ÜNLÜ ANKETÇİ İSİM ÖNERDİ...

Metropoll Araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar, önerdiği ismin AK Parti'yi tek başına iktidara taşıyacağını savundu.

26 Ağustos 2015 Çarşamba 12:12
ÜNLÜ ANKETÇİ İSİM ÖNERDİ...

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven'in de seçim tarihi olarak 1 Kasım'ı açıklamasının ardından anket şirketleri çalışmalarına hız verdi.

 
Metropoll Araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar, Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'a verdiği röportajda çarpıcı tespitlerde bulundu. Çatışma ortamının HDP'nin oylarını artıracağını savunan Sencar, MHP'nin dördüncü parti olabileceğini savundu.
 
Öte yandan AK Parti'nin bu şartlarda tek başına iktidar olmasının zor olduğunu savunan Sencar, "Eldeki bulgulara göre Gül'ün partinin başına geçmesi, AK Parti'ye tek başına iktidarı getirir" dedi.
 
İşte Özer Sencar ile yapılan röportajdan bir kesit;
 
- Son araştırmanızda ortaya çıkan tablo, seçime kadar değişir mi?
 
Majör bir değişiklik beklemiyorum. Bu tablodan normal şartlarda tek başına iktidar çıkmaz. Şartlar ne kadar zorlanırsa zorlansın artık halkın AK Parti'de yoğunlaşmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. İktidarın bu durumu gördüğünden ve çareler aradığında eminim.
 
"KOALİSYON KURULMALIYDI"

- Çare nedir?
 
Bana göre koalisyon kurmaya razı olmaları gerekirdi. Ben hâlâ seçimi ertelemek için gerekçeler üretip yöntemler geliştireceklerini düşünüyorum. Ancak bunların hiçbirinden istedikleri sonucu alamayacaklarına inanıyorum.
 
- AK Parti'ye danışman olsanız... Verecek bir tavsiyeniz olmayacak mı yani?
 
AK Parti'ye danışmanlık yapmadığım için kendimi mutlu hissediyorum. Gerçekten AK Parti'ye şunu yaparlarsa oyları artar diyebileceğim bir öneride bulunamıyorum. AK Parti, iktidardaki siyasal ömrünü tamamlamış görünüyor.
 
"GÜL PARTİNİN BAŞINA GEÇERSE..."

- Peki ya Abdullah Gül? O gelirse tablo değişmez mi?
 
Değişir. Eldeki bulgulara göre Gül'ün partinin başına geçmesi, AK Parti'ye tek başına iktidarı getirir.
 
- İşte bakın, bir çare buldunuz. O kadar da çaresiz değilmiş AK Parti.
 
Bugün itibariyle Tayyip Bey'in Gül'ü hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini düşünüyorum. Böyle olunca da Gül seçenek olmaktan çıkıyor.
 
- AK Parti oylarında trajik bir düşüş bekliyor musunuz?
 
Hayır. Daha fazla azalma olmayacağı kanısındayım. Yüzde 38-40 civarı oy, AK Parti'nin sağlam zeminini oluşturuyor. Bunu ancak sert bir ekonomik kriz daha aşağı çekebilir.
 
- AK Parti oylarını yüzde 40'ın altında gösteren araştırmalar var.
 
Onlar manipülasyon yapıyor. Bu manipülasyonun AK Parti seçmeni üzerinde olumsuz hiçbir etkisi olmaz.
 
- 1 Kasım, AK Parti açısından doğru tarih mi?
 
Evet. Ekonomideki olumsuz gidişatın daha az hissedilmesi açısından doğru bir tarih. Ama bunu da fazla önemsememek gerekir. Halk hekimi, siyaset hastasına "Ne yerse yesin" dedi bence.
 
- Tablo değişmez mi yani?
 
Muhalefet özellikle majör hatalar yapmazsa veya bazı muhalefet partileriyle ilişkili güç odakları kasten, sonucu etkilemek amacıyla operasyonlar yapmazsa genel görüntü değişmeyecektir.
 
"BU BİR TUZAK OLABİLİR"
 
- 29 Ekim tatili var, 1 Kasım'a da sarkan. 1 Kasım tarihi belirlenirken işin bu kısmı da düşünülmüş olabilir mi?
 
Bu bir tuzak olabilir. Malum tatilci tipolojisi, bir kısım CHP seçmenine çok yakındır.
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu seçimde de meydanlara çıkması... AK Parti'ye oy mu kazandırır, oy mu kaybettirir?
 
AK Parti'nin oy gücü, Erdoğan'ın kamuoyundaki itibarı ve algısı ile ilgili bir durumdur. Kasım 2014'te Erdoğan'ın görev onayı yüzde 45.6 iken bugün yüzde 38.5'a gerilemiştir. Liderlerin beğeni seviyesine bakacak olursak Ağustos 2014'te yüzde 51.4 olan Erdoğan beğenisi, bugün yüzde 40.5'e düşmüştür.
 
- Erdoğan seçim sürecini Davutoğlu'na bırakabilir mi?
 
Bunu yapmaz. Çünkü Davutoğlu, seçim kampanyasını taşıyabilecek beceri ve yetkinlikte değil.
 
Kararsızlar ne durumda? Kararsızların sayısı artıyor mu?
 
Hayır, kesinlikle artmıyor. Kararsız seçmen oranı yüzde 4. Bu miktar seçime ancak birkaç gün kala ölçülebilecek kadar düşük bir orandır.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.08.2015 12:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol