SKANDAL AÇIKLAMALAR!..

Erdoğan'ın eyalet sistemiyle ilgili açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi'nin Kürtlere özerklik verilmesi ve Kürtçe'yle ilgili yaptığı konuşma gündeme bomba gibi düştü.

03 Şubat 2017 Cuma 16:16
SKANDAL AÇIKLAMALAR!..

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanlığı'nın Başdanışmanlığı görevine getirilen emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi'nin "Çözüm sürecinin ulaştığı aşamada ASDER-ASSAM raporu" sunumunda yaptığı konuşması yeniden gündeme geldi.

İşte Tanrıverdi'nin o konuşmasından bir bölüm;

"Devletin kurumlarında ve uluslararası ilişkilerde resmi dil Türkçe olmalı. Ancak Kürtlerin ve diğer etnik grupların kendi dillerini konuşma, geliştirme ve kendi dilinde eğitim yapma imkanı anayasa ile koruma altına alınmalıdır. Kürtçe dilinin geliştirilmesi, devletin kültür programlarında yer almalıdır. Devletin resmi okullarında isteyen Kürt vatandaşlarımıza kendi dilinde eğitim hakkı sağlanmalı, ikinci dil olarak da Türkçe öğretilmelidir. Türkçe eğitim yapan devlet okullarında da ikinci dil olarak Kürtçe dili tedrisata dahil edilmelidir.
EYALET SİSTEMİ GETİRİLMELİDİR
Eyalet sistemi getirilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin taşra teşkilatı ve devletin yönetim şekli tekrar düzenlenmelidir. Bu sistem hem Kürtlerin ve diğer etnik grupların özerklik isteklerini kaplayacak hem de devlete bağlılık ve aidiyet duygusunu artıracak şekilde oluşturulmalıdır. Her bakanlık kendine bağlı en fazla 6 veya 10 birimi layıkıyla sevk ve idare edebilir. 81 vilayet merkezden dirayetle yönetilemez. Merkezi idarenin hem ülkemizin diğer milletler nezdindeki menfaatlerini bir akım koruyabilmesi hem de mahalli ihtiyaçların daha yakın tespit ve karşılanabilmesi için coğrafi, ekonomik ve etnik şartlar göz önünde bulundurularak eyalet sistemi oluşturulmalıdır.Eyalet valileri seçimle iş başına gelmeli. Adalet, iç güvenlik, savunma ve dış işleri merkezden; devletin diğer faaliyetleri eyaletler tarafından mahallinden yönetilmelidir.
CUMHURBAŞKANLIĞI FORSUNA BİR YILDIZ DAHA EKLENMELİDİR
Cumhurbaşkanlığı forsuna bir yıldız daha eklenmelidir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin Türklerden sonraki en vasfi etnik grubu Kürtlerdir. Cumhurbaşkanlığı forsunda tarihte kurulmuş 16 Türk devletinin simgesi bulunmaktadır. Eyyubi Hanedanlığı Devleti, Kürtler kadar Sünni Müslümanların da iftiharla ve hayırla yad ettiği bir devlettir. Eyyubi Hanedanlığı Devleti’nin simgesinin 16 Türk Devleti’nin simgesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı forsuna 17. yıldız olarak dahil edilmesi Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı aidiyet duygusunu artıracağı gibi, bu vatandaşların dışarıdan tahrik edilmelerinin de önüne geçilecektir.Kürt kimliği tanınmalıdır. Türk ırkına mensup olmayan vatandaşlarımızda ve Kürtlerde devlete karşı aidiyet duygusunun oluşması ve gelişmesi için 1982 Anayasası’nın 66. Maddesinde geçen, “Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkese din ve ırk farkı gözetmeden Türk denir” hükmü yerine “vatandaşlık temel bir haktır. Kanunun öngördüğü esaslara uygun olarak bu statüyü kazanan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır” ifadesine benzer bir hüküm yer alması daha kapsayıcı ve birleştirici olacaktır. 
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.02.2017 16:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Ersen 2017-02-05 11:42:20

Ben bu açıklamalardan mutluyum ÇÜNKİ GERÇEK YÜZLERİNİ GÖRÜYORUZ

Avatar
Mert 2017-02-06 11:53:23

Bu ülkede isteyen istediği dili sokakta konuşabiliyor zaten neyin yasal düzeyinden bahsediyor. Zaten üniversitelerde kürt dili ile ilgili bölümler açıldı, bu bölümde master yapanlar kürtçe öğretmeni olarak atandılar. Her türlü imkan sağlandı daha ne istiyorsunuz.