Yeni Büyükelçiden Türkiye Uyarısı!

ABD'nin yeni Türkiye Büyükelçisi gizli toplantıdan çıktı.

19 Haziran 2018 Salı 00:14

ABD’nin Ankara büyükelçiliğine, Dışişleri Bakanlığı’nda “Yakın Doğu İlişkileri”nden sorumlu bakan yardımcısı olarak görev yapan David M. Satterfield atandı.

Söz konusu koltuk, iki ülke arasındaki “vize krizi” döneminde Türkiye’deki görev süresinin dolmasıyla ayrılan John Bass’tan bu yana boştu.

Daha önce Lübnan, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan’da görev yapan Satterfield, Arapça ve Fransızca biliyor.

David Satterfield, Dışişleri'ne 1980'de girdi. 2009 Temmuz'dan 2017 Ağustos'a kadar Sina Yarımadası Çokuluslu Güçler direktörlük görevini üstlendi. Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Irak Koordinatörlüğü, danışmanlık, Mısır ve Lübnan Büyükelçiliği görevlerinde bulundu.

Dünya, ABD Başkanı Donald Trump önderliğinde Batı’nın Suriye’ye yapacağı müdahaleyi konuştuğu sıralarda önemli bir gelişme yaşandı. ABD, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan ve Ürdün arasındaki Suriye paylaşım toplantısından, dünyayı ayağa kaldıracak gizli bir belge sızdırıldı.

Söz konusu sızıntı 12 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilen bir toplantıya ait. Belgeler “prochetmoyen-orient.ch” adında bir internet sitesinden Fransız’ca paylaşıldı.

Sızıntıya göre ABD batılı müttefikleriyle birlikte Suriye’yi bölmeyi ve savaşı uzatmayı hedefleyen bir plan uygulamaya karar verdi. Plan Washington’daki İngiltere Büyükelçiliği’nde Orta Doğu’dan sorumlusu Benjamin Norman’ın yazdığı 12 Ocak tarihli gizli yazının sızmasıyla ortaya çıktı.

17 Şubat’ta Münih’teki Güvenlik Konferansı’nın kulisinde dolaşan gizli yazıyı, Fransız gazeteci Richard Labévière yayınladı. 5 sayfalık yazıda, ABD, İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan ve Ürdün’den oluşan “Suriye için Küçük Amerika Grubu”ndan bahsediliyordu.

Emperyalist toplantıya katılanlar arasında, dönemin ABD Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Yardımcısı, bugünün ise ABD Ankara Büyükelçisi olan David Satterfield da bulunuyordu.

Satterfield, gizli toplantıda Trump’ın, ABD’nin Suriye’de geniş askeri varlığını sürdürmeye karar verdiğini doğruladı; amaç, IŞİD’in yeniden canlanmasını ama daha da önemlisi, İran’ın siyasi çözüm arayışıyla Suriye’de kalıcı olarak yerleşmesini ve kendini dayatmasını engellemekti.

KONGREDE TÜRKİYE İÇİN NELER SÖYLEDİ

Satterfield'in İran karşıtı olduğu ise biliniyor. Öte yandan ABD Kongresi’nde geçen yıllarda yaptığı konuşmalarda Türkiye ile ilgili ifadeler de kullanmıştı.

Satterfield, Kongrede, “ABD’nin, Menbiç’te kalmaya devam edeceğinin Türk hükümetine açıkça söylendiğini” bildirdi...

Türkiye'nin, Rusya ve İran'la etkileşimi konusunda “güvence verme arayışında” olduğunu öne sürdü ve ekledi:

“Türkiye’nin stratejik ve siyasi olarak Batı ile aynı hizada olması Amerika’nın ulusal çıkarınadır ve inanıyoruz ki, bu Türkiye’nin de çıkarınadır. Önümüzdeki haftalarda, ABD olarak biz müttefiklerimizle birlikte DEAŞ’ı yeneceğiz, istikrarlı bir Suriye’yi destekleyeceğiz ve İran’ın habis etkisini sınırlamaya çalışacağız. Bu korkunç krize hızlı bir siyasi çözüm bulmak için NATO müttefikimiz Türkiye ile birlikte çalışacağız.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.06.2018 00:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol