Masadaki Konu; Yüzyılın Anlaşması...

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı ve aynı zamanda 'Yüzyılın Anlaşmasını' hazırlayan Jared Kushner'in Ankara ziyaretinin perde arkasında 'Yüzyılın Anlaşması'nın da olduğu öne sürüldü.

28 Şubat 2019 Perşembe 01:25

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, Orta Doğu'daki temaslarının ardından Türkiye'ye de geldi. Masada olan konu ise 'Yüzyılın Anlaşması'.

'Yüzyılın Anlaşması'nı hazırlayan ekibin başındaki kişi olarak bilinen Jared Kushner'in, Filistin, Ürdün ve Suudi Arabistan temaslarının ardından 'Yüzyılın Anlaşması'ndaki pürüzleri gidermek için Türkiye ile masaya oturduğu öne sürüldü.

Milli Gazete'nin haberine göre Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın anlaşmaya sıcak baktığı, Filistin ve Ürdün'ün ise karşı çıktığı biliniyor. 

Kushner'in Türkiye'ye yaptığı bu ziyaret ile, Filistin ve Ürdün'ü ikna etmesini için Türkiye'nin aracı olmasını istedi.

Kushner'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden sonra, Türkiye ile Ürdün'ün tekrardan resmi bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Yüzyılın Anlaşması Nedir?
ABD Başkanı Trump’ın damadı ve üst düzey danışmanı Yahudi Jared Kushner’in “yüzyılın anlaşması” diye nitelediği “barış” planı “Filistin meselesinin tasfiyesi” ve İran’a karşı İsrail-Arap ittifakı üzerine kurulu.

Yüzyılın Anlaşmasının öne çıkan maddeleri şöyle;

Kudüs’ün tamamı İsrail’in başkenti olacak.

Gazze’de yeni bir devlet kurulacak.

Filistinli mültecilerin topraklarına dönmesine izin verilmeyecek.

Batı Şeria’da Yahudilerin işgal ettiği yerleşim birimlerinin çok büyük bir kısmı boşaltılmayacak.

Yüzyılın Anlaşması'nı kimler hazırlıyor?

Jared Kushner: ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı ve damadı olan Jared Kushner, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Washington’daki İsrail lobisine yakın bir isim olarak öne çıkıyor. Yahudi Kushner ailesi, İsrail’in Filistin’deki işgal girişimlerine destekleri ile biliniyor. Kushner’in, Ekim ayının sonunda gizlice ziyaret ettiği Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı Yüzyılın Anlaşması'na ikna ettiği aktarılıyor.

Jason Greenblatt: ABD Başkanı’nın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi görevini yürüten Greenblatt, daha önce Donald Trump’ın şirketlerinde avukatlık yapıyordu. Greenblatt, Batı Şeria’da Yahudi okulunda bir dönem eğitim gördü. Jason Greenblatt, göreve geldiğinden beri bölgeye pek çok ziyaret gerçekleştirdi.

David Friedman: ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası süresince danışmanlığını yürüten Yahudi kökenli avukat David Friedman, Trump tarafından ABD’nin İsrail Büyükelçisi olarak atandı. İsrail aşırı sağıyla olan bağlantılarıyla ve iki devletli çözümü savunan Yahudilere yönelik nefretiyle tanınan Friedman, “İsrail hükümetinin yeni yerleşim yerleri inşa etmesinin barışın önünde engel olmadığını” savunmuştu.

Görüşmede ayrıca Fıratın Doğusuna planlanan operasyon ve bu operasyon için ABD'nin katı tutumunu esnetmesi yönündeki telkinlerin de ele alındığı vurgulandı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Mete Uygur 2019-02-28 18:58:37

Sallama haber olmuş.