'YSK Suç İşliyor, Muhalefetin Tek Yapacağı Şey...'

YSK’nın KHK’lı seçilmişlere mazbata verilmeyeceği yönündeki kararının hukuki olmadığını belirten Yargıçlar Sendikası eski Başkanı Mustafa Karadağ, 'Muhalefetin yapacağı tek şey de suç duyurusunda bulunmak. Seçmenin verdiği yetkileri kim koruyacak' diye sordu.

16 Nisan 2019 Salı 17:54

YSK’nın KHK’lı seçilmişlere mazbata verilmeyeceği yönündeki kararının hukuki olmadığını belirten Yargıçlar Sendikası eski Başkanı Mustafa Karadağ, “Muhalefetin yapacağı tek şey de suç duyurusunda bulunmak. Seçmenin verdiği yetkileri kim koruyacak?” diye sordu. 

‘HUKUKSUZLUK TEMEL HUKUK HALİNE GELMİŞ’

KHK’lı olmanın kişinin seçilme hakkını elinden almadığını belirten Karadağ, karara ilişkin, “İkisinden birisi yanlış. Ya seçime girmelerine izin vermeleri yanlış ya da şimdiki kararı yanlış. Yasalar politik tercihlerdir. Hukuk da bu anlamda biraz siyasal bir olgudur. Ama hukuk kural haline girdikten sonra daha objektif ve soyut olmalıdır. Hukukun üstünlüğü dediğimiz şey budur. Kurallar herkes için eşit uygulanacaktır ve her zaman uygulanacaktır. Seçilen kişiye mazbata vermemek hukuki bir sonuçtur ama hukukla açıklanacak bir şey değildir. Hukuksuzluk ‘temel hukuk’ kuralı haline gelmiş” şeklinde konuştu.

Karadağ, YSK’nın üzerinde aslında çok ciddi bir yük olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Tüm sürecin sonucunda ya, ‘evet Türkiye’de hukuk, yargı diye bir şey kalmamış, ya da her şeye rağmen bir nüve var’ diyeceğiz. Bunu, YSK’nın kararları söyletecek. Türkiye’nin hukukla, demokrasiyle imtihanını YSK verecek aslında. İktidar itiraz ettiğinde kabul ediliyor, muhalefet ettiğinde reddediliyor. Ne yazık ki doğru kararlar değil.  Artı bir oyla kazanılıyor seçimler. Geçerli oylar konusunda YSK’nin içtihatları var. Tartışma yoktur. Geçersiz oylar tartışılacak. İtimat etmek zorundalar sayıma.  Oyun nasıl geçerli olduğu gayet açık. 5 defa, 10 defa sayılırsa bu oylar, o zaman güven ortadan kalkar. Bizim yaşadığımız şey de bu. Kimse kimseye güvenmiyor. Şu anda hukuk hiçbir şeydir, iktidar her şeydir, o bağlamdayız. Bu da sıkıntılı bir durum. Dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Japonya’da olsaydı Japonlar intihar ederdi, Amerika’da olsa istifa ederlerdi. Ama Türkiye’de herkes görevinin başında,  herkes usulsüzlüğe devam ediyor. Muhalefetin yapacağı tek şey de suç duyurusunda bulunmak. Seçmenin verdiği yetkileri kim koruyacak?”

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol