'SEÇİM ADİL DEĞİLDİ...'

Seçim için Türkiye’ye gelen gözlemciler, seçimin adil yapılmadığını iddia etti.

03 Kasım 2015 Salı 11:48
'SEÇİM ADİL DEĞİLDİ...'

 1 Kasım seçimlerini gözlemlemek üzere Türkiye’nin davet ettiği gözlemciler, seçim sürecinde medyaya baskının ve şiddetin egemen olduğunu belirtti. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) adına Türkiye’de seçimleri gözlemleyen Andreas Gross ise seçimlerin “adil olmadığını” söyleyerek, korkunun serbest tercihi önlediğini söyledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile AKPM’den oluşan gözlemciler heyetinin seçimlere dair ilk raporu yayımlandı. Seçim sürecini değerlendiren AKPM Heyet Başkanı Gross, “Özgürdü ama rekabet de seçim de adil değildi. Çok fazla şiddet ve korku vardı. Korku demokrasinin düşmanıdır, serbest tercihin düşmanıdır. Bu yüzden sonuçlara gölge düşmüş durumda. Cumhurbaşkının daha kapsayıcı olması hayati önem taşımakta. Son 5 ayda bölünenler tekrar birleşmeli. Militan değil, akıllı bir şekilde yapmalı bunu Türkiye...” AGİT Parlamenter Asamblesi Başkanı Margareta Cederfelt de, “seçim adil miydi” sorusuna, “Vatandaşların yaşadığı şiddetin seçim üzerinde anlamlı bir etkisi vardı Güneydoğuda. Adayların kampanyalarını özgür şekilde yapmalarını engelledi. Anlamlı sayıda sandığın yeri değiştirildi. Bu bile seçim sürecinde güvenliğin ne kadar etkili olduğunu gösterir” dedi.


İlk tespitler...

Başta baraj, TRT, YSK kararlarının yargıya açık olmaması, devlet olanaklarının kullanılması, seçim barajı gibi önceki seçimlerde de tekrarlanan tespitlerin yanı sıra AGİT’in raporunda ayrıca şu tespitler yer aldı:

* Gazetecilere karşı ceza soruşturmalarının sayısı ve medya kanallarının kapanması seçmenin farklı görüşlere erişimini azaltmıştır.

* Çoğu HDP üyelerine veya aktivistlerine yönelik saldırılar ve gözaltılarda görülen artış dikkati çekmiştir.

* AGİT’e, bazı siyasi güçlere oy vermeleri için seçmenlere gözdağı verildiği ve baskı yapıldığı bilgileri ulaşmıştır.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.11.2015 11:50
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
haydar rengarenk 2015-11-04 11:33:19

Bunu herkes biliyorlar ama akp li aptallara anlatamazsiniz saat 10 olmadan oylarin yūzde doksani sayildi o saatten sonra yūzde 91 de bir mūddet TV lerde takili kaldi yani 100 de onu bir tūrlū sayamadilar buda unutulmamalidir