ŞİRKETE KAR.. HALKA BÜYÜK YÜK..

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, köprü ve tünellerin sürekli zarar ettiğini söyledi. Barış Yarkadaş iki aylık zararın 34 milyon lira olduğunu açıkladı.

01 Mart 2017 Çarşamba 16:58
ŞİRKETE KAR.. HALKA BÜYÜK YÜK..

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş , köprü ve tünellerin sürekli zarar ettiğini söyledi.

İstanbul’un iki yakasını Boğaz’ın altından birleştiren Avrasya Tüneli 20 Aralık 2016’da açıldı. Dolar üzerinden anlaşma yapılan ve Hazine garantili Avrasya Tüneli’nden günlük 68 bin araç geçişi garanti edilmiş, vaat edilen araç geçmezse aradaki farkın işletmeci şirkete Hazine’den ödeneceği belirtilmişti. Tünelin geçiş ücretleri (2017’den itibaren) otomobil başına 4, minibüs başına da 6 dolar artı KDV olarak sözleşmede belirlenmişti.

‘48 BİN FARK HALKIN CEBİNDEN’

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 31 Ocak 2017’de 7 gün 24 saat kesintisiz hizmete geçen Avrasya Tüneli’ni kullanan araç sayısının “1 milyonu aştığını” açıkladı. Bu da günlük 20 bin araca denk düşüyor. Taahhütle arasındaki 48 bin araçlık fark ise halkın cebinden ödeniyor.

İşleten şirkete kâr, kamuya problem ve külfet!

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş , “AKP’nin çılgın projesinin Hazine’ye iki ayda getirdiği zarar yaklaşık 34 milyon lira. Bu zararı milletin sırtına yükleyen AKP hükümeti, Varlık Fonu yönetimiyle yüksek işletme-maliyet giderleriyle inşaat şirketlerine kaynak sağlamaya devam edecek” dedi.

CHP’li Yarkadaş şöyle konuştu:

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın verdiği rakamlara göre Avrasya Tüneli’nden günde 18.500 civarı araç geçmiş. Bu rakam Hazine’nin şirkete verdiği günlük 68 bin 500 araç geçiş garantisinin yaklaşık dörtte birine denk geliyor. Yani Avrasya Tüneli’nde şirkete günlük 50.000 araç geçiş bedeli olan 842 bin TL’nin Hazine’den, dolayısıyla halkın cebinden aktarıldı.

Ahmet Arslan’ın Avrasya Tüneli’ni kullanan araç sayısının “1 milyonu aştığını” belirttiği açıklaması propaganda amacı taşısa da bilimsel olarak zararın itirafı anlamına geliyor. AKP iktidarının Bakanlık ve Belediyeleri üzerinden kent içi trafik sorununa çözüm getireceği iddiasıyla büyük Hazine garantileri ve yüksek ücretli hizmetiyle hayata geçirdiği mega karayolu projeleri trafik sorununu daha da felç hale getiriyor. Bakın 3. köprü ortada. Fatih Sultan Mehmet köprüsünü kapatıp oradan geçen tüm araçları Yavuz Sultan Selim köprüsüne yönlendirseniz de devlet zarar ediyor. Keza Osmangazi Köprüsü’nde de değişen bir şey yok. Bu köprüde geçiş ücretlerinin rekabetçi bir düzeye indirilmemesi durumunda devlet, geçiş garantisi nedeniyle 22 yıl daha zararı karşılamaya devam edecek.

Bu rakamları görünce insan gerçekten hayret ediyor! Bir hükümet kendi vatandaşlarının sırtına bu kadar büyük yükü neden yükler. AKP hükümeti bugün var, yarın yok! Fakat halkımız yıllar boyunca bu zararı karşılamaya devam edecek. Nesilden nesile sarkan borcu sırtımıza yüklüyorlar. Üstelik bu projelerin trafiğe olan katkısı da ortada! Bu fiyatlarla kimse geçmiyor. Varlık Fonu yönetimi yoluyla inşaat şirketlerine kaynak aktarmaya devam edecekler. Avrasya Tüneli’nin çok kısa bir zaman sonra ciddi trafik sorunlarına neden olacağını da uzmanlar söylüyor. Toplu taşıma projelerine öncelik verilmeden trafik sorununun çözülmesi mümkün değil.

24 YIL 5 AYLIK ÇILGIN TAAHHÜT!

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan tünel için Ulaştırma Bakanlığı, Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.’yi (ATAŞ) görevlendirmişti. ATAŞ 24 yıl 5 ay boyunca tüneli Hazine garantili olarak işletecek. Yani günlük 68 bin aracın altında geçiş olursa, aradaki fark daima Kamu Hazinesi’nden ödenecek.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.03.2017 17:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol