BAKAN'DAN BAL AÇIKLAMASI...

Bakan Canikli, reklâmları yapılan balları analiz ettirdiklerini ve tamamının...

23 Mart 2015 Pazartesi 11:52
BAKAN'DAN BAL AÇIKLAMASI...

 “Arıya bile güvenmiyoruz balı kendimiz yapıyoruz” özdeyişini hatırlatan Bakan Canikli, bal reklamlarını durdurduklarını belirtti.

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, balda her ihbari değerlendirdiklerinin altını çizerek, “Artık bal reklamı sıfır, artık hepsinin reklamını durdurduk. Kimse artık bal reklamı yapamaz” diye konuştu. 

GERÇEK BALIN KİLOSU

“Televizyon yoluyla yapılan bal satışlarını analiz ettik tamamı sahte çıktı. Analize göndermeden önce yayını durduruyoruz satış olmasın diye. Analizde sorun çıkmazsa yayına devam ettiriyoruz ama tamamı sahte çıkıyor. Balı tatlandırıcıdan, nişasta bazlı şekerden, glikozdan yapıyorlar. Onun da kilosu bir liradır. Dünyada örneği var mı bilmiyorum. 10 liraya satıyorlar. Aroma, bal tadı vericilerle birlikte toplam maliyeti en fazla 1.5 lira oluyor. Ama gerçek balın fiyatı en az 250-300 liraya ulaşıyor. Zayıflama haplarında da durum aynı. Çeşitli hastalıklara iyi geldiği öne sürülen ürünlerin büyük bölümünün reklamlarını durdurduk. Tamamına yakınının sağlık kurallarına uygun olmadığını gördük.”

2 MİLYON LİRA CEZA
 
Reklam Kurulu da 2014 yılı içerisinde bal reklamlarıyla ilgili olarak 2 reklam yayınına durdurma cezası, 23 reklam yayınına ise 2 milyon lira idari para cezası vermişti. Kurul, sahte bal reklamlarının durdurulmasına da karar vermişti.


Son dönemde sayıları hızla artan bal reklamları ile ilgili gelen şikayetlerin ardından bugün Reklam Kurulu'ndan iki firmaya 150 bin lira ceza kesti. Ancak Balderesi markası ile televizyon ve radyolarda sıkça reklamları yayınlanan Balçiçeği Gıda'nın patronu Ekrem İncel, kendilerine böyle bir ceza ulaşmadığını ve satışlara devam edeceklerini açıkladı.

İncel, ceza haberini basında gördüğünü söyledi. Kendilerine böyle bir ceza gelmediğini ve reklamların devam edeceğini belirten İncel, şunları söyledi:

"Biz televizyon ve radyolarda 1 yıldan uzun süredir reklam ve satış yapıyoruz. Şimdiye kadar 50'yi aşkın farklı reklam çektik ve hiçbir ceza almadık. Çünkü ceza alacağımız bir durum yok. Biz kimseye yanlış bilgi vermedik, olmayan bir şeyi lanse etmedik. Doktorların dediğini insanlara ulaştırdık."

Son dönemde sahte ballarla ilgili çıkan haberlerin kendilerini çok rahatsız ettiğini anlatan İncel, "Sanki ticari glukoz veya mısır şurubu kullanan bizmişiz gibi lanse ediliyor. Biz Türkiye'nin her yerinden bal alıyoruz ve tüm giriş çıkışlarımız resmi. Analizlerimizi de yapıyoruz ve bunları yayınlıyoruz" dedi.

BALI 8-10 LİRAYA ALIYORUZ

İstanbul Yenibosna'da 5 bin metrekarelik bir tesislerinin olduğunu ve 100 kişiden fazla insana istihdam sağladıklarını anlatan İncel, şöyle devam etti:

"Bazıları nasıl bu fiyata sattığımızı anlamaya çalışıyor. Ben söyleyeyim. Türkiye'de 56 bin arıcı var ve biz arıcı dernekleri ile bunlardan bal alıyoruz. İnsanlar bize güveniyor ve kilosunu ortalama 8-10 liradan alıyoruz. Burada hiçbir aldatma yok, bal da gerçek bal. Zaten hileyi arı yapmaz insan yapar. Eğer birisinden olumsuz bir kelime duyarsanız ben bir daha bal kelimesini ağzıma almam."

Günlük satışlarının 3-5 ton arasında değiştiği bilgisini veren İncel, on bir yılda yaklaşık 1200 ton satış yaptıklarını kaydetti. Bazı insanların 'Türkiye'de bu kadar bal var mı?' diye sorduğunu hatırlatan İncel, "Evet var. Türkiye'de 2 milyon teneke bal üretiliyor. Bu da 54 bin ton anlamına gelir. Bu kadar bal içinde bizim sattığımız çok küçük bir bölüm" dedi.

Kendisinin Vanlı olduğunu ve dedelerinin de bu işle uğraştığını anlatan İncel, ayrıca İstanbul'da üç ayrı Van Kahvaltı Sofrası işlettiğini belirtti.

OLAY NEYDİ?

Reklam Kurulu, reklamlarında “organik bal” “kalite ödüllü bal”, “birçok hastalığa iyi gelen bal” gibi ifadeler kullanarak tüketiciyi aldatan 2 bal firmasına toplam 155.5 bin lira para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, son zamanlarda, başta televizyon kanalları olmak üzere birçok mecrada yer alan bal reklamlarıyla ilgili olarak gerek vatandaşlar gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan başvurular üzerine Reklam Kurulu, bal firmalarını mercek altına aldı.

Söz konusu reklamları inceleyen Kurul, reklam veren firmaların genellikle “ballarının doğal ve saf olduğu, katkı maddesi içermediği, organik olduğu, firmaların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetiminde olduğu, balın birçok hastalığı iyileştirici özelliği bulunduğu, firmalarının birçok kalite ödülü aldığı” şeklinde tanıtım yaparak vatandaşı aldattığını belirledi.

Gerçek bal yalnızca laboratuvar analizleriyle belirlenir

Kurul, ilk olarak Balçiçeği Gıda İnşaat Kozmetik ve Bitkisel Ürünler Dış Ticaret ve Pazarlama Limited Şirketi'nin reklamlarını inceledi.

Reklam Kurulu yetkilileri, söz konusu firmanın reklamlarında, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetiminde, analiz raporlarını bulunduran bir firma” olduğunun iddia edildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Ancak bir bal üreticisi firmanın tüm ürettiği ürünlerin bakanlık kontrolünde olması mümkün değildir. Reklamlarda kullanılan bu ifadeyle bakanlığın söz konusu firmanın her parti ürününü denetlediği gibi bir izlenim yaratılıyor. Bu şekilde de ürünün diğer ürünlerden üstün olduğu öne sürülüyor. Bu durum, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na aykırı. Yine aynı reklamda 'Gerçek bir bal hiçbir şekilde kopmaz ve kendi berraklığını da korur. Gerçek bir balın peteği kırdığınız vakit dağılır” şeklinde ifadelere yeriliyor. Gerçek bal ile taklit balın ayırımı yalnızca laboratuvar analizleriyle yapılabilir. Belirtilen metotlar ile gerçek bal ayırımı yapılması mümkün değil. Bu yine tüketicileri yanıltmaya yönelik.”

Kurul, ayrıca söz konusu firmanın “1 kilogram” diyerek sattığı balın daha düşük gramajda olduğunu, “karakovan balı” adı altında “süzme bal” verildiğini, yine reklamlarında “Firmamız 2011 yılı Tüketici Akademisi Ödülü ve Avrupa Birliği Kalite Ödüllü” şeklinde tanıtımlar yapıldığını, ancak bu ödüllerin hangi kuruluş tarafından, hangi kriterlere göre, hangi veriler baz alınarak ve kaç firma arasında değerlendirme yapılarak verildiğinin belirtilmediğini tespit etti.

İncelemelerin ardından Kurul, söz konusu reklamları veren Balçiçeği Gıda İnşaat Kozmetik ve Bitkisel Ürünler Dış Ticaret ve Pazarlama Limited Şirketi'ne 73 bin 966 lira idari para cezası ve reklamlarını durdurma cezası verdi.

Hastalıkları tedavi ediyor izlenimi veriliyor

Kurul, ayrıca Anaarı Gıda İnşaat Otomotiv Güvenlik Sistemleri Dış Ticaret Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adlı firmaya ait internet siteleri ile muhtelif televizyon kanallarında yayınlanan reklamları da inceledi.

İnceleme sonucunda ürün ambalajları üzerinde “organik” ifadesine yer verildiği, ancak tüm ürünlerin organik ürün sertifikasına sahip ürünler kapsamında olmadığı tespit edildi.

Firmanın internet sitesinde ve televizyon reklamında da söz konusu balın “doğal bir bal olduğu ve öksürük, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkları tedavi ettiği” şeklinde tüketicileri yanıltıcı sağlık beyanlarına yer verildiği, böylelikle tıp literatüründe hastalık olarak kabul edilen ve hekim kontrolünde tedavi edilmesi gereken rahatsızlıkların bu ürünler ile tedavi edilebileceği izlenimi oluşturulduğu belirlendi.

Tanıtımlarının tüketicileri aldatıcı nitelikte olduğu gerekçesiyle Kurul, Anaarı Gıda İnşaat Otomotiv Güvenlik Sistemleri Dış Ticaret Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne, reklamlarını durdurma ve 81 bin 554 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, konuyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde bal reklamlarıyla ilgili olarak bakanlığı bünyesindeki birimlere çok sayıda şikayet geldiğini söyledi.

Bal tanıtımına yönelik yapılan bazı reklam ve ilanlarda yanıltıcı ve aldatıcı unsurlara sıklıkla yer verildiğini gözlemlediklerini anlatan Yazıcı, bu nedenle tüketicilerin maddi ve manevi zarar görebildiğini kaydetti.

Şikayetlerin artması üzerine bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu'nun bal firmalarını mercek altına aldığını ifade eden Yazıcı, ilk etapta 2 firmaya ceza verildiğini, ancak mevzuat hükümlerine aykırı olarak yapılan diğer bal reklamları üzerindeki incelemelerin de sürdürdüğünü bildirdi.

Ticari reklam ve ilanlarda uyulması gereken ilkelerin belli olduğuna işaret eden Yazıcı, “Tüketiciyi aldatanların gözünün yaşına bakmayız” diye konuştu.

Hürriyet





Son Güncelleme: 23.03.2015 12:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
kutsi balkanlı 2015-03-26 09:35:44

bu sahtekarlari oyle bir yere kapatın ki bir daha gunes yüzü görmesinler.

Avatar
arı kovanına kapatmalı böylellerini 2015-03-27 11:20:50

Arı kovanına kapatmalı bunları!