TERÖRİSTBAŞI BİR İLKİ AÇIKLADI...

PKK lideri Abdullah Öcalan devletle müzakerenin sözleşme aşamasına geldiğini iddia etti

28 Haziran 2011 Salı 12:37
TERÖRİSTBAŞI BİR İLKİ AÇIKLADI...

 "Yaptığımız temaslar artık bir görüşmeyi aşmıştır, bir ortaklaşma, sözleşme düzeyine gelmektedir. Bu Kürt tarihinde belki ilktir."

Bu sözler İmralı'da devletle görüşmelerde bulunan Öcalan'a ait. Kürt sorununun çözümü konusunda çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Öcalan'ın devlete sunduğu üç protokol gündeme oturdu. Karayılan ve Öcalan'ın son açıklamaları alınan mesafenin büyüdüğünü gösteriyor.

Abdullah Öcalan'ın geçtiğimiz Cuma günü avukatlarına söylediği ancak yayınlanmayan çok önemli bir mesajın kaydına Taraf ulaştı. Kürt sorununun demokratik çözümü için heyete üç aşamalı bir protokol sunduğunu söyleyen Öcalan, konuya ilişkin avukatlarına şunları aktardı:

DEVLET ÇÖZÜME GİDERKEN

"Benimle 15 Haziran'dan bir gün önce yapılan görüşmede birçok konuşu konuştuk. Bazı esaslar üzerine ortaklaşma sağladık. Bugün bazı konuları açıklamayı yararlı görüyorum. O heyetin fikrini de almam gerekiyordu. Onlarla konuşmadan onlara danışmadan bunları açıklamam çok doğru değil. Ancak bunları açıklamakta fayda görüyorum. Devlet çözüme giderken ya Kandil'i ya BDP'yi ya da beni muhatap alır. Sanırım beni daha uygun buluyorlar. 

SÖZLEŞME DÜZEYİ

Burada yaptığımız görüşmeler önemlidir, ciddidir. Belli bir aşamaya da gelmiştir. Burada yaptığımız görüşmeler artık bir görüşmeyi aşmıştır, bir ortaklaşma, sözleşme düzeyine gelmektedir. Bu husus çok ciddidir. Belki Kürt tarihinde ilk kez böyle bir sözleşme düzeyine geliniyor. İki-üç sayfadan oluşan üç ayrı protokol heyeet sunulmuştur. 

KCK PROTOKOLLERİ OLUMLU BULDU

Birinci protokol 8 temel ilkeden oluşuyor. İkinci protokol de 8 ilke içeriyor. Üçüncü protokolde muhataplık konsunu içeriyor. Bu protokoller devletle yaptığımız 18 yıllık görüşmelerin bir sonucudur, ürünüdür. 18 yıldır barış için mücadele ediyorum. KCK da bana ilettiği mesajında bu protokolleri anlamlı ve doyurucu bulduklarını söylüyorlar. Bu protokolleri onayladıklarını belirtiyorlar.

ÖCALAN'DAN DEVLETE ÜÇ PROTOKOL

Hasan Cemal'e konuşan Murat Karayılan, Öcalan'ın bir ay önce devlete sunduğu üç protokolü kısaca sıralamıştı: 

Birinci protokol:

'Türkiye'de Kürt sorununda demokratik çözümün ilkeleri' başlığını taşıyor. Yani demokratik yeni anayasa konusu...

İkinci protokol:
Türkiye'de devlet ve toplum ilişkilerinde adil bir barışa ilişkin ilkeleri konu alıyor.

Üçüncü protokol:
Demokratik ve adil barış için acil eylem planı...






Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol