TÜRKİYE İÇİN KRİTİK UYARI!

Türkiye'nin dış politikasını değerlendiren Emekli Orgeneral Edip Başer, "Türkiye Suriye'de mücadele eden koalisyonun içinde yer almazsa, yarın bölgede yapılacak düzenlemelerde söz hakkımız olmayacaktır" dedi.

05 Haziran 2017 Pazartesi 00:38


Emekli Orgeneral Edip Başer, Suriye'de son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, terörle mücadeleye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.Bölgede en çok söz sahibi olması gereken ülkenin Türkiye olduğunu belirten Başer, önümüzdeki yıllara yönelik gelişmeleri de dikkate alarak öngörülü bir politika izlenmesi gerektiğini söyledi.Orta Doğu'nun Türkiye'nin üzerinde oturduğu bir yanardağ gibi tehlikeli bir bölge olduğuna işaret eden Başer, şunları anlattı: "Bu bölgede sükûnet, barış çok zor olasılık ama silahların sustuğu, lokalize edildiği ortamın yaratılması Türkiye'nin öncelikli amacı olmalı. Bu amaca hizmet edecek şekilde eğer koalisyon içinde yer alması gerekiyorsa ki bana göre yer almalıdır, almazsa yarın bölgede yapılacak düzenlemelerde Türkiye'nin söz hakkı da olmayacaktır. Türkiye bölgede en çok söz hakkına sahip ülke olması gerekirken bugüne kadar izlenen yanlış politikalar nedeniyle güçlü bir konum elde edebilmiş değil."

Suriye'de Türkiye için iki tehdit olduğunu bildiren Başer, şöyle devam etti: "Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmaya çalışılan yapı. Biri Hatay'ın güneyindeki oluşum, diğeri ise daha doğuda Fırat çevresinde oluşan yapı. Bunların birleşme olasılığı, Akdeniz'e uzanımı, Kürdistan haritasının temel unsurlarından. Türkiye eğer bunu gelecekteki güvenlik çıkarları için çok önemli bir tehdit olarak görüyorsa, o takdirde bunun önüne geçecek her türlü faaliyetin içinde söz sahibi olacak şekilde bulunmak durumundadır. Türkiye, politikalarını buna göre ayarlamak zorundadır." 

PKK terörüyle mücadelenin sürdüğüne de değinen Başer, "Mücadele Mehmetçik'in kanı pahasına devam ediyor, edecek, etmeli" dedi. Başer şunları kaydetti: "Daha önce de ifade ettim, Türkiye PKK terörüyle mücadelede bitirici stratejiyi belirlemek ve uygulamaya koymak zorundadır. Sanıyorum şu andaki durum TSK ve diğer güvenlik güçlerinin faaliyetleri böyle bir kararlılığın ifadesi gibi gözüküyor. İnşallah siyasi irade arkalarında kararlılıkla durur. Terörle mücadelede bu, birinci zorunluluktur. Devletin ilgili organları, İstihbarat, psikolojik harekât gibi unsurları güçlendirerek mücadeleye devam etmeli."

PKK'nın sınır dışına çekilmesi durumunda da önümüzdeki yıllarda başka tehlikeli gelişmelerin gerçekleşebileceğine vurgu yapan Edip Başer, Türkiye'nin böyle bir ihtimale hazırlıklı olması gerektiğini ve bugünden itibaren bunun önüne geçecek çareleri de araştırmak zorunda olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye, geleceğe yönelik gelişmeleri de dikkate alarak politikalarını tespit etmek zorunda. En önemli özelliklerden biri öngörüdür. Bugünkü yöneticilerin aynı öngörüyü göstermeleri, ileriye bakarak Türkiye'yi karşı karşıya bırakacak, zor şartlar içerisine sokacak gelişmeleri şimdiden öngörmeye çalışmaları, politikaları belirlemeleri ve kararlarını almaları gerekir." 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.06.2017 02:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol