SKANDAL SKANDAL ÜSTÜNE...

Halkbank’ın İran bağlantısı çözülmeden yeni skandal patladı.

11 Haziran 2015 Perşembe 12:14
SKANDAL SKANDAL ÜSTÜNE...

  Tahran’a ‘yazılım’ programı ihraç eden şirketin işlemleri gümrük memurlarınca şüpheli bulundu. Firmanın ödemeyi Halkbank üzerinden yaptığı ortaya çıktı. 

 
İstanbul’daki bir havacılık şirketinin, İran’ın başkenti Tahran’daki Al Fahim General Trading LLC firmasına 2 Şubat 2015’de yaptığı üç ayrı yazılım ihracatı şüpheli işlem kategorisine alındı. Yazılım adı altında Tahran’a “Office CD”si gönderildiği iddia edildi. Şirketin, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’ne üç adet ihracat beyannamesi verdiği ve muayene memurlarının rakamın yüksekliğinden şüphelenip firmaya inceleme başlattıkları bildirildi.
 
PARA HALKBANK’IN LEVENT ŞUBESİNE YATIRILDI
Gümrük muayene memurlarının incelemesinde, Tahran’daki firmaya kesilen üç ayrı faturada gönderilen malzeme, “Hesap yönetimi için yazılım, ödeme ana programı, ödeme ilave programı, lojistik yardım ve ana program planlama ile teklif ve istatistik şirket ek program için yazılım” olarak yer aldı. Tahran merkezli firmanın İstanbul’daki şirketin IBAN numarası üzerinden 4 milyon 928 bin Euro’yu, Halkbank Sanayi/Levent Şubesi’ndeki hesabına yatırdığı anlaşıldı.
 
İncelemede ortada bir yazılım yerine maddi değeri olmayan bir CD olduğu saptanınca gümrük memurları tespitlerini tutanağa bağladı. İddiaya göre firma olayı kapatmak ve “Hayali ihracatla” suçlanmamak için gümrüğe, “KDV iadesi talebinde bulunmayacağız” diye yazı gönderdi.
 
Soruşturma ‘kara para’ kapsamında
Gümrük memurlarının incelemelerinin ardından soruşturma, kara para kapsamında genişletildi. Geçen aylarda yine İstanbul Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı gümrüklerinden yüz milyonlarca dolar değerinde “özel fatura” kapsamında hayali ihracat gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştı. Özel fatura kapsamı ihracatların önemli bölümünde, ‘vergi incelemesine konu olmasın’ diye KDV iadesi talebinde bulunulmuyor. İhbar olmadıkça iade talebinde bulunmayan ihracatlar ise incelenmiyor. Bu nedenle ülkeye kaynağı belirsiz ya da gayrimeşru para sokmak isteyenler bu yola başvuruyor.





Firmanın kestiği üç faturanın rakamı 4 milyon 928 bin Euro. Gümrük memurları, rakamın yüksekliğinden dolayı inceleme başlattı. 17-25 Aralık soruşturmasının kilit ismi Zarrab olayında olduğu gibi Tahran merkezli firma parayı Halkbank’a yatırdı. Konu savcılığa ve Gümrük Bakanlığı’na yansıdı. Sözcü.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.06.2015 12:16
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol