TBMM'YE 'KARARLILIK' ÖDÜLÜ...

TBMM'de 2014 yılında başlayan EFQM (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı) Mükemmellik Modeli çalışmaları kapsamında 16. Kamu Kalite Sempozyumu bugün gerçekleşti. Sempozyumda TBMM'ye Mükemmellikte Kararlılık Ödülü verildi.

28 Şubat 2015 Cumartesi 16:44
TBMM'YE 'KARARLILIK' ÖDÜLÜ...

 TBMM'de 2014 yılında başlayan EFQM (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı) Mükemmellik Modeli çalışmaları kapsamında 16. Kamu Kalite Sempozyumu bugün gerçekleşti. Sempozyumda TBMM'ye Mükemmellikte Kararlılık Ödülü verildi. 

TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada, TBMM'deki kalite çalışmalarının başlangıcından bugüne yaşanan gelişmeleri anlattı: 

"Bizim için iki önemli tarih var. Birincisi devletimiz ve milletimiz için dönüm noktası olan Gazi Meclisimizin, Büyük Millet Meclisi'nin açılış tarihi olan 23 Nisan 1920'dir. Diğeri ise 18 Aralık 2011'dir. TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girdiği tarih. Kurumsal dönüşümün en önemli adımının atıldığı, değişim sürecinin başladığı tarih. 6253 sayılı Kanun'la TBMM'nin idari teşkilat yapısını radikal bir şekilde değiştirdik. 

Kalite yolculuğumuzun ilk adımı olarak hedefimizi belirledik. Amacımız yeni yönetim yaklaşımları çerçevesinde TBMM'nin milletimize layık, etkin, verimli ve çağın sunduğu teknolojik imkânları en iyi şekilde kullanabilen bir kurumsal yapıya kavuşturmak, TBMM İdari Teşkilatı'nı en iyi kamu kurumu yapmak, dünya parlamentoları arasında da saygın bir yere oturtmak." 

Kurumsal hedeflere ulaşmadaki en önemli adımın çalışanların o hedefe inanması ve takım ruhunu yakalaması olduğuna dikkat çeken Neziroğlu, ikinci adımın bu nedenle takım ruhunu güçlendirmek olduğunu kaydetti. 

"İyi niyet ve gayret sahibi olan her arkadaşımız bizim için kıymetlidir dedik. Herkesin iyi yapabileceği bir iş mutlaka vardır. Yöneticinin görevi kimin hangi işi en iyi yapabileceğini tespit edip o personeli orada görevlendirmek, sonrasında da niteliğimim arttırılması için gerekeni yapmaktır. Biz çalışanlara güvendik, onlar da bize güvendi" ifadelerine yer veren Neziroğlu, "Arkadaşlarımıza fikirlerinin bizim için değerli olduğunu, önerilerine ihtiyacımız olduğunu söyledik. Hiç gocunmadan aklınıza ihtiyacımız var dedik. Çünkü bir işi en iyi o işi yapan bilir" şeklinde konuştu. 

Kurum çalışanlarının karar alma süreçlerine etkin katılımının sağlanması, yeni ve özgün fikirlerin tartışılarak ortak akıl oluşturulması, hizmette kalite ve verimliliğin arttırılması, hizmet sunulan alanların geliştirilmesi ve çalışan memnuniyetinin sağlanması için 2012 yılında "Bir Projem Var! Bir Önerim Var!" uygulamasının hayata geçtiğini anlatan Neziroğlu, üç yıldır idareci ve çalışanlardan oluşan komisyonun kararlarıyla en iyi proje ve önerilere ödül verildiğini belirtti. 

Aynı zamanda üç yıldır çalışanların katılımı ile çalıştaylar yapıldığını belirten Neziroğlu, bu çalıştaylarla İdari Teşkilatın mevcut sorunlarını tespit ederek çözümler üretmeyi, hizmetlerin etkinliğini ve verimliliğini arttıracak yeni fikir ve öneriler geliştirmeyi, personeli karar süreçlerine dâhil ederek katılımcılığı güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti ve "Çalıştay sonuçları yıllık olarak hazırladığımız eylem planlarının en önemli girdilerinden birini oluşturmaktadır" dedi. 

TBMM web sayfasındaki "Bir Önerim Var" bölümünden isteyen her vatandaşın görüş ve önerilerini iletebildiğini de sözlerine ekleyen Neziroğlu şöyle konuştu: 

"Eylem planını yaparken tarihlendirmeyi de ihmal etmedik. Her işe bir bitiş tarihi koyduk. Başlangıçta biraz zorlansak da zaman içerisinde tarihli çalışmayı öğrendik. Bir şey yapacağız dediğimizde bitiş tarihini de ilan ettik. 

Örnek olmak kolay değil. Altını doldurmazsanız inandırıcılığınızı kaybedersiniz. TBMM'de hangi iş yapılıyorsa en iyi şekilde yapılması gerekir dedik. 
Bizim yasama uzmanımız da e iyi olacak, garsonumuz da, bahçıvanımız da. Diğer kurumlara ancak böyle örnek olabiliriz. Bunun için insan kaynakları yönetimine geçişle birlikte TBMM'de personeli seçme, eğitme ve performans yönetimi gibi temel insan kaynakları yönetimi uygulamalarını kapsayan çalışmalar yaptık. 

İlk adımımız kamudaki beşeri kaynakların etkin ve verimli kullanılması amacına yönelik olarak uygulanan norm kadro çalışması oldu. 

Bugün geriye dönüp baktığımızda gurur duyacağımız birçok ilke imza attık." 

Şeffaflığın gereği olarak yasama ve denetim süreçlerine ilişkin her türlü bilgi, belge ve yayına TBMM web sayfasından ulaşılabildiğinin altını çizen Neziroğlu, Anayasa ve İç Tüzüğün İngilizce'ye çevrilip kitap olarak basıldığını, web sayfasının sekiz dile çevrildiğini, sekiz dilde TBMM'yi tanıtan kitaplar yayınlandığını belirterek, "Benim bildiğim, web sayfasını bu kadar farklı dile çeviren başka bir parlamento yok" dedi. 

TBMM mobil uygulaması ile yasama ve denetim faaliyetlerinin yanı sıra Meclis TV'nin yayınlarının da kesintisiz olarak cep telefonundan takip edilebildiğinin altını çizen Neziroğlu, "Sosyal medyada da etkin olduk. Twitter hesaplarımızın takipçi sayısı bugün itibariyle 513 bini geçti. Bu alanda dünyada üçüncü parlamentoyuz" şeklinde konuştu. 

TBMM Çocuk web sayfası hakkında da bilgi veren Neziroğlu, "Çizgi filmler ve oyunlarla çocuklarımıza milli egemenlik kavramını, Meclis'in ve demokrasinin önemini anlatıyoruz" ifadesine yer verdi. 

Neziroğlu, "Halk günü uygulamasını başlattık. İsteyen her vatandaşımız önceden izin almaya gerek duymadan cumartesi günü gelip rehber eşliğinde Meclis'i gezebiliyor artık" dedi. 

TBMM Genel Sekreteri Neziroğlu, örnek kurum olma yolunda sosyal faaliyetleri de ihmal etmediklerini belirterek şöyle konuştu: 

"TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı, insana ve çevreye saygı ve aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmeyi yönetim anlayışının temel ve değişmez unsurlarından biri olarak kabul etmektedir. Bu çerçevede, Çevre Dostu Meclis Projesi kapsamında çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Örneğin üç yıldır Meclis bahçesindeki meşe palamutlarını topluyoruz. Hem Orman Genel Müdürlüğü'ne hem de bir üniversitenin ziraat fakültesine gönderiyoruz. Böylece ülkemizin yeşillenmesine katkıda bulunuyoruz. 

TBMM'de Engelsiz Meclis Projesi kapsamında, engelli, hamile, gazi ve şehit yakınları ile yaşlı ve hasta vatandaşların TBMM'yi ziyaretlerinde farklı ve özel hizmet alabilmeleri amacıyla, Birleşmiş Miletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nde yer alan evrensel tasarım ilkesine uygun olarak tasarlanan 'Özel Hizmet Bankosu' açtık. Sanırım bu da kamuda ilk oldu. 

Meclis'in fiziki yapısını engellilerle birlikte, onların görüş ve önerilerini alarak gözden geçirip erişilebilir hale getirdik. Görme engelliler için Braille alfabesinde yayınlar yaptık. İşitme ve görme engelliler için web sayfamızda bazı düzenlemeler gerçekleştirdik. Mavi kapakları toplayıp tekerlekli sandalye aldık ve ihtiyaç sahiplerine dağıttık. 

Mart ayı içinde bütün kamu kurumlarından katılımcıların olacağı işaret dili kursu düzenliyoruz. Ayrıca ilk defa Genel Kurul tutanak özetlerini işaret diline çevirmeye başladık. 

TBMM yerleşkesi içinde hizmet veren mutfaklarda günlük yaklaşık 6000-8000 kişiye yemek üretimi yapılmaktadır. Yemek yiyen kişi sayısının değişken olması nedeniyle ortalama 300-500 porsiyon yemek artmaktadır. Sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek, servise sunulmayan fazla yemekleri ihtiyaç sahiplerine gönderiyoruz. 

TBMM lokantalarında tabaklarda kalan artık yemekler ise hayvan barınaklarına teslim edilmektedir. 

Sosyal Meclis projesi kapsamında bir grup arkadaşımız kullanılmış fakat temiz giysi ve eşyaları toplayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Bunun için TBMM'de bir oda tahsis ettik. Sevgi evlerinde kalan çocuklar neredeyse her hafta ziyaret edilmekte, sosyal faaliyetler yapılmaktadır. Onlarca okula kitap ve bilgisayar yardımı yaptık." 

Neziroğlu, TBMM olarak tecrübelerini herkesle paylaşmaya hazır olduklarının altını çizerek, kamu kurumlarıyla ve sivil toplum kuruluşlarıyla onlarca ortak proje gerçekleştirdiklerini, üniversitelere işbirliği çağırısı yaptıklarını ve ortak projeler hayata geçirdiklerini kaydetti. "Bu vesileyle çağrımızı yenilemek isterim. Gerek kurumsal, gerek kişisel olarak sizlere yapabileceğimiz ne tür katkı varsa, bunu yapmaya hazırız" ifadesine yer veren Neziroğlu şunları kaydetti: 

"Kalite yolculuğumuz devam ederken bir yandan da kalite sürecimizi uzmanlara kontrol ettirip belgelendirmeye özen gösterdik. 

2006 yılında Kalite Yönetim Sistemi belgesini aldık. Sonrasında 2010 yılında Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi, 2014 yılında ise Çevre Yönetim Sistemi Belgesi aldık. 

Ayrıca, Enerji Verimliliği Yönetim Sistemi ile Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin belgelendirme çalışmaları devam etmektedir. 

Bu belgelerin alınması kadar korunması da önemli ve zor bir süreçtir. Çok şükür belgelerimizden iptal edilen olmadığı gibi yenileri ekleniyor. 
Son olarak kalite uzmanı KalDer ile 22 Temmuz 2014 tarihinde iyi niyet bildirgesi imzaladık. Birçok kamu kurumu kendisini denetime kapatırken biz yine örnek olmak amacıyla KalDer'i davet ettik, bizim kalite yolculuğumuzu inceleyin, önerilerinizi bize iletin dedik. Böylece bir adım daha ileri gitmeyi hedefledik. 

TBMM Genel Sekreteri Neziroğlu, "Yaptıklarımıza bakarsak çok şey yaptık. Yapabileceklerimize bakarsak hala yapabileceğimiz çok şey var. O nedenle diyoruz ki 'Bugün dünden daha iyiyiz, yarın bugünden daha iyi olacağız' sözleriyle hizmette mükemmellik arayışına ilişkin çalışmalara katkısı ve desteği olanlara ve KalDer'e teşekkür ederek 16. Kamu Kalite Sempozyumu'nun başarılı geçmesini diledi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.02.2015 16:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol