TÜRKİYE'Yİ DIŞLADILAR!

Suriye krizinin başladığı günden bu yana aktif rol oynamaya çalışan Türkiye, suların ısınmaya başlaması ile birlikte yine dışlandığı akla geldi. Askeri harekata hazırlanan ABD Başkanı Obama İngiltere Başbakanı ile görüştü. Ancak Suriye ile en büyük sınır komşusunun Başbakanı Erdoğan ile henüz görüşmedi.

28 Ağustos 2013 Çarşamba 11:31
TÜRKİYE'Yİ DIŞLADILAR!

  Krizin başladığı günden bu yana Suriye üzerinde aktif bir rol üstlenmek istenen Türkiye, olayların sıçrama göstermesi ile birlikte yine arka plana atılıyor. Şam'ın banliyösü Guta'da kimsayal silah kullanılması ile birlikte tatilini yarıda kesen ABD Başkanı Barrack Obama kurmayları ile görüştükten sonra kararını verdi. Suriye'ye karşı sınırlı bir askeri harekat yapılacak. 

Bu konuda İngiltere Başbakanı ile de görüşen Barrack Obama, krizin başlangıcından bu yana Suriye üzerinde aktif rol oynamak isteyen Başbakan Erdoğan ile henüz görüşmedi. Yapılacak bir askeri harekata ise geri sayım başladı. ABD'nin önde gelen gazeteleri Beyaz Saray'daki kaynaklarına dayandırdıkları haberlerine göre harekat kimyasal silah izlerini arayan BM heyetinin Suriye'den ayrılması ile başlayacak. Suriye'nin stratejik askeri ve ekonomik hedefleri vurulacak. ABD bu amaçla körfez bölgesine askeri yığınağını çoktan tamamladı.

Dün Rize'de bulunan Başbakan Erdoğan herhangi bir miting yapmadı. DHA'nın geçtiği habere göre Erdoğan dün İngiltere Başbakanı David Cameron ve Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ile telefonda görüştü.
 
OBAMA İLE GÖRÜŞTÜ YIĞINAĞA BAŞLADI 
Öte yandan Barrack Obama'nın İngiliz Başbakan'ı David Cameron ile görüşme yapmasından sonra İngiliz nakliye uçaklarının Güney Kıbrıs'ta bulunan Agratur hava üssüne yığınak yapmaya başladıkları ajanslara haber olarak düşmeye başladı. 
 
Suriye ile en uzun kara sınırına sahip ülke olan ve İncirlik ve İzmir Çiğli askeri üssünü kullanma imkanı bulunan ABD'nin Başkanı Obama'nın askeri operasyona bir-iki gün kala henüz Erdoğan ile Suriye görüşmesi yapmaması Türkiye'nin şu anda siyaseten Suriye operasyonunda dışlandığı sonucunu akla getiriyor. 
 
Başbakan Erdoğan'ın 'Mısır'daki askeri darbenin arkasında İsrail var' açıklaması ve Beyaz Saray'ın bu açıklamayı kınaması ile birlikte Amerika ile Türkiye arasında esmeye başlayan soğuk rüzgarların şiddetinin biraz daha arttığı hissediliyor. 
 
Başbakan Erdoğan'ın yaklaşık 3 yıldır Türkiye'yi olası Suriye'ye karşı yapılacak kara harekatına askeri ve siyasi olarak hazırladığı biliniyor.  Mısır ve Libya'da yaşanan hayal kırıklıklarının ardından Suriye'de de buna benzer bir olay yaşanması AK Parti'yi tabanına karşı zor durumda bırakacağı tartışmasız bir gerçek.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun bir proje olarak ağırlığını koyması ile AK Parti'nin uluslarararası siyasi söylemini Suriye'nin yeniden yaratılması üzerine inşaa etmesi ve gelinen aşama arasındaki çelişki Başbakan Erdoğan açısından sineye çekilecek bir ayrıntı gibi görülmüyor.

RADİKAL İSLAMCI GRUPLARIN VURULMASI RAHATLATIR
Stratejik araştırma ve değerlendirmeler yapan S Bilişim'in son raporuna göre ise Ortadoğuda içinden çıkılmaz bu durum Suriye’de Esad vurulurken en az onun kadar suçlu konumda radikal İslamcı örgütlenmelerin de vurulmasından geçiyor. Bu yolla, İran’ın uluslararası toplumda kalma ihtimali kuvvetlenir. Sünni-Şii eksenleşmesi, ürettikleri şiddet karşısında yaptırımda eşitlenir. Rusya ve Çin’in BMGK zemininin kırılmasından kaynaklanan hasarı tolore etmesi sağlanır. Türkiye ve İsrail’in çekinceleri azaltılır. İHSAN DEMİR / G. PORT


ABD'NİN SURİYE OPERASYONUNDA KULLANABİLECEĞİ ASKERİ ÜSLER

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.08.2013 11:34
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol