ÇOCUK SAHİBİ OLANLAR MUTLAKA OKUMALI!

Türkiye'nin en kalifiye eğitim kurumlarından AYÇA Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'nin kurucusu, Uzman Konuşma Terapisti Yasemin Tekin, özellikle son yıllarda hayatımızın büyük bölümünü kaplayan teknoloji ürünlerine dair hayati uyarılarda bulundu.

13 Ocak 2017 Cuma 22:42
ÇOCUK SAHİBİ OLANLAR MUTLAKA OKUMALI!

Eskiden bir tek televizyon varken günümüzde akıllı telefonlar, tabletler, laptoplar gibi sayısız teknolojik materyal ile içli dışlı hale geldiğimizi, bunun en çok da çocuklar üzerinde tehditler yarattığını kaydeden Tekin, " Özellikle son 15-20 yıldır etrafınızda konuşma güçlüğü yaşayan, dil ve konuşma gelişimi tamamlanmamış insanlar varsa başlıca sebebi bu cihazlardır" dedi.

"O CİHAZLARI KULLANMAK ZEKA GÖSTERGESİ DEĞİLDİR"...
" Bu tür teknolojik aletler herkesin kullanabileceği şekilde dizayn edildiğinden çocukların bu cihazları kullanması bir zeka göstergesi değildir" diyen Tekin, yaptığı açıklamada şunları söyledi: " Bu tür cihazların özellikle okul öncesi dönemde ki bu 0-5 yaş arasıdır, kullanılması çocuğun bilişsel ve dil-konuşma gelişimini olumsuz etkilemektedir.  Aksine bu cihazların tek taraflı olarak ürettiği sesler çcouklarda belli bir süre sonra arkaplan gürültüsüne dönüşecek bu da çocukların boş bilinçlerini dolduracaktır. Televizyon gibi iletişimi engelleyen cihazlarda çocuklar sadece alıcı dilini kullandığı için ifade edici dilleri gelişmez. Bu da gecikmiş dil ve konuşmaya sebep olur. Boş olan bilinçleri de bir sürü gereksiz bilgiyle dolduğu için göz kontağı kurma, dikkatini toplama, söyleneni algılama, iletişim kurmada zorluk gibi başka sorunlarda ortaya çıkar."

"DAHA DA VAHİMİ OTİZME YOL AÇIYOR..."

Bu tür cihazların etkilerinin sadece konuşmayla sınırlı olmadığına ayrıca çocuklarda otizm belirtilerini de ciddi şekilde artırdığına vurgu yapan Tekin, uyarılarını şu şekilde tamamladı: " Otizm üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Sadece rahatsızlığı yaşayan çocuk değil bütün ailesi bu sıkıntıyı ömür boyu çekmek zorundadır. Konunun hassasiyeti buradan bile gayet net anlaşılabilir. Telefon, tablet türü teknolojik cihazlar işitsel işlemleme bozukluğuna da sebep olur. Bu bozukluk çocuklarda entegrasyon, işitsel şifreleme ve konuşmanın akışını etkiler. Çocukların normal gelişmini tamamlamaları için yaşamın ilk yıllarında olabildiğince teknolojiden uzak tutulmaları bu sürede teknolojinin nasıl faydalı, etkili ve verimli kullanılabileceği öğretilmelidir."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.01.2017 01:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Tokili bir genç 2017-01-14 14:17:50

Yasemin Hanimla 6 sene once önce tanıştık. Su an takilmadan kekelemeden konusabiliyorsam ve kendimi ifade etmekte zorlanmiyorsam kendisi sayesindedir. Kendisine tesekkur eder, Basarilarinin devamini dilerim

Avatar
yaşar 2017-02-21 23:14:51

çok komikbır haber.. bu haberyuzdeyuz esasdan da çok inandırıcısınız ya Allah Allah

Misafir Avatar
Nil 2017-05-31 17:42:59 @yaşar

Senin gibiler ne yazık ki bilinçsiz anneler tarafından ortalığa salınmışsınız. bilgiye kapalı, cehalete açsınız.

Beğenmedim! (0)