ANNE SÜTÜNDE SİLAH!

Anne sütündeki protein kompleksinin antibiyotiklere dirençli bakterilerle savaşta potansiyel bir silah olabileceği belirtildi.

03 Mayıs 2013 Cuma 10:11
ANNE SÜTÜNDE SİLAH!

 İlk ayda bebeklerin daha sağlıklı beslenmesinde çok etkili olan anne sütünün başka bir yararı daha ortaya çıktı. ABD'de yapılan araştırmada insan sütünde bulunan ve Hamlet adı verilen bir protein kompleksinin antibiyotiklere dirençli bakterileri yenmede etkili olabileceği açıklandı.

Son yıllarda antibiyotiklere dirençli bakteri sorunu dünyada birçok bilim insanının kafasını yoruyor. Mevcut antibiyotiklerin yetersiz kaldığı bu soruna karşı uzmanlar çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) belirttiğine göre ABD metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) şu anda gerçek bir tehlike. Bunun yanında karbapenem dirençli Enterobacteriaceae da yeni bir sorun olarak ortaya çıktı.

Buffalo Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yaptığı bu son araştırmada bu bakteriler sütün içindeki Hamlet'e maruz kaldıkalrında penisilin gibi antibiyotiklere daha duyarlı hale geliyor. 

Araştırmayı yapan uzmanlardan Anders Hakansson yaptığı açıklamada "Hamlet antibiyotik bileşenlerini potansiyel olarak minimize ediyor. Ve dirençli olmaları için yeniden onarıyor" dedi.

Uzmanların araştırmasında Hamlet penisilin dirençli Streptococcus pneumoniae ve metisilin Staphylococcus aureus'ı (MRSA) bakterilere karşı daha duyarlı hale getiriyor. 

PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar ilaçların aksine anne sütünün doğal olduğuna dikkat çekti. Uzmanalr böylelikle sü yan etkisi ve toksik madde içermeyen bir ilaç yaratabileceklerini belirtti. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.05.2013 10:15
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol