SİYASETE BOMBA DÜŞTÜ!

Süleyman Şah operasyonu, seçime gidilirken alttan alta yaşanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki görünürlük kavgasını da gün yüzüne çıkardı.

24 Şubat 2015 Salı 11:41
SİYASETE BOMBA DÜŞTÜ!

 Süleyman Şah operasyonu, seçime gidilirken alttan alta yaşanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki görünürlük kavgasını da gün yüzüne çıkardı. Davutoğlu, Genelkurmay karargâhında operasyonu yöneten görüntüleriyle öne çıkarak, “Başkomutan” Erdoğan’ı gölgede bıraktı. Görünürlük rekabeti partinin seçim kampanyasına da yansıdı. AKP, Erdoğan’la aynı karede çekilmiş fotoğraflarından oluşan afişlerle çok sayıda aday adayının ortaya çıkması üzerine, tek tip afiş zorunluluğu getirdi.

Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün haberine göre Süleyman Şah operasyonu, başka birçok tartışmanın yanı sıra arkasında “Operasyonu kim yönetti” tartışmasını da bıraktı. Operasyonu Davutoğlu’nun bizzat yönettiğine ilişkin görüntüleri Erdoğan’ın “Bizzat takip ettim” sözleri izledi. Davutoğlu ekibi görüntülerle üstünlüğü ele geçirirken Erdoğan cephesinden de “Operasyonu baştan sona Erdoğan sevk ve idare etti” açıklamaları geldi.
ERDOĞAN-DAVUTOĞLU İKİLEMİ
Süleyman Şah operasyonunu Davutoğlu’nun yönettiğine ilişkin görüntü üzerine yaşanan bu durum, AKP’de seçime gidilirken yaşanan büyük rekabetin bir yansıması oldu. Seçimin yaklaşmasıyla AKP içinde, dışarıya çok yansıtılmak istenmese de seçmenin karşısına çıkacak lider yüzü anlamında Erdoğan-Davutoğlu ikilemi yaşanıyor. Erdoğan’ın başkanlık sistemini ısrarla öne çıkaran açıklamaları ve AKP adına oy isteyerek meydanlara çıkması da bu durumu tetikliyor. Ancak özellikle MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın “Erdoğan’a rağmen” aday olmasından itibaren Davutoğlu’nun görünürlüğünün artırılması yolunda bir çaba dikkat çekiyor. AKP kulislerinde Süleyman Şah operasyonuna ilişkin görüntüler de bu çabanın bir parçası olarak algılanıyor. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de başta başkanlık sistemi olmak üzere Erdoğan’a mesafesini koymasının ardından, “Davutoğlu’nun görünür olma konusunda daha cesur davrandığına” dikkat çekiliyor.
ERDOĞAN RESİMLİ AFİŞ ÖNLEMİ Mİ
Süleyman Şah görüntüleri tartışmasının gölgesinde AKP’de milletvekili aday adaylarına yönelik bir kampanya sınırlaması getirildi. Parti yönetimi, aday adaylarına kampanyayı yürütürken kullanacakları görsel malzemenin uygun olacağı kurallarını anımsattı. AKP’nin kuruluş döneminde hazırlanan kurum kimliğine ilişkin görsel kurallar, parti örgütlerine gönderilerek adayların kampanyalarında uymak zorunda oldukları çerçeve çizildi.
Buna göre adaylar kampanya süresince kendi afiş ve görsel malzemelerini kendi istedikleri gibi değil partinin belirlediği ölçü ve kurallara göre hazırlayacak. AKP’nin milletvekili adayı, bastıracağı afişte tek kendisinin ya da genel başkan ve başbakan olarak Davutoğlu ile birlikte çekilmiş fotoğraflardan oluşan ve standartları parti tarafından belirlenmiş afişleri kullanabilecek.
TEK TİP AFİŞ
Parti yönetimince getirilen tek tip afiş ve görsel malzeme zorunluluğunun, çok sayıda AKP aday adayının Davutoğlu yerine Erdoğan’la çekilmiş fotoğraflarının yer aldığı afişlerle ortaya çıkıp kampanya yürütmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Tek tip kampanya sınırlamasıyla Erdoğan’lı kampanyaya önlem alınmış olabileceği AKP kulislerinde konuşuluyor. Bu önleme, kampanyada Erdoğan-Davutoğlu arasında adaylar nedeniyle yaşanabilecek bir görünürlük rekabetinden duyulan kaygının neden olduğu yorumları yapılıyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.02.2015 11:44
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
fthmslm 2015-02-24 12:33:51

köpeklerin kardeşliği aralarına kemik atılana kadardır