URLA'DAKİ VİLLALAR KAÇAKMIŞ!

Başbakan Erdoğan’ın yaz tatillerini geçirdiği Urla’da, yaptırılan lüks villalara, yıkım kararı alındığı ancak uygulanmadığı ortaya çıktı.

05 Şubat 2014 Çarşamba 11:19
URLA'DAKİ VİLLALAR KAÇAKMIŞ!

 Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaz tatillerini geçirdiği İzmir Urla’ya bağlı Zeytineli Köyü yakınındaki Hacılar Koyu’nda, işadamı Latif Topbaş tarafından inşaatı yaptırılan lüks villalara, yıkım kararı alındığı ancak uygulanmadığı ortaya çıktı.

Sözcü gazetesinde yer alan haber şöyle:

SİT alanına yapılan villalar için İzmir 4. İdare Mahkemesi yıkım kararı aldı. İzmir İl Encümeni de ödenek çıkardı. Dinleyen çıkmadı! İşçiler harıl harıl çalışıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaz tatillerini geçirdiği İzmir Urla’ya bağlı Zeytineli Köyü yakınındaki Hacılar Koyu’nda, işadamı Latif Topbaş tarafından inşaatı yaptırılan lüks villalara, yıkım kararı alındığı ancak uygulanmadığı ortaya çıktı. Erdoğan ve ailesinin de 2 villasının olduğu iddia edilen inşaatla ilgili İzmir İl Genel Meclisi Encümeni ve İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 2012 yılında üç ay arayla aldıkları yıkım kararlarına rağmen uygulamaya geçilmediği belirtildi. 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarıyla birlikte internete düşen ses kayıtlarına göre, Erdoğan’ın Urla’da iki villa aldığı iddia edilmişti. Peki, Urla’daki villalarla ilgili yıkım kararlarının hikayesi nasıl?

İlk karar 2010’da

İddialar şöyle: İlk yıkım kararı, Eylül 2010 yılında, İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından verildi. Buna göre, birinci derecede sit alanında kaçak olarak inşa edildiği gerekçesiyle İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, villalara ilişkin yıkım kararı alarak hem dönemin İzmir Valisi Cahit Kıraç’a hem de de ilgililere tebliğ etti.

İki yıkım kararı daha

Villalarla ilgili ikinci karar, 19 Eylül 2012’de İzmir İl Genel Meclisi Encümeni tarafından verildi. İzmir İl Özel İdaresi, kaçak yapı sahiplerine para cezası uygulanmasını da kararlaştırdıktan sonra, yıkım işlemi için Urla Kaymakamlığı’na 80 bin 159 TL ödenek gönderdi. İzmir 4. İdare Mahkemesi de 31 Aralık 2012 tarihinde kaçak villaların yıkılması hükmünü verdi. Dönemin İzmir Valisi Cahit Kıraç da villaları yıkma kararını uygulamak için harekete geçti. Bu aşamada, işadamı Latif Topbaş, valiyi 2013 Şubat’ında Erdoğan’a şikayet etti.

Bazı villalar sıvasızdı

15 gün ön­ce vil­lar­la il­gi­li DHA’­dan bu fo­toğ­raf ser­vis edil­miş­ti. Ba­zı vil­la­la­rın, sı­va­la­rı­nın ta­mam­lan­ma­dı­ğı gö­rü­lü­yor­du.

15 gün sonra sıva tamam

Son fotoğraflardaysa kabası biten villaların sıvasının da atıldığı dikkat çekti. İşçilerse inşaatta çalışmaya devam ediyordu

Bu telefon görüşmesinden sonra vali görevden alındı

İnternete düşen ses kaydında, 2013 Şubat ayında dönemin İzmir Valisi Kıraç’ın SİT alanında bulunan villaları “Yıkacağım” demesi üzerine Latif Topbaş, valiyi Tayyip Erdoğan’a şikayet eder. İddialara göre görüşme şöyle:

Topbaş: Abi, şu İzmir Valisi’ne telefon açtırsan…
Erdoğan: Ne yapıyor?
Topbaş: Yıkmak falan işte…
Erdoğan: Büf…
Topbaş: Bazı yerleri
Erdoğan: Evlerle ilgili mi?
Topbaş: Ha evlerle ilgili falan. Biz zaten mahkemeye gittik, birinci dereceden üçüncü dereceye çevirmek için. Birisinden bi haber atarsanız…
Erdoğan: Nerden çıktı bu?
Topbaş: Vallahi bilmiyorum. İşte herkes karıştırıyor. Yani mühim bir şey değil de…>

Bu görüşmeden sadece 4 ay sonra mayıs ayında Vali Mustafa Cahit KIRAÇ kararnameyle İzmir Valiliği’nden alınır.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.02.2014 11:20
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol