MECLİS'TE BİLE BU YETKİ YOK!

AKP Hükümeti, yolsuzluklar kalbine dayanınca kendini kurtarmak için birbiri ardına Meclis'e; İnternet, HSYK, MİT ve Yargı paketlerini sundu.

21 Şubat 2014 Cuma 15:02
MECLİS'TE BİLE BU YETKİ YOK!

 MİT'e sınırsız yetki veren ve zırh getiren öneri, jet hızıyla TBMM İçişleri Komisyonu gündemine alındı.TBMM ticari sırrı araştıramıyor. Teklif yasalaşırsa MİT; bankaların arşivine girip her tür bilgiyi alabilecek.

 
AKP Hükümeti'nin MİT'in yetkilerini genişleten, mensuplarına yeni koruma zırhı getiren kanun teklifi, TBMM'de bile olmayan bir yetkiyi MİT'e veriyor. TBMM, Anayasa ve iç tüzük gereği ''Ticari sır'' konusunda inceleme yapamazken, MİT bankalardan her türlü bilgi, belge alıp, arşivlerine girebilecek, herkesin hesabını inceleyebilecek.
AKP milletvekillerince hazırlanan kanun teklifinde eleştiri konusu olan maddeler yer aldı. Savcıların MİT mensupları hakkında soruşturma yapmaları kısıtlanıyor. Durdurulan soruşturmalar için ileride 2. bir soruşturma da açılamayacak. TBMM ya da mahkemelerde milletvekilleri bile silah taşıyamazken, MİT mensupları taşıyabilecek.
MİT'e istihbarat hizmetlerinde yardım edenler, kamu görevlisi olmasa da görev, faaliyet ve yardımları sebebiyle sorumlu tutulamayacak. MİT Müsteşarı suç iddiasıyla ancak Yargıtay'da, MİT personeli ise HSYK'nın belirleyeceği ağır ceza mahkemesinde yargılanacak. Teklifle getirilen ve eleştirilen maddeler şöyle:
SIRISIZ YETKİ
 
Meclis Araştırma Komisyonları'na ''Ticari sır ya da devlet sırrı'' denilerek bir çok konuda bilgi verilmiyor. Milletvekillerinin önergeleri de cevaplanmıyor. Ancak yeni yasa ile MİT, kamu kurumları ile, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, tüzelkişiler ve tüzelkişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek. Bunların arşiv, elektronik bilgi işlem merkezi ve iletişim alt yapısından yararlanacak. Kimse bu bilgilerin verilmesinden kaçınamayacak.
ŞİRKET KURACAK
MİT, istihbarat faaliyeti için görevlendirdiği kişinin kimliğini değiştirebilecek. Tüzel kişilikler kurabilecek. Kimliğin oluşturulması veya tüzel kişiliğin kurulması için gerekli belge, kayıt ve dokümanlar ile araç ve gereçleri hazırlayabilecek, değiştirip kullanılabilecek.
TIR VE OSLO
MİT mensupları hakkında aynı konuya ilişkin yeniden soruşturma yapılamayacağı hükme bağlanıyor. Böylelikle MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski müsteşar Emre Taner ve yardımcıları hakkında Oslo süreci nedeniyle, MİT personeli hakkında da TIR krizleri nedeniyle açılan daha sonra da yasa değişikliği ile durdurulan konularda ilerİde Başbakan izin verse de yeniden soruşturma yapılamayacak.
HER YERDE SİLAH TAŞIYABİLECEK
Yasa gereği ruhsatlı da olsa mahkeme salonları, akıl hastaneleri, cezaevleri, eğitim ve öğretim kurumları, siyasi parti toplantıları, spor karşılaşmaları ile TBMM ana binalarında silah taşınamıyor. MİT mensupları ise meskun mahaller dahil her yerde silah taşıyabilecek. (G.Port)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.02.2014 15:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol