TÜRKİYE'YE 20 BİN SURİYELİ SIĞINDI

Başbakan Erdoğan, Suriye Dostları Grubu Toplantısında konuştu.

01 Nisan 2012 Pazar 12:27
TÜRKİYE'YE 20 BİN SURİYELİ SIĞINDI

 Suriye Halkının Dostları Grubu'nun İkinci Konferansı, İstanbul'da başladı.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıya evsahibi olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile aralarında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da bulunduğu 41 ülkeden dışişleri bakanı ve genel sekreter katılıyor.
82 ülkeden çeşitli düzeylerde katılım sağlandığı konferansın açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yaptı.
Başbakan konuşmasında şunları söyledi:
"Sözlerimin başında onurları için canlarını feda eden Suriyeli kardeşlerimize başsağlığı diliyorum. Suriye'nin şehirlerinde en modern silahlara karşı özgürlük mücadelesi veren kardeşlerimize selam gönderiyorum. Asla yalnız olmayacaklarını hatırlatmak istiyorum.
Suriye ile en uzun sınırı payşlaşıyoruz. Ancak Suriye sadece bir sınır komşusu değilidir, ortak bir tarihi paylaşıyoryuz.
Türkiye'nin hiç bir ülkede hesabı yoktur. Bölgesel barışı savunuyoruz. Özellikle bu bölgede tek bir ülkede yaşanan sorun bütün bölgeyi etkisi altına alıyor. Suriye'de yaşanan sorunlar tüm bölge ülkelerini ve dünyayı yakından etkiliyor. Hükümet olarak son on yıllarda Suriye yönetimi ile son derece yakın bir ilişki geliştirdik. Ortadoğu'da ve bölgede yaşanan değişimlerle Suriye'ye dostça telkinlerde bulunduk. Suriye'yi bekleyen kaosu görüyorduk.
Suriye bize verdiği sözleri tutmadığı gibi halkını meşru taleplerini de baskı altına aldı. Suriye'de bir yıldır devam eden çatışmalarda, Birleşmiş Milletler'e göre 9 binden fazla insan hayatını kaybetti. Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı dün itibariyle 20 bine ulaştı."
"Suriye işbirliği yapmazsa BM'nin güç kullanması kaçınılmaz olur" diyen Başbakan, masum insanları katleden bir rejime dur demeyen bir BM'nin aciz olarak niteleneceğini söyledi.
Suriye yönetimine verilecek mesajın net ve kesin olacağını belirten Başbakan Erdoğan, "Suriye Ulusal Konseyi tarafından hazırlanan Milli Misak belgesi temel referans alınmalıdır." dedi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol