'Aman Dikkat! O Haplar Öldürüyor...'

Korona virüse karşı bağışıklığını güçlendirmek isteyenler gıda takviyeleri ile vitaminlere hücum etmişti. Ancak, Sağlık Bakanlığı’na göre özellikle internetten satılan ürünlerin yüzde 99’u sahte. Uzmanlar sahte ilaçlara karşı vatandaşları uyardı.

22 Eylül 2020 Salı 14:30
'Aman Dikkat! O Haplar Öldürüyor...'

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, vitamin ve gıda takviyelerine artan talep nedeniyle firmaların ürün yetiştiremediğini söyledi.

 "FİRMALAR ÜRÜN YETİŞTİREMİYOR"

Sarıalioğlu, “Her yıl mevsim dönümlerinde vitamin ve gıda takviyelerine talep artardı ancak bu yıl geçen yıllara oranla inanılmaz bir artış var. Öyle ki firmalar ürün yetiştiremiyor. Piyasada kalmayan, tükenen bir ürün. Ertesi gün bir bakıyorsunuz 3-5 kat fiyata internette satışa çıkmış. Ürünler orijinal mi belli değil. Hemen firmaları arıyoruz. ‘Hani yoktu elinizde bu takviyeler, internette satıyorsunuz’ diyoruz ‘O satılanlar bizim ürünümüz değil’ diyorlar. Test etmek için farklı internet sitelerinden ürün sipariş ettik. Gelen ürünlerin hepsi sahte çıktı. Fırsatçılar halkın sağlığı ile oynuyorlar” uyarısında bulundu.

'İNTERNETTEKİ ÜRÜNLERİN YÜZDE 99'U SAHTE'

Eczacının ‘Piyasada yok’ dediği bir ürünü ‘İnternette var’ demenin büyük hata olduğunu anlatan Sarıalioğlu “Bedeli sağlığınız olabilir. Çünkü bir ürün eczanelerde yoksa internette olamaz. Varsa o ürün yüzde 99 sahtedir. Bandrol ve son kullanma tarihinin gerçek olup olmadığını ayırt edemezsiniz. Sağlık Bakanlığı birçok internet sitesine erişimi engelledi ancak sahtekârlar başka isim ile yeniden ortaya çıkıveriyor. Burada görev vatandaşa düşüyor. Doktor ya da eczacıya danışmadan vitamin ve gıda takviyesi almayın. Özellikle de kronik hastalığı olanlar. Yan etkileri zararınıza olabilir” dedi.

 "YANLIŞ İLAÇ KULLANIMI KORONA KADAR ÖLÜMCÜL"

Sosyal medya ve internette insanlar birbirine korona virüsüne iyi geldiği iddia edilen ilaç ve gıda takviyesi önerdiklerini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı ve eczacı Nurten Saydan: "Ben de diyorum ki yanlış ilaç kullanımı en az korona kadar ölümcüldür" ifadelerini kullandı.

"SİTOKİN FIRTINASINA YOL AÇABİLİR"

Saydan, "Bilinçsiz şekilde kullanılan bağışıklık güçlendirici gıda takviyeleri COVID pozitif veya temaslı kişilerde ‘sitokin’ fırtınası denen bir sendroma neden olabilir. Bu sendrom akciğerlere zarar vererek ölümlere yol açabilir. Ayrıca internet vb gibi ortamlarda kolayca satılan bu ürünlerin güvenirliği de yok! TEİS olarak, Sağlık Bakanlığı’nın gıda takviyesi adı altında piyasaya sürülen tüm bitkisel ilaçları daha sıkı şekilde denetlemesini ve ciddi bir düzenleme yapmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımızı da dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz” diye konuştu. 

Tamamını Okumak İçin Tıklayın!
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.09.2020 14:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol