YENİ ANAYASA GÜMLEDİ!

Anayasa değişiklik çalışmaları 19 Ekim'de 2. yılını dolduracak. Yeni ve sivil anayasa için uzlaşma sağlanamadı. Artık umut da yok...

24 Eylül 2013 Salı 10:32
YENİ ANAYASA GÜMLEDİ!

  Yeni ve sivil bir Anayasa için yola çıkan siyasai partiler uzlaşma sağlayamadı ve yeni Anayasa için umut kalmadı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, fillen yerel seçim atmosferi ve sürecine girildiğini belirterek, ''Böyle bir ortamda yeni Anayasa yapmak neredeyse imkansız'' dedi.

Siyasi partilerin temsilcileri yaklaşık 2 yıl önce 19 Ekim'de yeni bir Anayasa için biraraya gelerek çalışmaya başladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in tam destek verdiği AKP-MHP-CHP ve BDP'li üyelerde oluşan komisyon, bugüne kadar yaklaşık 50 madde dışında anlaşma sağlayamadı. Bu maddeler de, üzerinde tartışma ve sorun olmayan konular olarak öne çıktı.

AK Partinin Başkanlık sistemi talebi ve Başkanlık sistemin Anayasa'daki bir çok maddeyi etkilemesi sonucu tıkanma yaşandı. İktidar bu tıkanma üzerine Başkanlık sisteminden geri adım atabileceği sinyali vermesine rağmen, vatandaşlık tanımı, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek ilk üç madde, ana dil, temel hak ve hürriyetler, din vicdan özgürlüğü gibi ana bölümlerde anlaşma sağlanamadı. 

SANDALYE SAYISI YETMİYOR
Komisyon bu yılın Mayıs ayında uzlaşılan maddelerin yazımına başladı ancak 100'ü aşkın maddede anlaşma sağlanamadığı da ortaya çıktı. Bugünkü Anayasa'da da benzerleri bulunan uzlaşılan maddelerin TBMM'ye getirilip yasalaştırılması ise, mevcut Anayasa'dan farklı bir sonuç doğurmuyor.   

AK Partinin kendi Anayasa değişiklik teklifini TBMM'ye getirip geçirmesi sandalye sayısı nedeniyle güç görünüyor. 330 oyu bulamayan AKP tek başına hareket edip destek oylarıyla bu rakamı bulsa bile bu kez de referanduma gidilmesi gerekecek. İki yıl içinde yapılacak yerel seçim, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçime, bir de referandum eklenecek.

TBMM Başkanı Çiçek, zamanın iyice daraldığını, Anayasa çalışmalarında 19 Ekim'de iki yılın dolacağını belirterek, "Yerel seçim süreci fiilen başladı. Böyle bir ortamda anayasa yapmak neredeyse imkansız. Bunu görmemiz lazım'' dedi. G. PORT / ÖZEL

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.09.2013 10:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol