MADENCİ CAN AKP OY DERDİNDE...

Peş peşe maden facialarıyla üretim düşünce paniğe kapılan hükümet, kendisine yakın bir şirkete, üç ayda 480 bin ton kömür ithal ettirdi

01 Aralık 2014 Pazartesi 10:51
MADENCİ CAN AKP OY DERDİNDE...

 Soma ve Ermenek’te meydana gelen maden kazaları, AKP Hükümeti’nin kömür dağıtım politikasını da vurdu. Her yıl yaklaşık 2 milyon aileye ortalama olarak 2 milyon ton kömür dağıtan AKP, kazaların ardından üretimin düşmesi üzerine dağıtacak yeterli kömür bulamadı. Bunun için, acil olarak spot piyasadan kömür alımına gidildi. Ve son üç ayda, 160 bin tonluk üç ayrı kargodan toplam 480 bin tonluk alım yapıldı. Alımların, üç ay önce kurulan ve toplam sermayesi 50 bin lira olan bir Ankara firmasından yapılması ise kafaları karıştırdı. Şirketin, kayıt üzerindeki sahibinin AKP yöneticilerine yakınlığı ile bilinen bir kadının olması ise soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı. Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre; spot piyasadan alınan kömürlerin hikâyesi şöyle:

KÖMÜRDE ARZ SIKINTISI ÇIKTI

Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan AKP Hükümeti’nin kömür yardımında bu yıl sıkıntı yaşandı. Soma ve Ermenek’te meydana gelen kazaların ardından birçok madende denetimler artırıldı. Ayrıca, şirketlerin üretimlerine yönelik yeni kriterler getirildi. Bu da, taşeronlar üzerinden yürütülen kömür üretiminin, büyük ölçüde düşmesine yol açtı. Kömürde oluşan açık da, vatandaşlara dağıtılan kömürleri etkiledi. Her yıl 2 milyon aileye yaklaşık 2 milyon ton kömür dağıtan AKP Hükümeti, çareyi spot piyasadan kömür almakta buldu.

ÜÇ AYLIK ŞİRKETTEN ALIM YAPILDI

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), alınan karar doğrultusunda spot piyasadan kömür alımlarına başladı. Bugüne kadar üç ayrı kargo hâlinde 160 bin tondan toplam 480 bin ton maden alımı yapıldı. Sürpriz kömür alımı Ankara’da gözlerin alım yapılan firmaya çevrilmesine yol açtı. Söz konusu alımın yapıldığı firmanın yani spot piyasadan alımlara aracılık eden firmanın merkezi Ankara’da bulunan Mihtaş Madencilik şirketi olduğu bildirildi. Söz konusu firmanın ise 27 Ağustos 2014 tarihinde kurulması ve kuruluş sermayesinin de 50 bin lira olması, spot piyasadan yapılan alımlara gölge düşmesine yol açtı. Firma madencilik alanında bir tecrübesi bulunmayan ve Ankara’da AKP yöneticilerine yakınlığı ile bilinen E.T. isimli bir iş kadınına ait olması, alımlarla ilgili soru işaretlerinin daha da artmasına neden oldu.

SANTRALDE “YAKMA SORUNU” ÇIKTI

Devletin, spot piyasadan aldığı kömürlerde de yakma sıkıntısı yaşandı. Kömürler, İsrail’e yakınlığı ile bilinen Glencore isimli firma ile Aditya isimli Endonezya firmasından temin edildi. İskenderun limanından tahliye edilen kömürler öncelikle ayrıştırılıyor. Yani eleme işlemine tabi tutuluyor. Eleme işleminde, büyük parçalar vatandaşlara dağıtılmak için ayrılıyor. Alınan kömürlerin tozları da devletin termik santrallerine gönderiliyor. Bu parçaların bir kısmı yakılması için Sivas Kangal’a gönderildi. Ancak santralde yakma sıkıntısı yaşandı. Bunun üzerine, spot piyasadan temin edilen kömürler, çimento fabrikalarına sevkedildi. Alımların 2015 yılı seçimlerine kadar devam etmesi öngörülüyor. Kömür dağıtımı yaz aylarında gerçekleştiriliyor. AKP Hükümeti, bu yılki kömür dağıtımını gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesinde tamamlamayı planlıyor. Bunun için de spot piyasadan kömür alımlarına devam edilecek. Spot piyasadan yapılan alımlar, yerli kömürden daha pahalıya geliyor. Söz konusu fatura ise Hazine tarafından ödeniyor. Spot piyasadan yapılan kömür alımının maliyeti 2014 yılı sonunda netleşecek.   

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.12.2014 10:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol