'PARASI TÜRKİYE'DE KALAN YOKTUR'

DEİK-Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı yemeğinde, Türk ve Amerikan iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.

31 Mart 2016 Perşembe 12:16
'PARASI TÜRKİYE'DE KALAN YOKTUR'

 Türkiye'nin hızlı büyüyen ve öncelikli pazar diye tanımlanan bir ülke olduğunu anlatan Erdogan, Amerikalı işadamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya çağırdı.

“Sevgili dostum Barak’ diyerek söz ettiği ABD Başkanı Barack Obama ve ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker’e, Türkiye'deki fırsatları anlattığını belirten Erdoğan, “Hükümetimiz de bu konuda çok ciddi gayret gösteriyor. Ancak Amerikalı yatırımcıların Türkiye'ye bakışlarında biraz ürkek davrandıklarını görüyorum. Sizlerden, Türkiye'nin sunduğu avantajları öncelikle kendi ekonomik menfaatleriniz açısından doğru şekilde değerlendirmelerinizi bekliyorum. Bugüne kadar ülkemize yatırım yapıp da pişman olan, hukuka aykırı uygulamalara maruz kalan, kazandığı parayı istediği gibi tasarruf etmekte zorlanan hiçbir iş adamı yoktur veyahut parası Türkiye'de kalan yoktur. Ama dünyanın değişik yerlerinde parasını hala yatırım yaptığı ülkeden çekemeyen çok iş adamlarını biliyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin bulunduğu bölgede yaşanan sorunlar olduğunu, bunların, olumsuz yansımalarının Türkiye’de de hissedildiğini bir gerçek olduğunu dile getiren Erdoğan, “Ancak bunlar, Türkiye'nin hedefleri doğrultusundaki yürüyüşünü ve kararlılığını hiçbir şekilde engelleyemez. Terörün demokrasimize, kamu düzenimize ve ekonomik gelişmemize zarar vermesine asla izin vermeyeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişen ve önemli fırsatlar sunan bir pazara zamanında girmenin, orta ve uzun vadede büyük kazançlar getireceğini vurgulayarak, Amerikalı yatırım çevrelerine, şimdi Türkiye’de yatırım zamanı olduğunu anlattı. ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasında görüşmeleri suren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasının Türkiye’yi dışarıda bırakmaması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu anlaşma Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin her alanda derinleştirilmesi için de bir vesile olarak görülüyor. Ticaretin kurallarını, üretim ve ürün standartlarını yeniden belirleyecek olan bu süreç, bir ticaret anlaşmasının çok ötesinde küresel anlamlar taşımaktadır. Ülkemizin bu anlaşmanın dışında bırakılmasını istemiyoruz. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında var olan Gümrük Birliği nedeniyle bu anlaşmanın, ülkemizin ekonomisi üzerinde ciddi sonuçları ortaya çıkacaktır.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Amerika Birleşik Devleti menşeli ürünler, Avrupa Birliği piyasası üzerinden ülkemize serbest girebilecektir. Buna karşılık Türk menşeli ürünler aynı ayrıcalıktan yararlanamayacaktır. Ülkemizin böyle bir haksızlığa uğramasını önlemek için Avrupa Birliği ile paralel şekilde ABD ile bir serbest ticaret anlaşması akdetmek veya bu anlaşmaya katılmak arzusundayız” diye konuştu. 

Hangi formül benimsenirse benimsensin, bu çerçevede gerekli taahhütleri üstlenmeye hazır olduklarını vurgulayan Erdoğan, 
“Türk ve Amerika Birleşik Devletleri iş dünyasından, anlaşmaya taraf olmamıza veya ülkemizin ABD ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamasına kuvvetli destek verilmesini bekliyoruz. Bu durum her iki tarafa da sayısız faydalar sağlayacaktır. İstihdam artışı ve teknoloji transferini de kolaylaşacaktır. Bu yaklaşımın yönetime, kongre üyelerine, iş çevrelerine, siyasetçilere, karar mekanizmalara doğru şekilde izah edilmesinde sizlerin de katkısı çok büyük önem arz etmektedir. Ortak geleceğimizi birlikte inşa etme çağrımıza hepinizin olumlu cevap vereceğine inanıyorum ”dedi. 

‘Türkiye potansiyelini keşfet’ 

Erdoğan, “Sizlerin de hem Türkiye'nin hem Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ekonomik ve ticari ilişkilerinin potansiyelini keşfetmenizi temenni ediyorum” dedi. 

Türkiye ve Amerika'nın iki güçlü müttefik ve ortak olduğuna da değinen Erdoğan, bu ortaklığın daha önce stratejik ortaklık olarak adlandırıldığını belirterek, “Fakat Sayın Obama'nın Türkiye ziyaretinde İstanbul'da, ‘Bu stratejik ortaklığı model ortaklığa çevirelim, bu çok daha anlamlı olur’ demesinden sonra bunu kullanmaya başladık, model ortaklık” diye konuştu.

Türkiye ile ABD’nin ekonomik ilişkilerinin, siyasi ilişkilerin düzeyiyle uyumlu duruma getirmek istediklerini vurgulayan Erdoğan, “Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ve ticari potansiyelin tam manasıyla hayata geçirildiğini söylemek mümkün değil. Bu eksiği gidermek için, bugün bu salonda buluşan ABD'nin önde gelen şirketlerinin değerli temsilcileriyle, az önce bir kısmıyla bire bir görüşmeler yaptım. Ardından 20 civarında şirket temsilcileriyle bir görüşmemiz oldu. Sizlerden ve yine bu salonda bulunan Türk girişimcilerimizden büyük beklentilerimiz var. G-20 üyesi iki büyük ülke arasındaki ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerini layık olduğu düzeye çıkarmak, şüphesiz ki sizlerin çabalarıyla mümkün olacaktır. ABD ile 2015 yılı ticaret hacmimiz ne yazık ki düşüşte, 17,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Avrupa Birliği ile ticaret hacmimiz 150 milyar dolarken, ABD ile 20 milyar doların altında kalmamız, açıkçası bizi tatmin etmiyor. Türkiye, ABD'nin ticaret ortakları arasındaki ilk 20 ülke arasında dahi yer almıyor. ABD ise ülkemizin ticaret ortakları arasında 7'nci sırada kalıyor” dedi.

Amerikalı yatırımcılara seslenen Erdoğan, “Sizleri burada Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum. Türkiye, yatırımcıların aradığı özelliklere fazlasıyla sahip, güçlü ve istikrarlı bir ülkedir. Şu anda 6 ayrı teşvik bölgesiyle aslında bir cazibe, bir çekim alanı oluşturan ülkedir Türkiye. Özellikle geçtiğimiz 13 yılda Türkiye, demokraside ve ekonomide tam bir başarı hikayesi ortaya koymuştur. Bugün artık ülkemiz, pek çok uluslararası şirketin ve kuruluşun bölgesel yönetim merkezi durumuna gelmiştir. Bu çerçevede, ABD Ticaret Odası'nın da dünyadaki ikinci temsilciliğini İstanbul'da açtığını hatırlatmak isterim. Bu tablo sadece coğrafi konumumuzun bir sonucu değildir. Bunun gerisinde, son 13 yılda temin edilen istikrar ile çarpıcı kalkınma hamleleri vardır. Geçtiğimiz 13 yılda milli gelirini 3 kat artıran, büyüme rakamlarında rekorlar kıran, sadece son 5 yılda 5 milyon kişiye istihdam alanı oluşturan, Avrupa'da kamu borcu en düşük ülkelerden biri olan Türkiye, bu başarıyı hak etmiştir. Ülkemize, 2003 yılından bu yana 165 milyar dolar doğrudan uluslararası yatırım yapıldı. İş adamlarımızın dünya çapında 50 milyar doların üstünde yatırımı mevcut. IMF'e göre Türkiye 2020'ye kadar yıllık ortalama yüzde 3,5 düzeyinde bir büyüme performansı gösterecek. Geleceğe yönelik umudun artırıldığı bir rakamdır, orandır bu. Biz bu rakamın kesinlikle yüzde 4’ün üzerinde olacağına inanıyoruz” diye konuştu. 

Türk yatırımcılara da seslenen Erdoğan, “ABD ile olan fiziki uzaklık, rekabetçi ortam, mevzuat noktasındaki farklılıklar, iş yapma şeklindeki farklı sebeplerle buradaki pazara temkinli yaklaşıyor. Oysa Türk yatırımcıların bu ülkede önemli başarı hikayeleri vardır. Dünyanın en önemli piyasasındaki ekonomik dinamiklerden uzak kalarak, küresel anlamda markalaşmak ve rekabet gücü edinmek mümkün değildir. Bunun için küresel şirketler ve yatırımcıları sürekli ABD pazarından pay almaya çalışıyor. Türk yatırımcısının da aynı yolu takip etmesi gerekiyor. Dünyanın en büyük ekonomisini sadece finansal verilerle izlemek ve bu pazardaki rekabetten kaçınmak, büyük hedefleri olan ülke için kabul edilemez bir durumdur. Yatırımcılarımıza diyorum ki, büyük düşünün, orta ve uzun vadeli planlarınızı sağlam yapın, yerel firmalarla ortaklıklar kurun ve ticari ağlarınızı okyanusun bir diğer tarafına doğru genişletin. Bu yönde atacağınız adımlarda hiç şüpheniz olmasın ki Türkiye, devlet olarak arkanızda olacaktır” dedi. 

Toplantıya; Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Doğan Medya Grubu CEO’su Mehmet Ali Yalçındağ, TUSIAD Başkanı Haluk Dinçer, Coca Cola’dan Muhtar Kent, Lockheed Martin’den Marillyn A. Hewson, P&G’den David S. Taylor, Boeing’ten Raymond Conner ve Citigroup’tan Michael O'Neill’in de aralarında olduğu, önde gelen Amerikan şirketlerinin yönetici ve sahipleri katıldı.

Toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK ) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ekim Alptekin ve Tükiye Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç yer aldi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 31.03.2016 12:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol