'ÖNCELİKLİ AMAÇ; HATAY...'

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Türkiye’nin Suriye sınırında mücadelesinin geçen süreçten daha zor olduğunu belirterek, PKK’nın uluslararası arenada PYD üzerinden meşrulaşmaya başladığını söyledi.

28 Ekim 2015 Çarşamba 23:59
'ÖNCELİKLİ AMAÇ; HATAY...'

 “Öz yönetim çabaları Hatay’a genişleyecek”

PYD’nin Kürt koridoru oluşturmak için Türkiye’de PKK’yı kullanacağını ifade eden Eslen, “Bizim Suriye, Türkiye sınırının hemen üstündeki bölgeyi Kürt koridoruna katmak için oralarda eylem yapar. Cizre’de olduğu gibi öz yönetimler geliştirmeye çalışır. O koridoru Türkiye’nin güneyini de içine alacak şekilde genişletmeye çalışır. PKK ile de bunu destekler. Öz yönetimler Hatay’a doğru genişlemeye çalışacak” dedi.

Meşrulaştırılıyor

Hükümetin de açıkladığı gibi çok sayıda PKK’lının PYD unsurlarının içine katıldığını ve PYD adına bölgede mücadele ettiğini kaydeden Eslen, şunları söyledi: “PYD bölgede ABD’nin kara gücüne dönüşerek meşruiyet ve uluslararası arenada önem kazandı. Dolayısıyla PKK da PYD üzerinden meşruiyet ve sempati kazandı. Türkiye’nin işi bundan sonra IŞİD, PKK ve PYD nedeniyle daha da zor. Bu nedenle Türkiye’nin ciddi sorunlarına ilişkin devlet politikası geliştirmesi gerekir. Orta Doğu, Suriye, PKK ile ilgili devlet politikası oluşturmalı. Bütün partileri kapsayacak politikalar geliştirilmeli. Bütün partilerin katkısıyla devlet politikası oluşturulmazsa Türkiye’yi zor günler bekliyor.” 

ABD ve Rusya desteği

Türkiye’nin Suriye’de izlediği yanlış politikaların bedelini ödediğini kaydeden Eslen, “Artık Türkiye gerçekten ciddi tehlikelerle karşı karşıya. Bunun iki nedeni var; hedefi belli olmayan bir çözüm süreci yaşadı. Şehirlerde istediği gibi bu üç buçuk senede hazırlığını yaptı. PYD üzerinde de meşruiyet kazandı. Karşımızda PKK, PYD ve IŞİD var. Suriye’de maalesef hem Rusya, hem ABD; PYD’yi dolayısıyla PKK’yı destekliyor” diye konuştu. 

Düşman kazandık

Türkiye’nin Kobani’deki çatışmalarda IŞİD’e karşı PKK uzantısı PYD’yi destekleyerek hata yaptığını ifade eden Eslen, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunun yanında ABD’nin de isteğiyle Suriye’de IŞİD hedeflerini vurmaya başladık. IŞİD bu nedenle artık bizi düşman görüyor. Artık karşı karşıya kaldığımız önemli tehditlerden biri bu. Türkiye’nin politikasına karşı eylemler başlattılar. Türkiye’den oraya giden çok sayıda insan olduğu gibi, Türkiye’de bir çok yere yerleşmiş durumdalar. PKK’nın uzantısı PYD ise Rusya ve ABD’yi arkasına alarak Kürt koridoru inşa etmek istiyor. Bu da Türkiye için büyük bir tehdit. Eğer Suriye’de Esad’ı devirmeye kalkmayıp, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunsaydık bunlar olmayacaktı.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.10.2015 00:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol