ÇOK ZARARLI MANDALİNALAR MİLLETE Mİ...

Elin Ukraynalısı çok zararlı diye iade etti, 29 tonluk o meyvelerin akıbetinin iç piyasa olduğu iddia edildi.

11 Aralık 2016 Pazar 04:07
ÇOK ZARARLI MANDALİNALAR MİLLETE Mİ...

Geçtiğimiz ay gündeme taşıdığımız mandalina skandalının devamı daha da ürkütücü oldu. Önceki ay Türkiye'den Odessa Limanı'nda Akdeniz Sineği'ne rastlanıldığı için geri çevrilen ve ülkeye girişine izin verilmeyen 29 ton mandalinanın iç piyasaya servis edildiği, başta üç büyükşehir olmak üzere tüm şehirlerde satışa sunulduğu öne sürüldü.
Son bir ay içerisinde meyvenin kilo fiyatının 50 kuruşa düşmesinde 29 tonluk bu sevkiyatın rol oynadığı iddia edilirken Tarım Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama yapılmaması da dikkat çekti. 
Önce limon sonra da mandalina da yaşanan süreci CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak,  meclise de taşımış, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na, ‘sağlığa zararlı’ olduğu gerekçesiyle iade edilen mandalinaların akıbetini sormuştu. Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, “Türkiye'den Ukrayna'ya ihraç edilen 29 ton mandalina sağlığa zararlı organizma içerdiği gerekçesiyle iade edilmiştir. Odessa Limanı'nda kontrol edilen mandalinada Akdeniz sineği tespit edilmiş, bunun üzerine Ukrayna Hükûmeti Türkiye'ye konuyla ilgili nota vermiştir.  Bu kürsüden, defalarca çeşitli biçimlerde dikkat çektiğimiz Akdeniz sineğiyle mücadele sorunu artık ekonomimizi vuran bir noktaya gelmiştir. Geçtiğimiz ay Avrupa'nın iade ettiği tonlarca limondan sonra şimdi de aynı sorunun mandalinada ortaya çıkması bu konuda gerekli önlemlerin alınmadığının açık göstergesidir.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na konuyu hızla değerlendirerek gerekli önlemleri alması ve iade edilen ürünlerin akıbetinin ne olduğunu kamuoyuna açıklaması çağrımızı yineliyoruz” demişti.
THD KAYITSIZ KALMAMIŞTI...
Yine Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar da konuya kayıtsız kalmamıştı. Türkiye'ye geri gönderilen mandalinalara ilişkin bir açıklama yapan Çakar, " Türkiye’den çeşitli ülkelere ithal edilen meyvelerin Türkiye’ye geri gönderildiğine sık sık tanık olunuyor. Soruyoruz: Türkiye’den ithal edilen meyve ve gıda maddelerinde yeterli önlem alınmıyorsa, doğrudan Türkiye iç pazarına sürülen meyve ve gıda maddeleri ne durumdadır?
"Tüketiciler olarak, tarladan sofraya kadar olan her aşamada gıda güvenliği için gerekli tüm önlemlerin alınmasını istiyoruz. Bununla birlikte, tüketicilerin evrensel haklarından olan bilgilenme hakkı gereğince, gıda ile ilgili tüm denetim sonuçları hakkında bilgilendirilmek istiyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı, tüketici haklarına uygun olarak, gıda güvenliğini sağlama ve tüketicilerin bilgilendirilmesi konusunda göreve davet ediyoruz."  

UKRAYNA İADE ETMİŞTİ...
Açıklamada, “Odessa Limanı'nda, Türkiye'den getirilen 29 ton mandalinada yapılan kontrolde, Ukrayna'da bulunmayan Akdeniz sineği tespit edildi. Ukrayna Gıda Güvenliği ve Tüketicileri Koruma Servisi, benzer durumların tekrarlanmaması için, geri gönderilen yükün Ukrayna'nın bitki sağlığı taleplerini karşılamadığı konusunda Türkiye'ye nota verdi" denildi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol