'O'NU MİT KORUYACAK!

İsrail'in çekindiği Filistinli kadını MİT koruyacak. İkametgahını sadece MİT biliyor ve artık özgürce dolaşabilecek...

18 Aralık 2011 Pazar 14:16
'O'NU MİT KORUYACAK!

 Takas anlaşmasıyla İsrail’in bıraktığı ve Ankara’ya getirilen 11 Filistinliye serbest dolaşabilmeleri için ikamet tezkeresi verildi. Filistinliler tezkeredeki adres yerine MİT’in belirlediği adreslere yerleştirildi

İsrail ve Filistin arasında gerçekleştirilen takas kapsamında, salıverildikten sonra Türkiye’ye getirelerek MİT’in kontrolünde tutulan biri kadın 11 Filistinli’ye İçişleri Bakanlığı tarafından “ikamet izni” verildi. İsrail karşıtı eylemlere katılmayacakları yönünde güvence verilen 11 Filistinli için Ankara Emniyet Müdürlüğü, özel ikamet tezkeresi hazırladı.
İkamet tezkeresi alarak “kaçak” konumundan kurtulan Filistinliler, tezkerede belirtilen adresler yerine “güvenlik gerekçesiyle” MİT’in tespit ettiği adreslerde yaşamayı sürdürüyor.
Geçtiğimiz ekim ayında, Ortadoğu’da gerçekleştirilen en büyük takas operasyonu çerçevesinde İsrail tarafından salıverilen Filistin’lilerden 11’i, Hamas yönetiminin verdiği “eylemsizlik güvencesi” çerçevesinde Türkiye’ye getirilmişti.
Filistinliler, Hamas yetkilileri ile Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri arasındaki görüşmelerden sonra 19 Ekim günü, sabaha karşı, özel uçakla, Mısır’ın başkenti Kahire’deki havalimanından alınarak Ankara’ya taşınmıştı. 11 kişinin Filistin’in önde gelen örgütlrinden El Fetih, Hamas ve Halk Cephesi üyeleri oldukları yönündeki bilgiler kamuoyuna yansımıştı. 
Ankara’ya gelmelerinin ardından “MİT Müsteşarlığı’nın misafiri” konumunda, adresi gizli tutulan bir yerde barındırılan 11 Filistinli’ye Türkiye’de rahatça yaşabilmelerini sağlamak amacıyla Dışişleri Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı’nın girişimleri sonucunda “ikamet izni” verildi.
İki kurumun görüşleri doğrultusunda harekete geçen İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği’ne talimat verdi. Ankara Bunun üzerine Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nce hazırlanan ikamet izni tezkereleri 11 Filistinli’ye teslim edildi. İkamet tezkerelerinin verilmesiyle birlikte Filistinliler, Türkiye’de “yasal oturma güvencesi” almış oldu. Böylece, Filistin üyeleri, ikamet tezkeresindeki süre boyunca gerek Ankara’da gerekse Türkiye’de rahatça dolaşabilme olanağına kavuştu. Ayrıca, pasaportla giriş yapmalarına karşın, belirli bir ikamet yeri gösterilmediği için düştükleri “kaçak” konumundan da kurtulmuş oldular.
Ankara’ya getirilen Filistinlilerin halen MİT’in kontrolünde olduğu da öğrenildi.
Filistinlilerin, oturma izni sağlayan ikamet tezkerelerini almalarına karşın halen MİT tarafından korundukları belirtildi. Ekim ortasından bu yana MİT’in denetiminde hareket eden ve kaldıkları yerler gizli tutulan Filistinlilerin Türkiye’de kalacakları süre ise belirsizliğini koruyor.
Bir üst düzey yetkili Milliyet’e bilgi verirken, Filistinliler nedeniyle Türkiye’nin çift taraflı sorun yaşadığına dikkati çekti. Aynı yetkili, Türkiye’ye Hamas tarafından verilen eylemsizlik güvencesiyle, hem Filistinlilerin kontrolde tutulmasının hem de kendilerine dönük eylem girişimlerin önlenmeye çalışıldığını belirtti. Yetkili, arabulucu konumunda olan Türkiye’nin, herhangi bir sıkıntı yaşamaması için Filistinlilerin halen MİT’in kontrolünde, güvenli yerlerde tutulduğuna işaret etti.

TOLGA ŞARDAN - Milliyet 





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol