BU NEYİN HABERCİSİ?

Mekanizması henüz tam olarak bilinmeyen kulak çınlaması her zaman masum olmayabilir.

18 Ocak 2012 Çarşamba 16:13
BU NEYİN HABERCİSİ?

 

Kulak çınlaması, yaş ve cinsiyet gözetmeksizin toplumun yüzde 10-15’inde görülüyor. Sürekliliği halinde uykusuzluk, sinirlilik, huzursuzluk ve bazı klinik depresyonlara neden olabilen, çocuklarda dikkat dağınıklığı ve davranış bozukluğuna yol açan sorunun vaktinde tedavi edilmesi gerekiyor.
Tedavi edilmemesi halinde yaşam kalitesini bozan kulak çınlamaları dış etkenlerin yanı sıra, kişilerin sistemik rahatsızlıkları ve buna bağlı olarak uygulanan ilaç tedavileriyle de tetiklenebiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Engin Çakmakçı, tıp dilinde ‘tinnitus’ olarak adlandırılan kulak çınlamasının gerçekte tek başına bir hastalık değil, bir belirti olduğunu söylüyor.
Kulak çınlamasını, ‘kişinin, ortamda var olmayan sesleri kulağında veya kafasının içinde duyması’ olarak tanımlayan Çakmakçı, bazı kulak çınlamalarının yakındakiler tarafından da duyulabileceğini belirtiyor.
“Çınlama, kişinin duymasını bozacak derecede şiddetli olabileceği gibi, sadece sessiz ortamda da duyulabiliyor. Çınlama sesleri şekline göre tek bir tonda ya da kompleks sesler şeklinde de olabiliyor. Çınlamaların büyük çoğunluğu subjektif oluyor. Bu çınlama türü, hasta dışında kimse tarafından duyulamıyor, tarif edilemiyor. Genellikle kulak ve işitme sinirini ilgilendiren sorunlar ile boyun ve baştaki bazı hastalıklar nedeniyle oluşuyor. Nadir görülse de, yakınındaki bir kişi tarafından da duyulan objektif çınlamalar da oluyor. Bu çınlamalar damarlarla ilgili sebepler, yutak ve geniz arasında bulunan bazı kasların istemsiz kasılmasından kaynaklanabiliyor. Bu tür hastalarda omzun, başın veya çenenin hareketi ile çınlama şiddeti ya da şekli değişiklik gösterebiliyor.”
Kulak çınlaması süreklilik kazanmışsa, baş dönmesi eşlik ediyorsa ve özellikle tek taraflı ise bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmak gerekiyor. Şiddeti artmışsa, günlük yaşantıyı ve iletişimi bozacak konsantrasyon problemi oluşturur hale gelmişse mutlaka tedavi edilmesi öneriliyor.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol