'BUNU YİYEN 95 YAŞINA KADAR YAŞAR'

Söyledikleriyle sık sık gündeme gelen, zaman zaman da tartışma konusu olan Prof. Dr. Canan Karatay, kuyruk yağıyla ilgili çok konuşulacak açıklamalar yaptı.

25 Mayıs 2018 Cuma 00:38

Karatay, bu besinin yararlı olduğunu uzun yaşamanın ve dinç kalmanın sırrının kuyruk yağında olduğunu söyledi. Karatay, çay ve fındığın da sağlık için faydalı olduğuna değindi.


Rize’de öğrencilerle buluşan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu. “Kendine iyi bak” konulu söyleşi programında çay ve fındığın insan sağlığı ve beslenmesi için yararlı olduğunu kaydeden Karatay, "Bol bol şekersiz çay için, fındık yiyin" dedi.

Bol çay için, hamsiyi kızartmayın

Yaz aylarının yaklaştığını ve sağlıklı beslenmenin günümüzde daha bir önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karatay, öğrencilere beslenirken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklamalar yaptı.

Karadeniz’in milli yemeği hamsiye de değinmeden geçmeyen Karatay şu önerilerde bulundu:

"Karadeniz insanı bol bol hamsi yiyor ama hamsiyi kızartmamalısınız. 'Kızartmayın' deyince bana kızıyorlar ama kızartınca sağlık için tehlikeli oluyor. Kızartma kanserojendir, tehlikedir. Hamsinin her tür yemeğini yiyebilirsiniz. Öte yandan, köy tereyağı sabah akşam yiyebilirsiniz. Sabah akşam eritip içebilirsiniz. Fındık, çay çok önemli. Bol bol fındık tüketip, çay içebilirsiniz. Fındık, fıstık çıtır çıtır, hem kan yapar, hem ısıtır. Fındık doğanın hem mineral, vitamin, karbonhidrat, omega3 deposudur. Bunun yanında çay da çok önemli. Bol bol çay içeceksiniz. Şekersiz olmak kaydıyla... Bol bol çay içebilirsiniz. Çay dinç tutar. En güçlü antioksidan vardır içerisinde. Onun için bol bol içmenizde fayda vardır. Çay da kahve de öneriyorum" dedi.

“Kuyruk yağı içip uzun yaşıyorlardı”

Yıllardır bilinen veya yapmayın denilen bazı şeylerin aksine bütün Anadolu´da sabah öğlen kavurma yeme kültürünün olduğunu hatırlatan Karatay, "Kavurmayı yağı ile beraber yemelisiniz. Kuyruk yağı ile birlikte yenmeli. O zaman dinç olur, dağlara çıkar inersiniz” diye konuştu. Yumurta sarısı ile beraber bol köy yağı ile yenmesi gerektiğini belirten Karatay şöyle konuştu:

“Beraber yenecek. Kavurma da kuyruk yağı ile beraber yenecek. Bu Anadolu´da adettir, kuyruk yağını eritip içerler ve de 90-95 yaşına kadar yaşarlar. 'Yağ dokunuyor kalp hastalığı yapıyor' deniyor. Hangi yağ? Trans yağlar ya da margarin dediğimiz yağlar tehlikelidir. Yoksa senelerdir asırlardır yediğimiz köy tereyağları neden tehlikeli olsun. Evvel yoktu, rivayet yeni çıktı."

"Karalahana, hamsi önemli"

Konuşmasında Karadeniz Bölgesi’nin yeşil doğası ve temiz havasına da değinen Karatay, bunun sağlık için bulunmaz nimet olduğunu söyledi. Karadeniz insanlarını da çalışkan diye tanımlayan Prof. Canan Karatay, karalahana ve hamsinin çok önemli yiyecekler olduğunu kaydetti. Karatay, "Sırtlarında çay yükü dağlara inip çıkmaları çalışkan olmaları sağlıkları için önemli. Bu durum vücudu dinçleştirir gençleştir" ifadelerini kullandı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol