LEYLA ZANA EYLEM HAZIRLIĞINDA...

BDP'nin desteklediği bağımsız adaylardan Leyla Zana Kürtçe yemin etmeyecek ama...

17 Haziran 2011 Cuma 14:38
LEYLA ZANA EYLEM HAZIRLIĞINDA...

 Tam 20 yıl önce Meclis'e milletvekili olarak giren Leyla Zana'nın başında sarı-kırmızı-yeşil bir bantla yaptığı Kürtçe yemin hala hafızalardan silinmedi. Zana ve arkadaşlarının dokunulmazlıklarının kaldırılıp tutuklanmalarına giden sürecin fitilini ateşleyen bu yemin töreni Zana'nın ikinci kez Meclis'e girişi ile tekrar gündemde.

Merakla beklenen yemin törenine sayılı günler kaldı. Gözler şimdi Zana'nın nasıl yemin edeceğinde. Bu konudaki soruya katıldığı bir televizyon programında espri ile karışık, "Acaba bu sefer de türban mı takıp gitsem. Ecelime mi susadım hayır" yanıtı veren Zana Kürtçe yemin etmeyecek görünüyor, ama kulislerde konuşulanlara göre bir eylem hazırlığı var.

Kulağımıza çalınan iddialara göre Leyla Zana Meclis'e başında beyaz bir tülbentle girebilir. Ama bu baş örtüsü türban yasağını protesto amacı taşımıyor. Anlatılanlara göre Zana'nın amacı beyaz tülbenti takarak "Kürt kadınlarını temsil ediyorum" mesajı vermek.

BEYAZ ÖRTÜ BARIŞ ÇAĞRISI DEMEK

Kürtçe'de "Leçek" adı verilen bu beyaz örtünün Anadolu kültüründe özel bir anlamı var. Anaerkil toplumlardan bugüne gelen efsanelere göre bir kavga durumunda kadın bu örtüyü ortaya atıyor ve yaşanan bir aşiret kavgası veya iki erkeğin kavgası olabilir o kavga duruyor.

Leçek olarak ifade edilen bu örtü bugüne kadar şiddetin durması için çeşitli eylemler yapan Kürt annelerince de bu gerekçeyle kullanıldı. Kendilerini "Barış anneleri" olarak tanımlayan kadınlar yaptıkları eylemlerde bu başörtüsünü taktı, kimi zaman şiddetin durdurulması için çağrı yaptıkları üst düzey devlet görevlilerine gönderdi, kimi zaman da umutsuzluklarını ifade etmek için bu başörtülerini yaktı.

İşte Zana'nın Barış Annelerinin şiddetin durması için "Barışın simgesi" olarak kullandıkları bu beyaz örtüyü takarak Meclis'e girebileceği konuşuluyor.

Yemin törenine kısa bir süre kaldı. Zana bu planını gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğini hep birlikte izleyeceğiz.







Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol