'Siyaset Tarihinin En Büyük Rüşveti'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Tank Palet Fabrikası’yla ilgili açıklamalarını “Dünyanın en pahalı 7 uçağından birini bilabedel verdiler. Arkasından bu fabrika çıktığına göre siyaset tarihinin en büyük rüşvetidir” diye değerlendirdi.

11 Aralık 2019 Çarşamba 09:09

CHP’li Özel, Bakan Akar’ın Tank Palet Fabrikası’yla ilgili yaptığı açıklamalara yanıt verdi. Özel, Akar’ın “Biz tankımızı yapmaya çalışıyoruz. Biz şimdi armudun sapı, üzümün çöpü diye bunları da bir şekilde tehir edersek yine onlarca yıl kaybedebiliriz” ifadelerine tepki gösterdi. Özel, şunları dile getirdi:

“Partili genelkurmay başkanıydı, şimdi de üniformasız genelkurmay başkanı olarak konuşuyor. Söylediği hiçbir sözün iler tutar tarafı yok. Ne demek armudun sapı, üzümün çöpü? Yani ‘Çabucak yapalım, orasına burasına bakmayalım’ diyor. Ne özelleştiriyorsun? Süt fabrikası mı özelleştiriyorsun? Bu kadar stratejik önemde bir fabrikanın özelleştirilmesi başlı başına bir sorundur. Bu özelleştirmenin bir yabancı ülkeyle birlikte yapılması apayrı bir sorundur. Hulusi Akar dışında başka bir savunma bakanına, genelkurmay başkanına bunu yaptırmaya çalışsanız, kendisini o fabrikanın önünde yakması lazım. Akar, nasıl bir genelkurmay başkanıysa öyle savunma bakanlığı yapıyor. Bu süreci normalleştiriyor.” 

50 milyon dolarlık yatırım bulunamadığı gerekçesiyle fabrikanın Katarlılara peşkeş çekildiğini ifade eden Özel, “Katar ile ilişki uçan saraydan geliyor. Dünyanın en pahalı 7 uçağından birini bilabedel verdiler. Katar Emiri’nin Recep Tayyip Erdoğan’a yaptığı jest, tarihin en büyük siyasi jestidir. Arkasından bu fabrika çıktığına göre siyaset tarihinin en büyük rüşvetidir” değerlendirmesinde bulundu. 

KILIÇDAROĞLU'NDAN 9 SORU!

Öte yandan konuyu sürekli gündeme getiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, " Cumhurbaşkanı çıkmış hem de Sakarya'da 'Özelleştirmiyoruz, BMC'ye devrediyoruz' diyor. Devlet adamı halkına yalan söylememelidir. Yalancıdan devlet adamı olmaz" demiş ve satışa dair şu soruları yöneltmişti!

" Bakın 19 Aralık 2018'de Resmi Gazete'de yayımlandı. 20'sinde yayımlandı. Gelen tepkiler üzerine sarayda oturan kibir abidesi şu açıklamayı yapıyor. "Burada yapılan iş, özelleştirme de değildir. Özelleştirme farklı bir şey. İşletme haklarının belli süreler, kısıtlamalar dahilinde BMC'ye devredilmesidir. Olay budur" diyor. BMC'ye devrediyoruz diyor. Kimlerindir BMC onu da gayet iyi biliyorsunuz.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı; Özelleştirme kapsam ve programına alınmasına; e hani diyordun özelleştirme değil. Devam ediyor; özelleştirme uygulamasının işletme hakkının verilmesi yöntemiyle gerçekleşmesi ve 25 yıl olarak belirlenmesine, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar fabrikanın MSB, tarafından işletilmesine devam edilmesine; özelleştirme işlemi tamamlanıncaya kadar.

Bereket yazmış kararname var elimizde. Olmasa yarın çark edecek. Devam ediyor; 31.12.2019 tarihine kadar tamamlanmasına karar verilmiştir. Yazdığına mı inanalım, konuştuğuna mı inanalım? Ayıp değil mi? Bu salonda binlerce kişi var. Eğer bu ülkede milliyetçilik diye bir kavram varsa, vatan sevgisi diye bir kavram varsa, bayram vatan diye bir sevgi varsa; hiçbir devlet kendi askeri fabrikalarını yabancılara peşkeş çekmez. Hani bir fabrikayı satabilirsin, tekstil, boya fabrikasını satabilirsin. Askeri fabrika ya, 20 milyar dolarlık askeri fabrika. Şimdi, 9 soru soruyorum.

Bir, fabrikanın özelleştirmesi için değer tespiti yapılmış mı?

İki, komisyon bir değer tespiti yapmışsa bu değer kaç paradır?

Üç, özelleştirme işlemleri için ihale komisyonları oluşturulmuş mudur?

Dört, ihale yapılmış mıdır? Yapıldıysa ne zaman nerede yapılmıştır? Ne zaman ilana çıktınız?

Beş, ihaleye kaç firma teklif vermiştir? Verilen teklifler nelerdir?

Altı, ihaleyi alan şirkete üretim ve satış garantisi verilmiş midir?

Yedi, fabrikada çalışan askeri personel özelleştirmeden sonra çalışmaya devam edecek midir? Askerlerimiz ihaleyi alan Katar şirketinin emrine mi çalışacaktır?

İlk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yabancılar emrinde bizim askerler çalışacaklar eğer bu olursa.

Sekiz, tank palet yapacak olan BMC şirketinin yüzde 49,9'u Katarlılara kaça satıldı? Size bedava verildiği söylenen uçan saray ile bu ihalenin bir bağlantısı var mı?

Dokuz, bu özelleştirmede bir ihale yapılmadıysa bunun sebebi nedir? Hangi kanun size bu yetkiyi veriyor? Bu 9 sorunun cevabını bekliyorum. Saraydaki kibir abidesinden de, sözcülerinden de, Milli Savunma Bakanı'ndan da bekliyorum.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.12.2019 09:25
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol