TRUMP'UN KARARINA SERT AÇIKLAMA!

Trump'ın Kudüs kararına ilişkin Hükümet'ten açıklama...

06 Aralık 2017 Çarşamba 23:44

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Kudüs kararına ilişkin "Bu karar bizim açımızdan yok hükmündedir" diye tepki gösterdi.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Trump'ın kararını kınadığını bildirdi. Açıklama şöyle:"  "ABD Yönetimi'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz.Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlalidir." 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'nin 'Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından açıklama yaptı. Çavuşoğlu, verilen karara tepki göstererek "Bir açıklama ile Kudüs İsrail'in başkenti olamaz. Türkiye olarak gerekli adımları atacağız" dedi. Açıklamadan satır başları şöyle:

"Bu son derece sorumsuz ve yanlış bir açıklamadır. Böyle bir açıklama bölgenin istikrarını dinamitliyor. Ben yaptım oldu bitti olmaz. Ben böyle bir açıklama yaptım bu gerçekleşecek diye bir açıklama da olmaz. Bir açıklama ile Kudüs İsrail'in başkenti olamaz. Türkiye olarak gerekli adımları atacağız. 13 Aralık'ta İslam liderlerini Türkiye'ye davet ettik. Türkiye olarak gerekli adımları atacağız. 13 Aralık'ta İslam liderlerini Türkiye'ye davet ettik. Bu uluslararası hukuka aykırı açıklamayı reddediyor ve kınıyoruz. Bu kararın olmamasını dilerdim. Bu kararın açıklanırsa nelere yol açacağına dikkat çektik. Bu karardan sonra tavırlarımızı istişare ettikten sonra hep birlikte belirleyeceğiz."

BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA

Başbakan yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada  ABD'nin Kudüs kararına yönelik," ABD Başkanı Trump’ın,Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı,Türkiye açısından kabul edilemez ve yok hükmünde bir karardır. Bu karar, barış kararı değil;bölgeyi kargaşaya,krize,kaosa,çatışmalara ve ateşe atma kararıdır.ABD Başkanı Trump’ın kararı; Kudüs’ün tarihi ve uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş statüsüne ve bölgenin gerçeklerine aykırıdır. Bu kararı veren ABD Başkanı ve ABD, bundan sonra bölgede yaşanacak her türlü olumsuzluğun birinci derecede faili ve sorumlusu olmaktan kurtulamaz.Uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına aykırı, dünya ve bölge gerçeklerinden ve aklıselimden uzak ve iç politik hesaplarla alınmış bu karar;kararı alanları,alınan karara sevinenleri,bu karara engel olmayan ve engel olamayan herkese zarar verecektir.Aldığı haksız,gayri adil, bölgeyi/dünyayı ateşe atan;uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu kararından dolayı ABD’yi kınıyoruz.Bu karar,bizim için yok hükmündedir. Müslümanların ve İslam ülkelerinin, Kudüs’e Kudüs’ün statüsüne sahip çıkmak mecburiyeti vardır.Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devleti’nin vücut bulması;tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye,bugüne kadar olduğu gibi,bugün ve bundan sonra da Kudüs’ün Filistin davasının savunucusu olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı. 
 

ÇELİK: BARIŞ UMUTLARINA KARŞI TAM PROVAKASYONDUR

AB Bakanı Ömer Çelik de ABD'nın Kudüs kararına tepki gösterdi. Çelik, Twitter'dan şu açıklamaları yaptı:

"Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını ve İsrail’deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını tüm dünya kınamalıdır. Bu karar, siyasi ve ahlaki olarak utanç duyulması gereken bir karardır.Bu kararla beraber Trump, Ortadoğu’daki tüm barış çabalarına karşı ağır bir saldırıda bulunmuştur. Uluslararası hukuku tanımadığını da açıkça ilan etmiştir. Trump ve Netenyahu’nun kendi siyasi zorluklarını aşmak için dünyayı yepyeni çatışmalarla karşı karşıya bırakacak bu kararı almaları barış umutlarına karşı tam provakasyondur."

BAKAN KURTULMUŞ: ORTADOĞU'YU TEKRAR ATEŞE ATMA GİRİŞİMİDİR

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş konuya ilişkin olarak şöyle dedi:

"ABD Başkanı’nın bu sorumsuz açıklaması Ortadoğu’yu tekrar ateşe atma girişimidir. Neredeyse tüm kabinesi istifa eden ve senato karşısında hesap veren bir liderin, kan ve savaş üzerinden iktidarını kurtarma çabasından başka birşey değildir. Eminim ki, Trump, bu sorumsuzca kararı için de ABD halkına ayrıca hesap verecektir. Bu rezilce kararı şiddetle tel’in ediyorum. Filistin’in özgürlüğünden ve Bağımsız Filistin Devleti’nden asla taviz vermeyeceğiz. Kudüs, tüm halkların, tüm dinlerin ve özgür Filistin Devleti’nin başkenti olarak kalmaya devam edecektir. Demokrasiye, özgürlüğe, eşitliğe ve adalete değer veren tüm ülkeleri, Trump’ın bu sorumsuz açıklamasını protestoya ve mazlum Filistin halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz. ABD’nin yetkili kurumlarını da, ülkelerinin kurucu değerlerini ayaklar altına alan bu sorumsuzca açıklamanın karşısında olmaya davet ediyoruz."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.12.2017 02:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
ENGİN GERİŞ 2017-12-07 15:08:07

SERT OLSANIZ NE YAZAR. SİZLER ABD'NİN EMİR ERİ GİBİ DAVRANIYORSUNUZ.MUSTAFA KEMAL GİBİ OLMALIYDINIZ. AMA OLAMADINIZ. DAMARLARINIZDA ASİL TÜRK KANI TAŞIMADIĞINIZI DÜŞÜNÜYORUM.. YÜRÜYÜN GİDİN. BİZ BU ÜLKEYİ ,BU GÜZEL VATANIMIZI SOKAKTA BULMADIK. BİR KURTULUŞ DESTANI DAHA YAZAR YEDİ DÜVELİ TÜRK ULUSU ÖNÜNDE DİZ ÇÖKTÜRÜRÜZ.