MİT: ÖCALAN ÖNEMLİ BİR LİDER...

Dışişleri Bakanlığı’nın Marriott Oteli’nde düzenlediği 5. Büyükelçiler Konferansı’nın ikinci gününde MİT Müsteşarı Hakan Fidan, dikkat çeken bir sunum yaptı.

04 Ocak 2013 Cuma 11:40
MİT: ÖCALAN ÖNEMLİ BİR LİDER...

 Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye’nin yurtdışında görev yapan büyükelçilerine, PKK’yla mücadelede istihbarat boyutu ile Abdullah Öcalan ile İmralı cezaevinde yapılan görüşmeler konusunda bilgi verdi.

BDP'LİLER ÖCALAN İLE GÖRÜŞTÜ haberi için tıklayınız
Marriott Oteli’nin Ancyra Salonu’nda Fidan sunum yaparkan özel güvenlik önlemleri alındı, uzaktan dinlemeyi engellemek için sinyal kesici cihazların çalıştırıldı. Fidan sunumda Abdullah Öcalan ile İmralı Cezaevi’nde yapılan görüşmeler konusunda da ana hatlarıyla bilgi verdi.
Fidan, Öcalan’ın terör örgütü mensupları üzerinde önemli etkisi olduğunu, örgüt üyeleri çoğunluğu tarafından hala “kült bir lider” olarak görüldüğünü söyledi. Örgütün silah bırakması için yapılan temaslarla ilgili değerlendirmede bulunan Fidan, “Öcalan, terör örgütünün silah bırakması konusunda hala oldukça önemli bir figür” dedi.
YENİ BİR SÜREÇ DEĞİL
Fidan, yapılan görüşmelerin ve müzakerelerin yeni bir süreç olmadığını, daha önce de bu yönde temasların yapılmış olduğunu ifade etti. Örgütün silah bırakmasının kısa vadede sağlanmasının zorluğu üzerinde duran Fidan, “Öcalan ile uzlaşma sağlansa bile sorunun kısa zamanda çözümü zor” dedi.
Fidan, “PKK, ilk kurulduğu dönemdeki PKK değil. Zaman içinde örgütün yapısı değişti. Yabancı ülke vatandaşlarının katılımları oldu, Suriye’den örgüte katılımlar oldu, bunların etkisi arttı” diye konuştu.
Fidan, MİT’in yeniden yapılanması çalışmaları çerçevesinde dış istihbarata ağırlık verilmeye başlandığını dile getirdi. Fidan’ın, MİT’in elektronik istihbarat yeteneğinin artırılması konusu üzerinde de durduğu ifade edildi. Fidan, büyükelçilerden kendilerine gelen bilgileri MİT ile daha fazla paylaşmalarını da istedi. Fidan, Gazze’de ateşkesin sağlanması konusunda MİT’in oynadığı rol konusunda büyükelçilere bilgi verdi. Fidan, Suriye’den Türkiye’ye sığınan komutanlardan alınan bilgiler ile bu ülkedeki kimyasal silahlarla ilgili de bilgi verdi.
PKK’nın yapısı hakkında geniş bilgi veren Fidan, örgütün yurtdışından gördüğü desteği anlattı. İmralı ile yapılan görüşmeler konusuna genel hatlarıyla değinen Fidan, büyükelçilerin ısrarlı soruları üzerine, “Anlatabileceklerim bu kadar” dedi, büyükelçilerin ısrarı sürünce de “Bana top çevirtmeyin” karşılığını verdi.
Müsteşar sordu
Alınan bilgilere göre; Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Fidan’a, İmralı’da Öcalan ile yapılan görüşmelerle ilgili soru yöneltti. Fidan’ın konuşması sırasında bu görüşmelerin içeriğiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermediği, soru üzerine, görüşmelerin genel çerçevesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol