'YAKIŞTIRAMADIM' DEMİŞTİ AMA...

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hürriyet’in, “Soma AŞ’den alınan kömürün yarısının çöpe atıldığı” haberi ile ilgili olarak, “Kömürün yarısının çöpe gittiği gibi abuk sabuk haberciliği o yayını yapan yayın organına yakıştıramadım” dedi ama gerçek hiçte öyle değil...

06 Ocak 2015 Salı 18:40
'YAKIŞTIRAMADIM' DEMİŞTİ AMA...

 ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hürriyet’in, “Soma AŞ’den alınan kömürün yarısının çöpe atıldığı” haberi ile ilgili olarak, “Kömürün yarısının çöpe gittiği gibi abuk sabuk haberciliği o yayını yapan yayın organına yakıştıramadım” dedi. Yıldız’ın asılsız olduğunu iddia ettiği tespit ise kamuyu denetlemekle yükümlü olan ve raporları resmi nitelikte bulunan Sayıştay’ın Ege Linyitleri İşletmesi raporunda, “Bu kömürden (SOMA AŞ’den alınan) 1 milyon 549 bin 311 tonu lavvara (yıkamaya) verilmiş, 780 bin 520 tonu kayıp kömür olarak atılmış ve geriye kalan kısımdan sadece 768.791 ton temiz kömür elde edilebilmiştir. Yani ocaklardan çıktığı haliyle satın alınan kömürün yaklaşık yarısı hiçbir işe yaramadığı için atılmıştır” cümlesi bulunuyor.

BAKAN TANER YILDIZ NE DEMİŞTİ?
Haberde de bu cümle aynen yer aldı. Sayıştay, söz konusu kömür alımları nedeniyle kamunun kayıp yaşadığını ve zarara uğradığını da net bir şekilde yazdı.
SAYIŞTAY: SÖZLEŞMEYE AYKIRI DAVRANILDI AMA CEZA ÖDEMEDİ
Yıldız, “Bütün Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) çalışanları, oradaki görevli arkadaşlar, görevlendirilen arkadaşlar, sözleşmenin dışında herhangi bir tasarrufta bulunamazlar, bulunmaları halinde onların müeyyideleri ve bir kısım cezalar var. Onlarla mutlaka karşı karşıya gelirler” derken, Sayıştay raporunun 74. sayfasında Soma AŞ’nin sözleşmeye aykırı davrandığı durumlarda da ceza almadığı net bir şekilde vurgulandı. Raporda bu bölüm, “(Kömürler için kalori sınırı) Ret sınırının 1.800 kcal/kg olması yanında sözleşme hükümlerine göre prim/penalite hesaplarının aylık olarak hesaplanıyor olması yükleniciyi temiz kömür üretme noktasında daha rahat davranmaya yöneltmektedir. Şöyle ki müteahhit 2013 yılı ile 2014 yılının ilk 4 ayına isabet eden 10 değişik çalışma gününde kalorifik değeri 1.653 ile 1.788 arasında değişen kömürlerden 54 bin ton kömürü müesseseye vermiş ve karşılığında herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmamıştır” ifadesiyle anlatıldı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.01.2015 18:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol