ANNESİ İKİNCİ KEZ 'CAN' OLDU

Doğumundan kısa süre sonra sarılık tanısıyla hastaneye yatan ve ''Alagille sendromu'' teşhisi konulan 4 yaşındaki Ömer Ali Yavuzer, annesinden yapılan karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu.

10 Mart 2011 Perşembe 13:43
ANNESİ İKİNCİ KEZ 'CAN' OLDU

     Kalp, karaciğer, safra yolları gibi çok sayıda organı olumsuz etkileyen, büyüme gelişme sorunu yaratan, yoğun kaşıntılar nedeniyle büyük sıkıntı yaşatan ve gece uyutmayan bu hastalıktan annesinden alınıp küçük bedenine nakledilen karaciğer sayesinde kurtulan Ömer Ali kaşıntılarının bitmesinin, anne Sevcan Yavuzer (28) de oğluna ikinci kez can vermenin mutluluğunu yaşıyor.
     Sevcan Yavuzer nakil sonrası yaptığı açıklama, oğlunun hastalığının 50 günlükken fark edildiğini, ilk tanının ''sarılık'' şeklinde konulduğunu söyledi.
     ''Hastaneye götürdüğümüzde, 'yeni doğan sarılığı' denildi. Daha sonra hastanede tedavi altına alınınca fark edildi hastalığı. Bir ay hastanede kaldık. Bu yaşa kadar da sürekli kontrol altındaydık'' diyen Yavuzer, oğlu 4 yaşına gelene kadar beklediklerini ifade etti.
     Sonrasında yapılan testler sonucu doku uyumunun olduğu ve kendisinden alınacak dokunun oğluna nakledilmesiyle Ömer'in iyileşeceğini öğrendiğinde, hiç tereddüt etmeden ameliyat masasına yattığını anlatan Yavuzer, ''İkinci defa can vermenin çok ayrı bir duygu olduğunu hissettim. Mutluyum. İyi ki de vermişim. İlk uyandığımda çok ağrı çektim ama onun sağlığına kavuştuğunu bilmek benim için tarif edilmez bir duygu'' dedi.
     Yavuzer, ameliyat sonrası oğlunun durumunun iyiye gittiğini belirterek, ''Aşırı kaşıntısı oluyordu. Ameliyattan sonra çok değişim oldu. Hem sarılığı yok, kaşıntısı geçti, hem de gözlerinin içi çok farklı. Şuan çok rahat'' diye konuştu.
     Ameliyat olduğunun farkında olan küçük Ömer Ali ise neden ameliyat olduğunun sorulması üzerine, ''Kaşıntım geçsin diye'' karşılığını verdi.
     Taburcu olunca ilk yapacağı şeyin eve gitmek olduğunu söyleyen Ömer Ali, ''Evde yemek yiyeceğim. Mantar, yumurta, salatalık yiyeceğim. Uzaktan kumandalı arabamla oynayacağım. Sonra da İstanbul'a gideceğiz, babamın arabasıyla'' şeklinde konuştu.
    
     -''ALAGILLE SENDROMU SIK GÖRÜLEN BİR HASTALIK''-
    
     Kent Hastanesindeki nakil operasyonunu Doç Dr. Murat Kılıç ve ekibi gerçekleştirdi. Ekipte bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, Ömer Ali'nin hastalığına dair şu bilgileri verdi:
     ''Maalesef doğuştan genetik olarak gelen, Alagille sendromu adını verdiğimiz sendrom nedeniyle karaciğer nakli oldu. Bu hastalık aslında çok sık görülüyor. Diğer ülkelerde daha sık olmakla birlikte bizim ülkemizde de tanı alan hasta sayısı az değil. Burada safra kanallarının oluşumuyla ilgili problem var. Ama sadece safra kanallarında değil, kalpte ve diğer organlarda da problem olabiliyor. Nitekim Ömer Ali daha küçük yaşlarda kalpteki sorun nedeniyle de ameliyat olmuştu.''
     Doç Dr. Arıkan, karaciğerdeki problemi nedeniyle küçük Ömer'in çok yoğun kaşıntıları olduğunu, gece ciddi uyku bozuklukları, büyüme gelişme geriliği bulunduğunu, nakil sonrası bu problemlerin ortadan kalktığını anlattı.
     Alagille hastalığının genetik olarak kromozomlarda kodlanan bir proteinin eksikliği sonucu oluştuğunu ifade eden Doç. Dr. Arıkan, anne karnında bu hastalığı tanı imkanının bulunmadığını, hastalık ortaya çıktıktan sonra klinik bulgularla tanı alınabildiğini söyledi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol