ÖCALAN RESMİ MÜZAKERECİ OLDU!

Beşir Atalay’ın “Büyük hareketlilik olacak” dediği çözüm sürecindeki yeni yol haritasına göre, Öcalan’a “resmî müzakereci” statüsü verilecek, “Hakikatlar Komisyonu” kurulacak.

17 Ekim 2014 Cuma 09:38
ÖCALAN RESMİ MÜZAKERECİ OLDU!

 Kobani eylemlerinin ardından başlayan Abdullah Öcalan’a yeni statü verilmesine yönelik tartışmanın ayrıntıları netleşti. Buna göre, eylemin ardından Öcalan ile yapılan pazarlıklarda PKK liderine “müzakareci” statüsü verilmesi kararlaştırıldı. Bundan böyle Kürt hareketinin resmî müzakerecisi Öcalan olacak. Statü tartışması ile birlikte gündeme gelen Öcalan’ın serbest bırakılması konusu ise gündem maddeleri arasında yer almadı.

Taraf gazetesi Kobani eylemlerinin ardından devletin İmralı ile yaptığı pazarlığın ayrıntılarına ulaştı. Öcalan ile yapılan pazarlığın perde arkası şöyle:

RESMÎ KAYITLARA GEÇECEK

Kobani eylemlerinin durdurulmasında Öcalan’ın gece yarısı HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a gönderdiği mesajlar etkili oldu. Bu mesajların hazırlık aşamasında ise çözüm süreci de masaya yatırıldı. Süreçle ilgili pazarlıklarda, tek sorumlunun Öcalan olması öngörüldü. İki taraf da bunu kabul etti. Öcalan, kendisiyle ilgili olarak bir statü oluşturulmasını istedi. Değerlendirmeler sonucunda, Öcalan için resmî kayıtlarda yer alması açısından “müzakereci” ismi uygun bulundu. Bundan böyle Kürt hareketinin devlet ile yaptığı resmî ve gayrıresmi pazarlıklarda Öcalan muhatap alınacak. Bu durum Kandil ve HDP ile diğer Kürt sivil toplum örgütlerine de bir mesajla bildirilecek.

AKDOĞAN TARTIŞMAYA AÇTI

Öcalan’ın yeni statüsü Kobani eylemlerinin ardından gündeme geldi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da “Süreci en iyi okuyan Öcalan’dır” açıklamasıyla Öcalan’ın yeni statüsü ile ilgili ilk işaret fişeğini çaktı. Ardından da hükümete yakın gazeteciler, Öcalan’ın statüsünün tartışılması gerektiğine yönelik yorumlar yaptılar. Öcalan’ın yeni statüsü ile ilgili karar, ilk aşamada AKP’nin düşünce kuruluşu olan SETA tarafından oluşturuldu. Ardından, Başbakanlık, Köşk ve İmralı üçgeninde yapılan görüşmeler sonucunda, yeni statü resmiyet kazandı. Kobani eylemlerinin ardından ise karar hayata geçirildi. Toplumun tepkisini ölçmek için de yeni statü tartışmaya açıldı. Tepkiye göre, hükümet yeni statünün geri kalanını açıklayacak. Toplumdan büyük tepki gelirse, Cumhurbaşkanı veya Başbakan, Öcalan’a yeni statü verilmesine AKP olarak karşı olduklarını açıklayacak.

SERBEST BIRAKMA GÜNDEMDE DEĞİL

Kobani eylemlerinin ardından Öcalan’ın ev hapsine alınacağı veya serbest bırakılacağı tartışmaları da yapıldı. Ancak her iki taraf da, bu tür bir talebi gündeme getirmedi. Sadece, Öcalan için sekreterya oluşturulması, İmralı’dan Ankara’daki bir hapishaneye getirilmesi, bazı gazetecilerle görüşmesine izin verilmesi gibi talepleri üzerinde duruluyor. Bu taleplerin de kademeli olarak yerine getirilmesi konusunda Öcalan ile mutabakata varıldı.

ŞİMDİ SÜREÇ BÖYLE İŞLİYOR

Mevcut sistemde, devlet süreçle ilgili görüşmeleri büyük ölçüde Öcalan ile yürütüyor. Sistem, parti temsilcilerinin ve avukatlarının Öcalan ile görüşmesi ve ardından da bu mesajların parti teşkilatları ile Kandil’i iletilmesinden oluşuyor. Bu esnada bazı yol kazaları yaşanıyor. Kobani eylemleri de süreçteki yol kazası olarak nitelendiriliyor. Öcalan’ın müzakerelerde tek sorumlu olarak belirlenmesi ile birlikte bu tür yol kazalarının da önüne geçilmesi öngörülüyor.

HAKİKATLER KOMİSYONU...

Görüşmelerde, Öcalan’ın uzun süredir gündeme getirdiği Hakikatları Araştırma Komisyonu da ele alındı. İşler yolunda giderse, Öcalan’ın önceden beri gündeme getirdiği Hakikatleri Araştırma Komisyonu oluşturulacak. Komisyonun çalışmaları sırasında, devletin güvenlik birimlerinin temsilcileri de komisyona gelerek, “özeleştiri” yapacak. Kandil’deki yöneticiler de, komisyona gelerek aynı özeleştiriyi gerçekleştirecekler.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 17.10.2014 17:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol