YÜCE DİVAN ADRES DEĞİŞTİRDİ

Cumhurbaşkanı ve Başbakanı da yargılama yetkisi olan Yüce Divan görevi, Anayasa Mahkemesinden alındı. Yargılamayı, Yargıtay yapacak.

21 Haziran 2013 Cuma 13:48
YÜCE DİVAN ADRES DEĞİŞTİRDİ

 Anayasa Mahkemesinin yetkisinde olan Yüce Divan, adres değiştirdi. TBMM Anayasa Yazım Komisyonu Yüce Divan yetkisini Anayasa Mahkemesinden alarak, Yargıtay’a verdi. Yeni Anayasa paketi benimseninirse, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı artık Yargıtay’da yargılanacak.

Komisyon, yeni anayasaya “Yüce Divan” başlığıyla bir madde  eklendi.  Buna göre Yüce Divan 11 üyeden oluşacak. Heyet, Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı ile, 6 Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2 Anayasa Mahkemesi, 2  Danıştay üyesinden oluşacak. Yargıtay Ceza  Genel Kurulu da, Yüce Divan yargılamalarında temyiz mercii olacak. Savcılık görevini Cumhuriyet Başsavcısı yapacak. 

GÖREV ANAYASA MAHKEMESİNDE
Anayasa’nın 148. maddesine göre, Yüce Divan görevini halen Anayasa Mahkemesi yapıyor. Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Bakanlar, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askerî Yargıtay, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Başsavcıları, Cumhuriyet Başsavcıvekili, HSYK ve Sayıştay Başkan ile üyeleri,  Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı, Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinin 17 üyesi tarafından yargılanabiliyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.06.2013 13:49
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol