YSK'NIN KARARI AK PARTİ'Yİ VURACAK

Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan illerin milletvekili sayılarındaki yeni dağılım AK Parti'yi vuracak

23 Mayıs 2011 Pazartesi 17:40
YSK'NIN KARARI AK PARTİ'Yİ VURACAK

 Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan illerin milletvekili sayılarındaki yeni dağılım AK Parti'yi vuracak. Dağılım AK Parti'nin parlamentodaki sandalye sayısını 19-20 azaltacak.

12 Haziran seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan illerin milletvekili sayılarındaki yeni dağılım AK Parti'yi vuracak. Milletvekili sayısı düşen illerdeki milletvekillikleri AK Parti'nin parlamentodaki sandalye sayısını 19-20 azaltacak.

YSK'nın yaptığı yeni dağılıma göre İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük illerin milletvekili sayıları artarken küçük illerin ise milletvekili sayıları azaldı.

YSK'nın belirlediği illere ve milletvekili dağılımına göre; Konya'nın 16'dan 14'e, Afyon ve Tokat'ın 7'den 5'e, Trabzon'un 8'den 6'ya, Yozgat'ın ise 6'dan 4'e düştü. İstanbul'un milletvekili sayısı 70'ten 85'e çıkarken, Ankara'nın 29'dan 31'e, Antalya'nın 13'ten 14'e, Bursa'nın 16'dan 18'e, Diyarbakır'ın 10'dan 11'e, Gaziantep'in 10'dan 12'ye, İzmir'in 24'ten 26'ya, Kayseri'nin 7'den 9'a, Kocaeli'nin 9'dan 11'e, Sakarya'nın 6'dan 7'ye, Tekirdağ'ın 5'ten 6'ya, Şanlıurfa'nın 11'den 12'ye, Şırnak'ın 3'ten 4'e, Van'ın ise 7'den 8'e çıktı. Milletvekili dağılımının değişmesinin en çok AK Parti'yi etkileyeceğine dikkat çekiliyor. Konya, Afyon, Tokat, Yozgat ve Trabzon'da düşen iki milletvekilinin AK Parti'yi etkileyeceğine dikkat çekiliyor.

Afyon'da AK Parti'nin 5, CHP ve MHP'nin birer milletvekili bulunurken 12 Haziran'da AK Parti'nin 4, MHP'nin ise 1 çıkartması hesaplanıyor. Tokat'ta ise AK Parti'nin 5, CHP ve MHP'nin birer milletvekili bulunurken AK Parti'nin 3, CHP ve MHP'nin yine birer vekil çıkartması bekleniyor. Trabzon'da AK Parti'nin 6 olan milletvekili sayısı 5'e düşecek. Yapılan hesaplamalara göre AK Parti'nin toplamda 19- 20 milletvekili kaybetmesi bekleniyor.

BÜYÜKLER DENGELEYECEK

Milletvekili dağılımının yeniden belirlenmesi nedeniyle İstanbul'daki sayı büyük önem taşıyor. AK Parti İstanbul'da artan 15 milletvekilinin 10'unu almayı hedefliyor. Ankara, Kayseri, Bursa, Gaziantep ve İzmir'de artan vekil sayısının en az birini almayı hedefliyor. Ancak bu illerde artan vekil sayısının CHP ve MHP'nin milletvekili sayısını artırması







Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol