AÇKEN UZAK DURUN ÇÜNKÜ...

Her ne kadar masum gözükseler de aslında bu yiyeceklerden özellikle aç olduğunuzda uzak durmanız gerektiyor. İşte sebepleri...

27 Ekim 2016 Perşembe 21:51
AÇKEN UZAK DURUN ÇÜNKÜ...

Açken hiçbirimiz kendimiz gibi olamıyoruz, bir kere bunu bi' kabul edelim. Açlık derken de öyle iki öğün arasında karnın kazınmaya başlaması gibi bir açlıktan söz etmiyoruz tabii. Daha büyük, daha dev bir açlıktan bahsediyoruz. Hani olur ya saatler boyunca yemek yiyemezsin, midenden yükselen o seslere de bir dur diyemezsin. Heh, işte tam öyle bir açlık. Midemiz öyle savunmasız, öyle halsiz kalmışken her bulduğumuzu da yemememiz gerekiyor işte. Yoksa tokluk hissine kavuşsak bile sonrası hüzün olabiliyor, uzun vadede midemiz başta olmak üzere tüm vücudumuz zarar görebiliyor.
Bu nedenle, açlığın gözünüzü döndürmesine, sizi yanlış kararlara itmesine göz yummayın diyoruz. Ne kadar masum gözükseler de aslında bu yiyeceklerden uzak durmanız gerektiğini bilin istiyoruz.

Taptaze olsa da: Portakal ya da portakal suyu
O filmlerde görüp özendiğimiz sabah kahvaltılarında portakal suyu içme fikri, aslında çok da özenilecek bir durum değil. Kahvaltılıkların yanında mantıklı bir içecek olsa da aç karna doğrudan portakal suyu içmek ya da portakal yemek hiç de sağlıklı değil.
Çünkü portakal yapısı gereği fazlaca asitli. Bu da onu boş mideye gönderdiğimizde midenin olağandan fazla asit üretmesine, uzun vadede ise gastrit ve reflü gibi rahatsızlıkların baş göstermesine neden olabiliyor.
O yüzden siz siz olun, portakalın faydalarından yararlanmaya devam etmek için onu açken değil, bir nebze de olsa tokken tüketmeye bakın.

Her meyveye de güven olmaz öyle: Muz ya da muzlu süt, yoğurt
Meyveler bolca vitamin içerdiği için en güvendiğimiz besin gruplarından aslında. Muz da tam bir potasyum deposu olması nedeniyle düzenli olarak tüketmemiz gerekenlerden. Ama açken işler biraz değişiyor. Muz, şeker oranı nedeniyle diğer birçok meyveye göre glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme hızı) daha fazla olan meyvelerden. Bu da onu boş midemize doğru gönderdiğimizde kan şekerimizi hızlı bir şekilde yükselteceğimiz anlamına geliyor. Yüksek kan şekeri de pek istenen bir durum olmuyor tabii, bizden söylemesi.

Sevenlerini üzmek gibi olmasın ama: Olgun Trabzon hurması
Trabzon hurması ya da cennet hurması olarak anılan bu meyvenin olgunlaşmış halini dikkatle tüketmek önemli. Çünkü tamamen olgunlaşmış bir Trabzon hurmasının 100 gramında yaklaşık 13 gram kadar şeker bulunuyor.
Böyle yüksek bir oranda şekere sahip olduğu için de meyvenin açken yenmemesi tavsiye ediliyor. Bunun sebebi de tabii ki yine kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olması.

Biliyoruz, bu hataya çok düşüyorsunuz: Meyveli yoğurtlar
Özellikle hazır satılan meyveli yoğurtlar, evde yapılan misler gibi yoğurtların ya da taze meyvelerin besin değerine sahip olmaz bildiğiniz gibi. Bu yüzden aşırı aç olunduğunda da sıkça yapılanın aksine yememek gerekir.
Çünkü içindeki kimyasal maddeler, şeker ya da tatlandırıcılar kan şekerinizi ani bir şekilde yükseltebilir, sonrasında yine hızlıca acıkmanıza neden olabilir ve yine uzun vadede daha ciddi rahatsızlıklar çekmenize sebebiyet verebilir.

Özellikle midesi hassas olanlar dikkat etmeli: Domates
Domates de tıpkı portakal gibi asidik özelliği yüksek olan yiyeceklerden. Bu yüzden aç olduğunuzda sadece çiğ domates yemek yerine ona eşlikçiler bulmanız daha doğru olacaktır.
Aksi halde midenizdeki asit miktarını artıracağından ağrılar ya da yanmalarla karşılaşmanız kaçınılmaz olur. Özellikle reflü ve gastrit gibi sorunlar yaşayanların da bildiği üzere, domates aç karna tehlikeli olan masum yiyeceklerin başında geliyor, aklınızda bulunsun.

Fazlası zarar: Soya sütü
Soya sütü, son yıllarda gittikçe yükselen bir popülariteye sahip olsa da aslında fazlası zararlı. Tiroit bezi ile ilgili rahatsızlıkların oluşmasına neden olan fazla soya sütü tüketimi, özellikle açken daha tehlikeli bir hal alabiliyor.
Çünkü uzun bir açlık sürecinin ardından vücuda ilk giren yiyecekler daha hızlı etkilerini yayıyor. Bu yüzden soya sütü tüketiyorsanız aşırıya kaçmamaya, açken tercih etmemeye ve konu ile ilgili mutlaka doktorunuza başvurmaya özen göstermelisiniz.

Bol şekerliyse uzaklaşın hemen: Tatlı, renkli kahvaltılık gevrekleri
Akşam yemeğinden sonra verilen uzun bir aranın ardından edilen, o açlığın zirve yaptığı kahvaltılarda, daha hafif beslenmek adına kahvaltılık gevreklere yöneliyorsanız dikkati elden bırakmayın.
Çünkü tam tahıllı ya da kepekli gevrekler lif açısından zenginliği sayesinde sağlığınıza olumlu etkiler yapabilse de içinde bolca şeker bulunan, yapay tatlandırıcı ve renklendiricilerle renk katılan kahvaltılık gevrekleri zararlı. Özellikle açlık durumunda kan şekerinizi hızla yükselteceğinden uzun vadede kalıcı hastalıklara yakalanmanıza neden olabilirler.

Size beyaz şekerden daha masum gelse de: Tatlandırıcılar
Tatlandırıcılar beyaz, rafine şekerlerden daha masum gözüktüğü için sıkça tercih edilenlerden. Sukraloz ve asesülfam gibi adlarla anılan bu yapay tatlandırıcılar, özellikle açken kan akış hızına etki ederek yüksek tansiyona sebep olabiliyor.
Bu yüzden aslında aç da olsanız tok da olsanız şeker ve tatlandırıcılardan olabildiğince uzak durmanız, kullanmaya devam edecekseniz de mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor. Sağlıktan ötesi yok, aman diyelim.

Masum olmadıklarını biliyorduk: Kahve ya da kafeinli diğer yiyecek ve içecekler
Sabah kahve içmeden ayılamıyorum diyenler, gün boyu aç olduğunu bile fark etmeden bardak bardak çay-kahve içenler... Kötü haber: Açken içtiğiniz o kahve, belki sizi ayıltıyor, enerjik hissetmenizi sağlıyor ama bunu yapabilmek için aslında vücudunuza zarar veriyor.
Nasıl mı? Hemen anlatalım. Kafeinli yiyecek ve içecekler, içindeki bu yüksek oranda kafein nedeniyle kan basıncını ve nabzı arttırıyor. Siz kendinizi enerjik hissederken vücudunuz da kalp ve damar rahatsızlıklarına daha duyarlı hale geliyor.
Bir de içine süt ve krema gibi ilaveler yapıyorsanız şeker de depolanıyor. Uzun vadede bu durum ciddi kalp, damar ve şeker hastalıklarına dönüşebiliyor. Kısacası, dikkati elden bırakmayın, ölçüyü kaçırmayın. Kaynak: yemek.com
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.10.2016 09:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol