YAZIK! VEKİL OTURACAK SANDALYE BİLE BULAMIYORMUŞ!

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, vekillere ayrıcalık getirdiği belirtilen düzenlemeye ilişkin tartışmalara tepki gösterdi ve “Sahip olunan hakların ötesinde bir durum yok” dedi. Oysa Çiçek'in sıradan gördüğü haklar her bir milletvekiline adeta padişah statüsü kazandırıyor.

09 Mayıs 2013 Perşembe 13:37
YAZIK! VEKİL OTURACAK SANDALYE BİLE BULAMIYORMUŞ!

 TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerine bazı ayrıcalıklar getirdiği belirtilen düzenlemeyle ilgili soruları yanıtladı.

Çiçek, şöyle konuştu: “Bu getirilen yasa milletvekili özlük yasası değil. Maaş artışıyla ilgili bir yanı yok, sadece değişik kanunlarda ya da fiilen uygulamada olan hususların tek bir kanunun çatısı altında toplanmasından ibaret.
Bu getirilen teklifle kamuda görevli bir müsteşarın, bir genel müdürün ya da bir valinin sahibi olduğu haklarının ötesinde bir durum yok. Milletvekilinin hangi statüde olduğunu bir defaya mahsus olarak belirlenmesine yöneliktir.
19 Mayıs Bayram geliyor. Eski ve yeni milletvekilleri protokolde nerede yer alıyor. Türkiye’nin farklı illerinde farklı uygulamalara sebebiyet veriyor. Bazı milletvekillerinin oturacak sandalye bulamamasına ben şahidim. Bütün bu karmaşayı ortadan kaldıracak bir statü yasasına ihtiyaç var. “

Oysa durum hiçte böyle değil. İşte büyük tepki yaratan o haklar.


AK Parti, CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleri, milletvekillerinin mali, sosyal hak ve yükümlülükleriyle ilgili yasa teklifine birlikte imza attı.

Teklif, TBMM üyeleri, üyeliği sona erenler ile dışarıdan atanan bakanların mali, sosyal hak ve yükümlülükleri ile ilgili diğer hususları düzenliyor.

VEKİLLERE YENİ HAKLAR
Buna göre, TBMM üyelerinin aylık ödeneklerinin tutarı, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktar olacak. En yüksek devlet memuruna ödenenlerden gelir vergisine tabi olmayanlar, Gelir Vergisi'ne tabi tutulmayacak. TBMM üyelerine, hesaplanacak aylık ödenek tutarının yarısı kadar yolluk ödenecek. Bu yolluklar herhangi bir suretle haczedilemeyecek. TBMM üyeleri, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu mali ve sosyal haklardan yararlanacak.


DIŞARIDAN GELEN BAKANLAR DA YARARLANACAK
Dışarıdan atanan bakanlar, TBMM üyelerine sağlanan haklardan yararlanacak. Bu Kanunda hüküm bulunmayan hususlarda, Başbakan ve Bakanların Temsil Ödenekleri ile Dışarıdan Atanan Bakanların Ödenek ve Yollukları Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.

SİGORTALI SAYILACAKLAR
TBMM üyeleri ile dışarıdan bakanlığa atananlar bu görevlerinden dolayı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri çerçevesinde sigortalı sayılacak ve bunların sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri hakkında aynı kanun hükümleri uygulanacak.

AİLELERİ DE YARARLANACAK
TBMM üyelerinin, bu üyeliği sona erenler ile dışarıdan atandığı bakanlık görevi sona erenlerin ve bunların eşleri, anne ve babaları ile bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının; ölenlerin aylık veya tazminat alan veya müstahak olup da bu tazminatı alamayan dul ve yetimlerinin tedavileri ile ilgili her türlü gider TBMM bütçesinden karşılanacak.

ÖLÜM HALİNDE YARDIM
Milletvekillerinin ölümleri halinde Devlet Memurları Kanununa göre en yüksek devlet memurunun almakta olduğu aylığın (ek gösterge dahil) 12 aylık tutarı ölüm yardımı olarak TBMM bütçesinden usulü dairesinde ve resen ödenecek.

Milletvekilliği sona erenler için bu yardım ölüm tarihi itibarıyla hesaplanacak miktarın yarısı tutarında olmak üzere, TBMM bütçesinden karşılanacak. Ölüm yardımı yapılanlara diğer mevzuat hükümleri ile öngörülen ölüm yardımları yapılmayacak.

ESKİ VEKİLLER TÜM HAKLARDAN YARARLANACAK
TBMM üyeliği sona erenler yasama, ödenek ve yolluk, genel kurul ve parti grup toplantılarına girme hakları dışında kalan ve TBMM üyelerine tanınan bütün haklardan yararlanacak.

PROTOKOLDE ÖNDE GELİM LİSTESİ
İl protokolü önde gelim listelerinde, TBMM üyelerini müteakip bu üyeliği sonra erenler yer alacak. İllerdeki ulusal ve resmi bayramlar ile her türlü törenlerde TBMM üyeleri ile bu üyeliği sona erenler, soyadı sırasına göre il valisinden sonra bulunacak.

Önde gelim listelerindeki sıraları TBMM üyeleri ve bu üyeliği sona erenlere valiliklerce her yasama dönemi başında ve bu sıralamalarda değişiklik olması halinde değişiklik tarihini izleyen bir hafta içerisinde yazılı olarak bildirilecek.

EŞ VE ÇOCUKLARA DİPLOMATİK PASAPORT
TBMM üyelerine, bu üyeliği sona erenlere ve dışarıdan atanan bakanlar ile bunların eşlerine ve ergin olmayan veya ergin olsalar dahi öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar; yine ergin olsalar dahi bedensel, zihinsel ve ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına diplomatik pasaport verilecek.

SİLAH BULUNDURMA VE TAŞIMA
Milletvekillerine, bu üyeliği sona erenlere ve dışarıdan atanan bakanlara ilgili kanun kapsamına giren silahlar için ''silah bulundurma ve taşıma ruhsatı'' verilecek. Bu ruhsatlarda süre kaydı aranmayacak. Avda veya sporda kullanılan her nevi ateşli yivli silahlar da bu kapsama tabi olacak. Ateşli silahların taşınmasına veya bulundurulmasına yetki veren kayıt ve belgeler, her türlü resim, vergi ve harçtan muaf tutulacak.

VEKİLE TRAFİK CEZASI YOK
Milletvekillerinin resmi ziyaret ve programları sırasında kullandıkları araçlar, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca geçiş üstünlüğü bulunan araçlar ve sürücüler kapsamına alınıyor. Öncelik sırasına ilişkin olarak bu kapsamda değerlendirilecek.

İşlem yapılması gereken aracın kayıtlardan TBMM üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar tarafından kullanıldığının anlaşılması halinde, trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenlenecek ve valilikler aracılığıyla TBMM Başkanlığı'na gönderilecek.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.05.2013 13:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol