Seçmen Sayısında Rekor Artış! Yüzde 223...

CHP’li Özel, Gümüşhane’nin Yukarıkaradere köyünde seçmen artışının yüzde 223 olduğuna dikkat çekerek, “Bu artış yalnızca muhtarlık seçimlerini değil, belediye başkanının belirlenmesini de etkiler” dedi

20 Ocak 2019 Pazar 19:40

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere yönelik tespit edilen yüksek orandaki seçmen hareketliliğini, sadece muhtar seçimlerine yönelik olarak değerlendirmenin doğru olmadığını, il genel meclisi ve belediye seçimlerinin de bu hareketlilikle etkileneceğine dikkat çekti. Özel, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven’in 12 Ocak günü, beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtlarının dondurulacağına yönelik açıklamalarına karşın ilçe seçim kurullarının bu yöndeki başvurulara verdikleri olumsuz yanıtların da kendilerine ulaştığını açıkladı.

CHP’li Özel, YSK Başkanı Sadi Güven’in, “Yapılan tahkikat sonucunda beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenlerin kayıtları dondurulacak, bu durumda olan seçmenler askı süresi içinde gerçek yerleşim yerlerine kayıtlarını aldırmadıkları takdirde önceki yerleşim yerinde de oy kullanamayacaklardır” ifadesini kullandığını anımsattı. Özel, 31 Mart seçimlerine yönelik askıya çıkarılan seçmen listelerinde yüksek oranda bir seçmen hareketliliğinin tespit edildiğini belirterek, “Bu hareketlilik, il genel meclisi ve belediye seçimlerinde de seçim sonuçlarını etkileyecek oranlardadır. Bu noktada ilçe başkanlıklarımız aracılığıyla yapılan başvurulara olumsuz yanıtlar verilmektedir. YSK Başkanı’nın açıklamalarına karşın, ilçe seçim kurulları bu itirazların incelenmesine yer olmadığı yönünde kararlar vermektedir” ifadesini kullandı.


“OLUMSUZ YANIT VERİLDİ”

 Özel, bu kararlardan bir örneği de paylaşarak, Gümüşhane’nin Kürtün İlçe Seçim Kurulu’nun, Beytarla, Sapmaz ve Yukarıkaradere köylerindeki olağanüstü seçmen hareketliliğine ilişkin yapılan başvuruya olumsuz yanıt verdiğini kaydetti. Özel, “İlçe Seçim Kurulu, İlçe Jandarma Komutanlığı’na bu üç köydeki itirazın incelenmesi için müzekkere yazdı ancak İlçe Jandarma Komutanlığı, kış şartları nedeniyle yolların kapalı olduğu gerekçesiyle itirazın incelenmesinin mümkün olmadığını belirtti. Karara olumsuz yanıt verdi” dedi.

“ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
CHP’li Özel, konuyla ilgili açıklamasında ayrıca şu değerlendirmelere yer verdi:

“YSK Başkanı’nın açıklamalarına rağmen bu yönde verilen kararı ve bu karara kolluk kuvvetlerinin de alet olmasını kabul edemeyiz. Seçimlere hiçbir şaibe karışmaması için uğraşıyoruz. Türkiye genelinde seçmen sayısı 24 Haziran seçimlerine kıyasla yüzde 1,9 civarında artış göstermesine karşın, bu oran Yukarıkaradere köyünde yüzde 223, Beytarla köyünde yüzde 142, Sapmaz köyünde ise yüzde 127 olmuştur. Bu olağanın çok üzerinde bir hareketliliktir. CHP olarak 31 Mart seçimleri öncesindeki hazırlık sürecinde şaibelerin ve soru işaretlerinin en aza indirgenmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Geçmişte bazı güven sarsıcı kararlar veren Yüksek Seçim Kurulu ile il ve ilçe seçim kurullarının da görevlerini tam olarak yerine getirmesini beklemek durumundayız.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.01.2019 23:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol