ÇOK UZUN DUŞ ALMAYIN, ÇÜNKÜ...

Prof. Berna Şanlı, bitkisel ürünler ve banyo ile ilgili çarpıcı bilgileri açıkladı.

02 Mart 2016 Çarşamba 10:00
ÇOK UZUN DUŞ ALMAYIN, ÇÜNKÜ...

 Öneri üzerine her türlü kremi ve bitkisel ürünü cilde uygulamanın zararları olabileceğini belirten Dermatolog Prof. Berna Şanlı, “Bu ürünler, hiç tahmin edemeyeceğiniz şekilde cildinizde leke, kızarıklık, alerji gibi durumlara yol açabilir” dedi.

Doğru ve etkili cilt bakımı için önerilerde bulunan Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Berna Şanlı, stresli ve yoğun geçen yaşam boyunca kişinin cilt bakımına özen göstermesi gerektiğini belirterek, genç görünmenin mümkün olduğunu söyledi.

Cilde uygulanan bitkisel ürünlere değinen Şanlı, her bitkisel ürünün zararsız olmadığına dikkat çekerek, "Öneri üzerine çeşitli bitki ya da kremi cildinize uygulamayın. Bitki doğaldır, o yüzden zararsızdır diye düşünmeyin. Hiç tahmin edemeyeceğiniz şekilde cildinizde leke, kızarıklık, alerji gibi durumlar meydana getirebilir. Bunun nedeni bazen çok bildiğiniz bitkiler bile olabilir. Unutmayın, cilt bakım ürünlerinizi dermatoloğunuzun önerisiyle almanız en doğrusudur" dedi.



"EMEK VERMEDEN GÜZEL CİLDE SAHİP OLUNMAZ"

Kozmetik ürünlerin düzenli ve bilinçli şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Şanlı şöyle konuştu: "Büyük olasılıkla cilt bakımınıza yeterince, belki de hiç zaman ayıramıyorsunuz. Kozmetik markete gidip pek çok ürün alıyorsunuz, birkaç gün düzenli devam edip bıkıyor belki de kullanmayı bırakıyorsunuz. Ne yapsak da, 'Az zaman ayırarak sağlıklı bir cilde sahip olsak?' sorusu muhtemelen aklınıza geliyordur. Açıkçası biraz olsun emek vermeden olmuyor. Ama kendinize biraz daha özen göstererek ve sağlıklı yaşam tarzını benimseyerek doğal yaşlanma sürecinizi geciktirebilir, çeşitli cilt problemlerini önleyebilirsiniz."  

“SİGARA CİLDE DE ZARARLI” 

Sigaranın cilde olan etkisinden söz eden ve "Sigara kırışıklıkları ve lekeleri arttıran ciddi bir faktördür” diyen Şanlı, şunları aktardı: “Sigarayla derideki kılcal damarlar daha da incelir, derinin kan dolaşımı azalır. Deri sağlığı için gerekli olan oksijen ve besinler deriye yeterince ulaşamaz. Diğer yandan sigara derideki kollagen ve elastin yapılarına da hasar verir. Derinin sıkılığı ve elastikliği zarar görür. Güneş deri yaşlanmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Ultraviyole ışınları, derideki hücrelerin DNA'sında doğrudan hasara neden olur. Deri kollageninin yapısını bozar. Bronz deri daha hoş ve sağlıklı gibi görünse de, uzun vadede kırışıklılarınızı, lekelerinizi ve en önemlisi deri kanseri riskinizi önemli oranda arttıracaktır."

"ÇOK UZUN VE SICAK BANYO CİLDİ KURUTUR"

Banyonun uzun süreli ve suyun çok sıcak olmasının cildin ihtiyacı olan yağı azalttığını belirten Prof. Dr. Şanlı, "Çok uzun, çok sıcak ve çok sık banyo yapmayın. Banyolarınız ılık suyla ve kısa olsun. Yoksa cildinizin ihtiyacı olan yağı alırsınız ve cildiniz daha kuru, dış etkenlere daha hassas hale gelir. Egzama gibi deri hastalıkları çok daha kolay ortaya çıkar. Sert sabunlar yerine yumuşak temizleyiciler tercih edin. Benzer şekilde temizlik amaçlı kolonya ve ıslak mendil kullanmayın. Çünkü tüm bunlar da cildin yağını-nemini azaltır ve egzamaya davetiye çıkarır" dedi.



“TIRAŞ SONRASI CİLDİNİZİ NEMLENDİRİN”

Erkeklerin tıraş sonrası nelere dikkat etmesi gerektiğine de değinen Şanlı, tıraş sonrası krem kullanılmasını önerdi: “Kılın çıkış yönünde tıraş olmaya özen gösterilmeli. Cildinizi, havluyla sürtmeden, tahriş etmeden, hafifçe bastırarak kurulayın. Ardından cilt yapınıza uygun bir nemlendirici kullanın."

“DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENİN“

Cildin de diğer organlar kadar düzenli ve sağlıklı beslenmeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Şanlı, bol su içilmesini tavsiye etti, "Öğünlerinizde yağsız, protein içeren besinleri ve tam tahılları tercih edin. Bol bol taze sebze ve meyve yiyin" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şanlı, stresin de cilde zararlı olduğunu belirterek stresin cildin daha hassas olmasına yol açabileceğini vurguladı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.03.2016 10:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol