ARTIK HASTANE İMAMLARIMIZ OLACAK!

Sağlık Bakanlığı; kanser, ALS, kalp-damar, böbrek yetmezliği hastalarının tedavi sürecini rahat geçirebilmesi için hastanelerde ‘palyatif bakım merkezleri’ kuruyor.

14 Ekim 2014 Salı 11:34
ARTIK HASTANE İMAMLARIMIZ OLACAK!

 Hayati hastalıklar için hastanelerde palyatif bakım merkezleri kuruluyor. Bu merkezlerde 10-20 yataklı meşgale odası, muayene odası, televizyon odası ve mutfak bulunacak. Hastalar için 8 uzmandan oluşan bakım timinde, doktorların yanı sıra din görevlisi de yer alacak.

Sağlık Bakanlığı; kanser, ALS, kalp-damar, böbrek yetmezliği hastalarının tedavi sürecini rahat geçirebilmesi için hastanelerde ‘palyatif bakım merkezleri’ kuruyor. Hastanelerde kurulacak palyatif bakım merkezlerinde 10-20 yataklı meşgale odası, muayene odası, hastaların televizyon izleyebileceği bir toplantı odası ve mutfak bulunacak. Hastalar için 8 uzmandan oluşan bakım timi de oluşturulacak. Timde, doktorların yanı sıra diyetisyen, psikolog ve din görevlisi de yer alacak. Bu uzmanlar, hastalara ruhsal ve psikososyal destek verecek.

HER DİNDEN DİN ADAMI OLACAK MI?

Bakanlığın bu adımının uygulaması nın nasıl olacağı ise merak konusu olurken, hastaların dinlerine göre din adamı da bulundurulacak mı sorusu gündeme geldi.

AMAÇ: ACI HAFİFLETMEK

Habertürk'ün haberine göre; Bakanlık, iki yıllık bir çalışmanın ardından “Palyatif Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” hazırladı. Yönergede söz konusu merkezlerin amacı hakkında şunlar kaydedildi: “Yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarla karşılaşan hastalarda ağrı ve diğer semptomları erken tanımlamak ve değerlendirmek, bu kişilere ve aile bireylerine tıbbi, psikolojik, sosyal ve manevi destek vererek acılarını hafifletmek veya önlemektir.”

8 UZMANLI TİM

Merkezde hastalar için her an hazır bulunacak bakım timi kurulacak. Tim, aralarında din görevlilerinin de bulunduğu 8 uzmandan oluşacak. Takım liderinin yönetiminde aktif olarak görev alacak uzmanlık dalları şöyle: “Uzman hekim, diyetisyen, hemşire, psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapist veya fizyoterapi teknikeri, din görevlisi, hasta bakıcı.”

‘ÖLÜMÜ KABULLENME’

Palyatif bakım hizmetleri sadece ağrı ve semptom yönetimi gibi klinik hizmetlerle kısıtlı kalmayacak. Merkezde hastanın yanı sıra hasta yakınlarına da hizmetler verilecek. Doktorlar hasta yakınını tedavi süreci hakkında bilgilendirecek. Psikolog ve din görevlileri ise ölümü kabullenme, bilgilenme ve yas ile mücadele konusunda yardımcı olacak.

TELEVİZYON ODASI VE MUTFAK

Merkezdeki odalar ve bazı özellikleri şöyle:

* 10-20 yataklı dinlenme ve meşgale odası, girişim ve muayene odası
* Televizyonlu toplantı odası ve mutfak
* Lavabo, kolay temizlenebilen masalar
* Fizyoterapi, mesleki terapi, konuşma ve dil terapisi

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.10.2014 11:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol