RUMLARA 'PUTİN' ŞOKU...

Türkiye'yle Rusya arasında Karadeniz'de inşa edilecek olan bu proje Rumları fazlasıyla rahatsız etti.

30 Aralık 2011 Cuma 17:56
RUMLARA 'PUTİN' ŞOKU...

 Türkiye'yle Rusya arasında Karadeniz'de inşa edilecek olan Güney Akımı doğalgaz boru hattı Rumları fazlasıyla rahatsız etti.

Son zamanlarda Rusların kendilerine gösterdiği yakınlaşmadan sonra Rusya'nın Türkiye ile böyle bir anlaşma içerisinde bulunmasından dolayı şok olan Rumlar, iki ülke arasındaki gelişmeleri soluksuz bir şekilde mercek altına aldı. Rum basını, hükümet kanadından konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadığını belirterek Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in bu anlaşmayla Türkiye'ye yeni yıl hediyesi verdiğini aktardı.

Rum Fileleftheros gazetesi “Moskova’yla Anlaşma Lefkoşa’nın Merceği Altında...Rusya’nın Türkiye’ye South Stream ile İlgili Yapmış Olduğu Açılım Endişelendirmiyor” başlıklarıyla aktardığı haberinde, Rum Hükümeti’nin bu anlaşmayı, herhangi bir açıklama veya yorumda bulunmadan dikkatli bir şekilde takip ettiğini yazdı.



Gazete, Güney Kıbrıs’ın “Rusya’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kanunlarına verdiği istikrarlı destek” teyidini elinde bulundurduğunu ve bu nedenle de bu anlaşmayla ilgili herhangi bir endişe duymadığını kaydetti.
Alithia gazetesi ise, “Gazprom Türkiye’yi Seçti” başlıklı haberinde, Rusya ile Türkiye arasında imzalanan bu anlaşmanın Güney Kıbrıs’ı etkilemesinin olası olduğunu aktardı. Aynı gazete, son zamanlarda hükümet kaynaklarından, Gazprom’un Güney Kıbrıs’a da yatırım yapacağı ile ilgili bilgiler sızdığını, ancak şu ana kadar Gazprom’dan konuyla ilgili herhangi resmi bir açıklama yapılmamış olması da göz önünde bulundurulduğu belirtti. Bu arada haberde, bu yatırımın Türkiye - Moskova arasında imzalanan anlaşmayla bağlanması olasılığı bulunduğu değerlendirmesi yapıldığı bildirildi. 
Gazete devamla, Rusya’nın bu yönteminin, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde” (MEB) doğalgaz sondaj çalışmaları başlatmasının ardından, “Kıbrıs Cumhuriyeti” ile enerji konularında işbirliği yapan herhangi bir şirket ile işbirliği yapmayacağı politikasıyla bağlantılı olabileceğini öne sürdü.
Rusya’nın Türkiye’ye, boru hattı inşasına izin vermesinden dolayı minnettar olduğunu kaydeden gazete, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in anlaşmayla ilgili yapmış olduğu, “Türkiye’nin Rusya’ya verdiği yeni yıl hediyesi” değerlendirmesini öne çıkardı.

CİHAN





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol