TÜRKİYE TEK ADAMA HAYIR DİYOR...

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun görevlendirdiği partinin etkin isimleri Deniz Baykal, kapalı salon toplantıları ve TV’lerde, Muharrem İnce açıkhava mitinglerinde ve Gürsel Tekin de ‘yüz yüze’ görüşmelerle Anadolu’yu gezerek ‘hayır’ kampanyası yürütüyor.

18 Mart 2017 Cumartesi 13:00
TÜRKİYE TEK ADAMA HAYIR DİYOR...

CHP'nin 3 önemli ismi Baykal, İnce ve Tekin, Hollanda ile yaşanan krizin seçmendeki karşılığından Kürt seçmenin nabzına, referandum tahminlerinden genel merkezin ‘evet’ kararına karşın, ‘hayır’cı MHP’lilerin kaygılarına ilişkin görüşlerini anlattı.

İYİ ANLATIRSAK HOLLANDA TERS TEPER
Kamuoyunda “hayır” rüzgârı önde görünürken, Hollanda ile yaşanan krizin iktidar cephesine getirdiği “moral”, muhalefette “acaba kararsızlar evet’e döner mi endişesi”ne yol açtı. CHP milletvekili Deniz Baykal, Almanya ile başlayan kriz ilk baş gösterdiğinde, programında olmasına karşın Almanya programını tepki olarak iptal eden ilk isim oldu. Meclis kulisinde kısa sohbet olanağı bulduğumuz Baykal, Hollanda ile tırmanan krizin, muhalefet açısından çok iyi “anlatılması ve yönetilmesi” gerektiği görüşünde. Baykal, şu örneği verdi: “Hani ciddi babalar, sokakta kavga eden, camı kıran çocuğuna, ‘Bu senin de yüzünden oldu, sana kim git oraya dedi’ diye kızar ya, öyle anlatmak lazım. Ben öyle yapmaya çalışıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanlarına bu muamele hakikaten olmaz, kabul edilemez. Ama burada hükümetin de sorumluluğu olduğunu anlattım.” 

Türkiye’nin itibarı tahrip oldu

Baykal, bakana yapılan “kaba muamelenin” kabul edilemez olduğunu, ancak hükümetin de “gelmeyin” denilen yere, “külhanbeyi” tavrıyla meydan okuyarak, ısrarla girmeye çalışmasının yurttaşın kafasında “kriz kurgu mu” sorusuna yol açtığına dikkat çekti. Baykal, “Türkiye’nin genel itibar ve saygınlığı tahrip oldu. Oradaki (Hollanda), aklı başında herkes rahatsız, şikâyetçi. Bu bir kaza değildir, böyle bir olay öngörülmüş, tahrik edilmiş, talep edilmiş, dayatılmıştır” dedi. Baykal, “Suriye’nin yeni cumhurbaşkanı buraya gelse, -Esad gitti, yenisi geldi diyelim- Kilis’te Hatay’da İstabul’da toplantılar yapacağım, dese. İzin verilecek mi?” sorusunu yöneltti. Baykal, Hollanda krizinin “evet” cephesine yarayıp yaramadığı yönündeki sorumuza şu yanıtı verdi: “Yaradı mı yaramadı mı bilmiyorum, ama bizim önümüzdeki en ciddi iş budur ve doğru anlatırsak, Hollanda işi ters teper.”


BASKILARA KARŞIN KORKU DUVARI YIKILDI
CHP milletvekili Gürsel Tekin, kendi olanaklarıyla donattığı ve “Halkın otobüsü” adını verdiği otobüsle Türkiye’yi dolaşıyor. Son olarak Güneydoğu’da seçmenle “yüz yüze” görüşen Tekin, izlenimlerini şöyle anlattı: “Şimdiye kadar 28 il dolaştım. Ama burada en önemlisi  Güneydoğu illeri. Çünkü baskının ne boyutta olduğunu siz takdir edersiniz. Bütün bunlara rağmen, cesurca kendilerine ifade etmeleri, korku tünelinin yıkıldığını gösteriyor. Batman,  Diyarbakır ve ilçeleri hayır konusunda son derece kararlılar. Maraş ve Urfa, Kırıkkale ve Bursa, iktidarın güçlü olduğu yerler. Buradaki manzara umutlandırdı. Bu pazar seçim olsa, Türkiye genelinde yüzde 65 hayır olacağını söyleyebilirim.” Tekin’e göre, bu süreçte kamuoyu yoklamalarının doğru sonuç vermesi mümkün değil. Bunun gerekçesini yaptığı görüşmelerden örnek vererek anlattı: “Gittiğim bir ilde 4 memur oturmuştu, ‘Siz ne düşünüyorsunuz’ dedim? ‘Resmi olarak evetçiyiz, gayri resmi hayırcıyız’ dedi. Çünkü insanlar, sürgünden değil ama FETÖ’cü damgası yemekten korkuyor.” 

Baskı ‘açlıkla terbiye’ boyutunda

Şehir merkezlerinde Kürt seçmenin hem sandığa gideceğini hem de “hayır” diyeceğini belirten Tekin, “Özellikle kırsal kesimlerde köylere, sosyal yardımdan yararlanan vatandaşlara baskı var. İnsanlığın reddettiği şeydir açlıkla terbiye etmek. Ama devlet adına görev yapan kaymakamların, valilerin, ‘yardımınızı keserim’ tehdidi var. Ama Güneydoğu coğrafyasında, kırsalda da bu baskıya rağmen ‘hayır’ diyorlar. 6.5 milyon seçmenin oy verdiği partinin yöneticileri, derdest edilmiş. Kayyım atanması çok olumsuz yansımış. Belediyeye girmek için sanki Çin Seddi’nden geçiyorsunuz. Evetçisi de hayırcısı da, siyasilerin bölgeye gelmesini istiyor. Bir HDP’li seçmen bana, ‘Herkes gelsin. Meral Akşener de gelsin, ona da ev sahipliği yaparız diyor. Dinlemek istiyor.”


DEVLET SEFERBER AMA HAYIR ÇOK GÜÇLÜ
Yalova Milletvekili Muharrem İnce, referandum kampayasının 'açık hava mitingleri'yle yürütüyor.Van'dan Kırklareli'ne kadar çok sayıda ilde mitingler düzenleyen İnce, 16 Nisan’a kadar Türkiye’nin her yanında miting hedefliyor. Gittiği yerlerde, insanların “korku, baskı” nedeniyle “kararsızım” dediğine işaret eden İnce, “Korkuyu hissediyorum, ama kararsızlar kesinlikle sandığa gidecek ve hayır diyecekler. O nedenle seçimlerde katılımın çok yüksek olacağına inanıyorum”  dedi. 

Ülkücüler mitinglerime geliyor

Almanya ile başlayan Hollanda ile tırmanan krizin halkta bir karşılığı olmadığını kaydeden İnce, “Hollanda işinin bir senaryo olduğuna önemli bir çoğunluk inanıyor. Anayasa tartışılmıyor, Hollanda ile kavgayla geriyorlar’ diye düşünüyor. Devletin bütün imkânları ‘evet’ için seferber edilmiş, valiler, örtülü ödenek devredeye sokulmuş. Ama buna rağmen hayır çok güçlü” görüşünü dile getirdi. Düzenlediği her mitingde ülkücüleri alanda gördüğünü anlatan İnce, “Dinliyorlar, bozkurt işareti yapıyorlar ve tek adamın her şeye hâkim olacağı, demokrasinin yok olacağı kaygısını iletiyorlar” derken, AKP’li bir grup seçmenin de “Seçimlerde partisine oy vereceğini ancak, referandumda hayır diyeceğini” anlattı. İnce, AKP’li “hayırcı” seçmenin, “Seni belediye başkanı yaptım, başbakan yaptım, cumhurbaşkanı yaptım, daha ne istiyorsun?” tavrı sergilediğini ifade etti. Van’da da miting düzenleyen İnce, esnaf ziyaretinde görüştüğü 150 kişiden sadece 1’inin “evet” dediğini anlattı. Gittiği yerlerde “taşıma seçmen” olmadığına dikkat çeken İnce, yurttaşın kendisinin afişleme yapıp davet ettiğini, ekstra para harcamadıklarına özellikle vurgu yapıyor. “Elektrik kesintisi” gibi engellemelerle karşılaştığını ancak bunların kendilerini yıldırmadığına işaret eden İnce, “Ferman padişahımınsa, meydanlar bizim” sözleriyle kararlılığını vurguladı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol