T.C ARTIK ORALARDA DA YOK!

Artık bunlarda da “T.C.” ibaresi bulunmayacak.

05 Kasım 2013 Salı 13:49
T.C ARTIK ORALARDA DA YOK!

 Devlet, Cumhuriyet ve Likayat Nişanlarında artık “T.C.” ibaresi bulunmayacak. Devlet nişanlarının altın olma zorunluğu da kaldırıldı.

Bakanlar Kurulu’nca 28 Ekim 2013 tarihinde kararlaştırılan “Devlet Madalya Ve Nişanları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte Devlet, Cumhuriyet ve Liyakat Nişanları değiştirilerek, nişanlardan “T.C.” ibareleri çıkarıldı. Ayrıca nişanların altın olma zorunluluğu da kaldırıldı.

Yeni yönetmeliğe göre, Devlet Nişanı’nın tanımında yer alan “Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin devlet başkanlarına verilen altın semboldür” cümlesinden “altın” ifadesi çıkarıldı. Nişanın uzun kenarı veya çapı büyütülerek 8,90 cm olarak değiştirilirken, kompozisyonu da altın ve gümüş olarak hazırlanacak.

Yine Devlet Nişanı’nın kompozisyonunda, eski yönetmelikte yer alan “Kompozisyon yüzü kabartma olup diğer yüzü T.C. Devlet Nişanı yazısı ile değerlendirilir” ifadeleri çıkarıldı. Yeni Devlet Nişanı, merkezde altı köşe göbek içinde ay yıldız motifli (Ay yıldız 18 ayar yeşil altın) zeminde kırmızı, ay yıldızda beyaz mine, etrafında altı adet hilal üzeri kalem uygulamalı, hilallerin ortasından dışarı doğru şimşek kolları beyaz ve kırmızı mine uygulamalı, kolların uçlarındaki yine altı adet yıldız beyaz ve kırmızı mine uygulamalı olacak, yıldızlarda (18 ayar yeşil) altın kullanılacak.

Eski yönetmeliğe göre, mineli ve altın kaplama olarak hazırlanan nişana ait rozette de artık altın kaplama kullanılmayacak. Rozetin etrafında gümüş (925 milyem) çerçeve kalem uygulanacak, zeminde Türk bayrağı motifi, ay yıldızın içinde beyaz dışında kırmızı mine uygulanarak, beyaz rodaj işlemi (rodyum kaplama) yapılacak.
Devlet nişanındaki ağırlık değerleri de 61,50 gr (925 milyem gümüş) 5,40 gr {750 milyem altın), nişana ait rozet 7,15 gr (925 milyem gümüş) olarak belirlendi.

CUMHURİYET VE LİYAKAT NİŞANI’NDA DA “T.C.” ÇIKTI

Cumhuriyet Nişanı da, “Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini, milletlerin birbirine yakınlaşmalarım sağlayan ülkelerin başbakanlarına, bakanlarına ve dış temsilcilik mensuplarına verilen sembol” olarak tanımlandı. Eski yönetmeliğe göre, maden üzerine altın kaplama olan Cumhuriyet Nişanı artık gümüş üzerine beyaz rodaj işlemi (rodyum kaplama) yapılarak oluşturulacak. Nişanın uzun kenarı ve çapı da çapı 7 cm’den 7,65 cm olarak değiştirildi.
Eski yönetmeliğe göre, Cumhuriyet Nişanı’nın kompozisyonunda yer alan “Kompozisyon yüzü kabartma olup diğer yüzü T.C. Cumhuriyet Nişanı yazısı ile değerlendirilir. Kompozisyonunda T.C. harfleri bulunur” ifadeleri de çıkarıldı.

Yeni yönetmeliğe göre, Cumhuriyet Nişanı’nın kompozisyonunda, her üç katmanında iki renk (beyaz, kırmızı) mine uygulanacak. Kompozisyon alt ve orta katmanları şimşek figür, üst parça yuvarlak formda ve ay yıldız (metalik gümüş) motifi bulunacak.

Liyakat Nişanı’nında da aynı uygulamalara gidildi. İlim ve sanatta Türkiye Cumhuriyetinin uluslararası alanda tanıtılması ve yüceltilmesini sağlayan yabancı kişilere verilen sembol, artık maden üzerine altın kaplama olmayacak. Gümüş (925 milyem) üzerine beyaz rodaj işlemi (rodyum kaplama) yapılarak oluşturulan Nişanda, “T.C.” ibaresi de kullanılmayacak. Yeni yönetmelikte, Liyakat Nişanı’nın kompozisyonu, ay yıldızın merkezinde Cumhurbaşkanlığı Armasının ortasında bulunan on altı kollu güneşin yerleştirilmesi ile oluşturuldu.

Cumhurbaşkanının bizzat takacağı madalya ve nişanlar için düzenlenecek törenin yeri de şekli de Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğince tespit edilecek. Eski yönetmelikte, protokol hizmetlerinin Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütüleceği belirtiliyordu. (ANKA)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.11.2013 13:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol