SUÇLU BULUNDU! GAZ...

Başbakan vekili Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yaptı, 'Gaz olayları başlattı' dedi.

04 Haziran 2013 Salı 12:42
SUÇLU BULUNDU! GAZ...

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasındaki görüşme sona erdi. Yaklaşık bir saatlik görüşmenin ardından Arınç basın toplantısı düzenledi. Arınç, "Meşru tepkilerini ortaya koyan vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Bu tepkiler illegal bazı gruplar tarafından kullanılmakta, Türkiye ekonomisine itibarına zarar verir hale gelmektedir." dedi.

Arınç'ın açıklamaları şöyle:

Şüphesiz Cumhurbaşkanımızla devam eden ve çok farklı boyut kazanan gösterilerle ilgili istişare için Sayın Abdullah Gül ile görüştüm. Toplumu nasıl yatıştıracağımızı konusunda bilgi aldık. Tansiyonun düşmesi, eylemlerin artık son bulması konusunda çoğu siyasetçi açıklamalar yaptı. Şu an ortak arzumuz huzur ve güvenin sokaklara hakim olması.

POLİS GÖREVİNİ YAPTI
İki gündür takip ettiğim kadarıyla şiddet ve vandallık içeren gösteriler düşme eğilimi göstermektedir. Biz de bu durumu sağduyu şeklinde takip ediyoruz. Gelişmelere bütünüyle hakim durumdayız. Polisin güç kullanımında zaman zaman aşırıya kaçması bir tepki uyandırmıştır. Ancak son günlerde polis son derece hassas konumdadır. Kışkırtmacıların karşısında polisimiz, yasalardaki görevlerini yerine getirmiştir.

HER KESİMİ KUCAKLADIK
Kuşkusuz dünyadaki tüm toplumlarda olduğu gibi bizde de tabii farklılıklar var. Ancak Meclis tüm bu farklılıkları gözeterek açılmış, Cumhuriyet bu farklılıklarla kurulmuştur. Türkiye'nin en büyük zenginliği farklılıkları hoşgörü içerisinde birarada tutuyor olmasıdır. 90 yılda Türkiye'yi bu noktaya taşıyan da yine bu hoşgörüdür. Hükümet olarak bu hoşgörüye dayalı olarak hareket edip, her kesimi kucaklamaya çalıştık.

ONLARIN DA GÖRÜŞLERİNE AÇIĞIZ
İnsanların yaşam tarzları bizim için son derece önemlidir. Yaşam tarzımız nedeniyle ağır baskılar yaşamış insanlar olarak, büyük bir duyarlılık içinde olduk. Biz iktidar olarak, bize oy vermeyenleri anlamaya çalıştık. Kendi hassasiyetlerimiz yerine, ortak noktada buluşmayı vazife edindik. Toplumla inatlaşacak bir anlayışın içinde olmadık ve olamayız. Herkes bizi takdir etmek zorunda değil ancak biz onların da görüşlerine açığız.

HAKLI TALEPLER GERİDE KALDI
Ağaçların oradan sökülmemesi üzerine vicdani bir çevre duyarlılığı ile yola çıkan olayların geldiği noktayı görmek, akıl sağlığı olan herkesin düşünmesi gereken konudur. Gezi Parkı eylemine başlayanlar makul ve haklı tepkilerini ortaya koydular. Ancak daha sonra olayın geldiği nokta farklı bir yerdi. Şiddetin dili ile konuşulmaya başlandığında haklı talepler geride kaldı. Ankara'da kaldırım taşlarını sökmek, otobüslere saldırmak suretiyle ağır hasar meydana gelmiştir. Esnaf da olaylardan etkilenmiştir.

ÖZELEŞTİRİMİZİ YAPARIZ
Herkesin emeği ile oluşan varlıkların, kamu malının bu şekilde zarar görmesi bu ülkedeki herkese yapılmış bir haksızlıktır. Biz herkesin hükümetiyiz. Sandıktan çıkan sonuçları doğru okumak için ne kadar hassas davrandıysak bugün de öyleyiz. Özeleştirimizi yaparız, kimsenin şüphesi olmasın.

GAZ KULLANIMI OLAYLARI BAŞLATTI
Gözaltında çok fazla sayıda insan yok. Sık sık görüşmeler yapıyoruz, alınanlar bir saat sonra serbest bırakılıyorlar. Olay yerinden uzaklaştırma amacıyla gözaltına alınıyorlar. CMK'nın verdiği yetkilerle yargı durumu minimize etmiş durumda. Olayların içinde yasadışı bir faaliyet yaptığı görülenler gözaltına alındı. Olayların başlangıcında Taksim'de bir yayalaştırma çalışmaları var. Bu çalışmalardan Gezi Parkı'nda ağaç kesilmeye başlayınca içinde çok samimi vatandaşlarımız duruma tepki gösterdi. Öncelikle olayın başında tepkilerini ortaya koydular. O haklı taleplere karşı, şu veya bu sebeple, emniyet güçlerimizin gaz kullanmaya başlaması olayları çığrından çıkardı. Yapılan bazı açıklamalar iyice kafaları karıştırdı. AVM olacak mı olmayacak mı, ağaçlar kesilecek mi kesilmeyecek mi gibi kafa karıştıran sorular gündeme geldi. Ben, bu konuda geniş bir bilgilendirme yapılacağına inanıyorum. Ağaçlarla ilgili bir endişe var ve bu endişeleri dikkate alacağız. Bu olaylar bize şunu hatırlattı, kamuoyunun taleplerini tartışarak görüşmeliyiz.

HATIRLATMALARI REDDETMEYİZ
Hükümetimizin bir yargısal denetimi var. Hizmet kusuru da işlemiş olabiliriz. Buna itiraz eden insanlara da sağduyu ile yaklaşırız. Demokrasinin iki önemli koşulu var, çoğulculuk ve katılımcılık. 76 milyonun karar alma mekanizmalarının, itirazları dikkate alarak hareket etmesi gerekir. Olaylar haklı ve makul talepler iken, polisin gaz sıkması sonucu bu hale gelmiştir. İstenmeyen olaylar yaşanmıştır.

BAŞKA OLAYLARDA DA YANLIŞ YAPABİLİRİZ
Çözüm süreci başarılı olarak devam ediyor. Sonuç olarak karşımızdaki terör sorununu çözeceksek bundan daha büyük başarı yoktur. Ekonomide en büyük göstergelere ulaşmışsak. 2023'te bunları daha yukarı yükselteceksek. Ülkemizin itibarını dışarıda etkileyecek olaylara daha dikkatli yaklaşmak durumundayız. Kamu görevlilerinin yanlış hareket etme gibi bir durum olabilir. Görevlilerin sınırı aşıp aşmadığı noktasında sadece eleştiri değil, soruşturma da başlatabiliriz. Açık açık söylüyorum, başka olaylarda da yanlış yapabiliriz. Bize düşen, ülkeyi en iyi şekilde yönetmektir.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.06.2013 12:44
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
murat bay 2013-06-04 13:35:19

hala toplumu anlamayan bir açıklama bence hala aynı ziyniyet bize oy kullananlar bize oy kullanmayanların ayrımı yapılıyor.türk toplumların birleştiği bir medeniyet osmnanlı dönemine bakılıp ders alsınlar toplum dil din ırk mezhep gözeterek yüzyıllar boyu toplumlar refah ve huzur içinde yaşamış 81 milyon türkiye'de iktidara oy vereneler vermeyenler diye bir ayrım toplumu bu şekilde bir kaosa sürüklemeye devam edecektir.