REFERANDUM PLANI BELLİ OLDU!..

AKP, referandum öncesinde tepki çekmemek için çalışma yaşamındaki sıkıntılı konuları anayasa oylaması sonrasına bıraktı.

01 Şubat 2017 Çarşamba 12:37
REFERANDUM PLANI BELLİ OLDU!..

Kıdem tazminatı , 657 değişikliği gibi sıkıntılı konular referandumun ardından gündeme getirilirken emekliye promosyon, anneanneye yardım referandum öncesi yaşama geçirilecek.
AKP, referandum öncesinde tepki çekmemek için çalışma yaşamındaki sıkıntılı konuları anayasa oylaması sonrasına bıraktı. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, sendikaların büyük bölümünün karşı çıktıkları kıdem tazminatı değişikliği ile memurların iş güvencesini ortadan kaldıracak Devlet Memurları Yasası’nda değişiklik referandumun ardından gündeme getirilecek. Kadro bekleyen kamudaki 720 bin taşeron işçiye de kadro yerine “özel sözleşmeli personel” statüsü verilecek. Buna karşın emekliye promosyon, çocuk bakan anneanneye yardım gibi kamuoyunun desteğini alacak uygulamalar ise referandum öncesinde uygulamaya geçirilecek.

Anayasa referandumunun nisan ayında yapılması bekleniyor. Hükümet gündeminde bulunan çalışma yaşamına ilişkin “sıkıntılı” düzenlemeleri nisan ayı sonrasına erteledi.

Hazırda bekletilen düzenlemeler şöyle:

* Kıdem değişikliği: İşçilerin kıdem tazminatında değişiklik uzun süredir hükümetin gündeminde. Hükümet, kıdem tazminatını fona dönüştürmek istiyor. Ayrıca halen işçiler bir yıllık çalışmaları karşılığında 30 günlük ücretleri tutarında kıdem tazminatına hak kazanıyor. Yeni düzenleme ile kıdem tazminatı hesabında 30 günlük sürenin de düşürülmesi hedefleniyor. Böylece işçilerin eline daha az kıdem tazminatı geçmiş olacak. Düzenlemeye sendikaların büyük bölümü karşı çıkıyor. Tepkilerden çekinen hükümet kıdem tazminatı değişikliğini referandum sonrasına bıraktı.

* 657’de değişiklik: Hükümet, kamu emekçilerinin tabi oldukları kamuoyunda 657 olarak bilinen Devlet Memurları Yasası’nı da tümden değiştirmek istiyor. “Kamu personel reformu” olarak nitelendirilen çalışma ile kamu çalışanlarının “iş güvenceleri” de ortadan kalkacak. Kamu emekçileri de işçiler gibi "istenildiği zaman" işten çıkarılabilecek. Bu düzenlemeye de sendikaların büyük bir bölümü karşı çıkıyor. Hükümet çalışanların tepkisini çekecek bu düzenlemeyi de referandum sonrasına erteledi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol