TERÖRİSTBAŞI İLE GÖRÜŞMEDE BİR İLK...

İngiliz Financial Times gazetesi, Abdullah Öcalan ile yeniden başlayan görüşmelerle ilgili olarak bir ilke imza atıldığını söyledi.

02 Ocak 2013 Çarşamba 10:57
TERÖRİSTBAŞI İLE GÖRÜŞMEDE BİR İLK...

 İmralı görüşmelerini ‘Türkiye PKK ile silah bırakma görüşmelerine başladı’ haberiyle duyuran Financial Times, Türkiye’nin kısa bir süre önce hapishanelerdeki PKK üyelerinin açlık grevini sonlandırmak için Öcalan ile görüşme yaptığını kabul ettiğini ancak bir devlet yetkilisinin ilk kez daha geniş bir barış gündemiyle başlayan görüşmeleri onayladığını yazdı.

İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetesi, görüşmelere ilişkin Başbakan Erdoğan’ın siyasi danışmanı Yalçın Akdoğan’ın ‘silahlı mücadeleyle kazanamazsınız, başka taktikleri kullanmak zorundasınız ve müzakereler bunlardan biri. İnsiyatifin esas amacı, PKK’nın silahını bırakmasına ikna etmek’ sözlerini aktarırken Akdoğan’ın çözümü güç olabilecek diğer bölgesel faktörlerin çatışmayı etkilediğine vurgu yaptığını belirtti.
Akdoğan’ın İran, Irak ve Suriye’yi işaret ederek ‘bölgede PKK’nın ortadan kaldırılmasını istemeyebilecek diğer güçler olduğu’ sözlerine aktaran gazete, bunların her birinin Kürt azınlıklara ve bu azınlıkların da kendi bölgesel gündeme sahip olduklarını söyledi.
Financial Times, Türkiye’nin geçtiğimiz birkaç yıldır Kuzey Irak’taki Erbil yönetimiyle ile iyi ilişkiler içinde olduğunu yazdı. Gazete, iki hükümetin de bölgeden, Türkiye ve ötesine ulaşmasını sağlayacak doğal gaz ve ham petrol boru hattı inşaası konusunda görüştüklerini ancak bu görüşmelerin Erbil’in imzaladığı enerji anlaşmalarını tanımayan Bağdat’taki merkezi hükümeti kızdırdığı yorumunu yaptı.
Gazete son olarak, Türk yetkililerin son yıllarda PKK’nın Türkiye’deki saldırılarını artırmasında İran ve Suriye’yi aktif rol oynadıkları gerekçesiyle suçladığını yazdı.
BBC: TÜRKİYE İLE ÖCALAN ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNDE
İngiliz yayın kuruluşu BBC ise ‘Türkiye ve PKK lideri Öcalan silah bırakma görüşmelerinde’ başlıklı haberinde, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın siyasi danışmanı Yalçın Akdoğan’ın hükümetin yasadışı PKK örgütünü askeri müdahaleyle mağlup etmenin muhtemel olmadığı sonucuna vardığı açıklamasını aktardı. 
Yalçın Akdoğan’ın İmralı görüşmelerini anlattığı röportajında söylediği ‘amaç PKK ile ateşkes sağlamaktır, hükümet, bu şiddeti durdurmakla sonuçlanabilecek her türlü diyaloğu girmeyi destekliyor. Silahla savaşarak hiçbir sonuç alamazsınız ve hiçbir organizasyonu ortadan kaldıramazsınız, sözlerine yer verdi.
BBC ayrıca, Akdoğan’ın Öcalan’ı Kürt sorununu çözmekte ‘ana aktör’ olarak gördüğünü ancak PKK liderinin Kuzey Irak’tan yönetilen PKK militanlarının tamamını kontrol ettiği konusunu sorguladığını yazdı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol