AKILLI KAŞIK VE BARDAKLAR GELİYOR

Hollanda'daki Eindhoven Teknik Üniversitesi, kalp, şeker ve yüksek tansiyon hastalarının yaşamını kolaylaştıracak bir buluşa imza attı.

12 Ekim 2014 Pazar 11:16
AKILLI KAŞIK VE BARDAKLAR GELİYOR

 Prototip olarak üretilen "akıllı" kaşık ve bardaklar 3 yıl içinde piyasaya sürülecek.

Akıllı kaşık ve bardak, Eindhoven Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü doktora öğrencisi Idowu Ayoola ve Sanfer van Berlo tarafından tasarlandı.
"Değişim" adı verilen akıllı kaşık ve bardak projesi, kalp, şeker ve yüksek tansiyon hastalarının yaşamını kolaylaştırmayı hedefliyor. Diyet yapan hastalar, bu ürünler sayesine yediklerini ve içtiklerini kontrol edebilecek.
İçinde bir mikro spektrometre bulunan akıllı kaşık, yemeğin içindeki tuz miktarı ve gıda bileşimini ölçüyor. Günün her saatinde, hastanın durumuna ilişkin otomatik raporlama yapıyor.
Bu bilgiler hastanın tablet ya da akıllı telefonuna anında gönderiliyor.
Bilgiler, hastanın izin vermesi halinde doktoru, avukatı ya da yaşam koçu gibi izin kişiler tarafından da görülebiliyor.
Aynı şekilde, akıllı bardaklar da alınan sıvılardaki gıda bileşimini anında tablet ya da akıllı telefona aktarıyor.

'Önemli tasarruf sağlayacak'
Akıllı kaşık ve bardakların, hasta doktor ilişkisi ve evde bakım maliyeti açısından önemli bir tasarruf sağlayacağı belirtiliyor. "Değişim" projesine göre hastalar, kendi dosyalarını kontrol edebilecek. Doktora bağımlı olmadan diyetlerini kendileri düzenleyebilecek.
Doktorlar da, hastanın kendisine gelmesini beklemeden diyet programına ilişkin bilgileri düzenli olarak istediği zaman görebilecek. Hastadaki diyetle ilgili davranış değişikliği durumunda doktorun kısa sürede müdahale edebilmesine olanak sağlayacak.
Tilburg Twee Steden ve Elisabeth hastanelerinin kardiyoloji servisleriyle ortaklaşa yürütülen akıllı kaşık ve bardak projesi, 11 ortaklı bir konsorsiyum tarafından destekleniyor.
İngiltere kökenli iki firma da, Proje kapsamında testler katılan hastaların psikolojik motivasyonu üzerine çalışmalar yapıyor.
Proje Avrupa Birliği (AB) ve Tayvan Hükümeti tarafından da destekleniyor. Proje için AB tarafından 4, 7 milyon euro kaynak sağlandı. Tayvan Hükümeti de, Taipei'deki bir hastene aracılığıyla 1 milyon euro katkıda bulundu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 12.10.2014 11:17
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol