Rusya: Türkiye Bizi Uyarmadı...

Rusya’nın Suriye’deki tarafları uzlaştırma merkezinden yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye hükümet güçlerinin atışlarının hedefi olduğu sırada İdlib’deki eylemleri konusunda kendilerine bilgi vermediği belirtildi.

03 Şubat 2020 Pazartesi 12:47
Rusya: Türkiye Bizi  Uyarmadı...

Sputnik'in aktarımına göre, açıklamada “Türk birlikleri 2 Şubat’ı 3 Şubat’a bağlandığı akşam saatlerinde Rusya tarafına bilgi vermeden İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde hareket ettiler ve Suriye hükümet güçlerinin Serakib yerleşim biriminin batısındaki teröristlere yönelik saldırısının hedefi oldu” ifadeleri kullanıldı.

Tass Haber Ajansı'na göre açıklamada ayrıca, "Türk Hava Kuvvetleri uçaklarının Suriye sınırını ihlal etmedikleri ve Suriye hükümeti güçlerine yönelik bir saldırı da olmadığını" belirtti.

Ayrıca Suriye’deki Rus ve Türk güçleri arasında İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesindeki durumla ilgili sürekli temas kurulduğu da aktarıldı.

Erdoğan, dört askerin şehit olduğu saldırının ardından, Suriye hükümeti güçlerinin ateş altına alındığını söylemişti.

‘KOORDİNATLAR BİLİNİYORDU’ DENMİŞTİ

Milli Savunma Bakanlığı’ysa saldırıya ilişkin açıklamasında, İdlib’e çatışmaların önlenmesi amacıyla gönderilen takviye birliklere “bulunacakları yerlerin önceden koordine edilmesine rağmen” Suriye Ordusu tarafından topçu atışının yapıldığı belirtilmişti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, “Suriye rejiminin Türk askerinin yerinin önceden koordine edilmesine rağmen saldırı gerçekleştirdiğini” söylemişti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ukrayna’ya hareketi öncesinde havalimanında yaptığı açıklamada, “Özellikle Rus yetkili makamlarına 'Burada muhatabımız siz değilsiniz, tamamıyla rejimdir, bizim önümüzü kesme gibi bir durum da söz konusu olmasın’ dedik” ifadelerini kullanmıştı.

İDLİB SORUNU NEDİR?

Türkiye sınırına yakın mesafedeki İdlib kentinin büyük bir bölümü Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün kontrolünde bulunuyor.

İdlib'de rejimin ve Rusya'nın Aralık ayında başlattığı kapsamlı operasyonların ardından Türkiye'nin Moskova ile görüşmesiyle ateşkes sağlanmıştı. Ancak Suriye ve Rusya, ateşkese rağmen "teröristlere" karşı operasyonların süreceğini duyurmuştu.

Türkiye, Rusya ve İran arasında 2018'de yapılan mutabakatla İdlib'de sivillerin zarar görmemesi ve ‘ılımlı muhalif’ gruplarla ‘radikal silahlı’ grupların ayrıştırılması için silahlardan arındırılmış tampon bölgeler oluşturulmuş ve bu bölgelere gözlem noktaları kurulmuştu. Bu gözlem noktalarının bazılarında Türkiye Ordusu görev yapıyor. Anlaşma gereğince Rusya, silahlı grupların ateşkese uymasını Türkiye'nin sağlaması gerektiğini savunuyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.02.2020 07:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol